Kulttuuri

HS:n Paavo Teittinen ja juttu Veijo Baltzarin kultista ovat ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajaksi

Päätoimittajien yhdistyksen Suuren journalistipalkinnon ehdokkaat ovat julki.

Suuri journalistipalkinto 2019 -ehdokkaat on julkistettu. Aikaisemmin Bonnierin jakama Suomen merkittävin journalisteille jaettava palkinto siirtyi viime lokakuussa Päätoimittajien yhdistyksen jakamaksi.

Palkintoa on jaettu Suomessa vuodesta 2001 lähtien. Sen tarkoituksena on edistää ja tukea hyvää journalismia.

Vuoden journalistiksi ehdolla ovat Helsingin Sanomien Paavo Teittinen, Ylen Antti Kuronen ja Imagen Sonja Saarikoski.

Teittistä kiitellään monipuolisena toimittajana, joka on yhdessä kollegojensa kanssa nostanut julkisuuteen lukuisia väärinkäytöksiä ja hyväksikäyttötapauksia. Esimerkeiksi näistä nostetaan myös vuoden juttuna ehdolla oleva artikkeli Veijo Baltzarin kultista, juttu nepalilaisravintoloiden työntekijöiden hyväksikäytöstä ja juttu liikemiesten hankkeesta vauhdittaa pakkopalautuksia Irakiin.

Kurosta kehutaan työstään erittäin vaativissa olosuhteissa. Vuoden 2019 aikana Kuronen profiloitui tekemällä juttuja al-Holin pakolaisleiriltä Syyriasta. ”Juttujen ansiosta suomalaiset ovat saaneet ensikäden tietoa leirillä olevien suomalaisnaisten ajatuksista, lasten määrästä ja leirin olosuhteista”, perusteluissa kerrotaan.

Saarikoski saa tunnustusta tyylistään omaäänisenä ja tunnistettavana kirjoittajana. Saarikosken sanotaan uudistaneen aikakauskerrontaa teksteillään, jotka palkitsevat ja imevät mukaansa.

Vuoden juttu -kategoriassa on kolme ehdokasta. Paavo Teittisen ja Katri Kallionpään Helsingin Sanomiin kirjoittama juttu Veijo Baltzarin kultista kertoo, kuinka teatterinjohtaja käytti väärin asemaansa kontrolloimalla, lähentelemällä ja houkuttelemalla lukioikäisiä tyttöjä asumaan kotiinsa.

Toinen ehdokas on Elina Rannan Ilta-Sanomiin ja Taloussanomiin kirjoittama uutinen ”Työpaikan koulutustilaisuus järkytti: Instrumentariumin työntekijät jaettiin vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin – ’Se oli julkinen nöyryytys’”. Perusteluissa uutisen sanotaan osoittaneen, kuinka nopea ja tarkka uutistyö voi synnyttää tärkeää yhteiskunnallista keskustelua.

Kolmas ehdokas vuoden jutuksi on Riku Roslundin ja Jaakko Mäntymaan Ylelle tekemä juttusarja vanhusten hoivakotien ongelmasta. Juttujen sanotaan paljastaneen jatkuvan laiminlyönnin vanhustenhoidon puolella. Jutut johtivat myös viranomaisten tekemiin laajoihin tarkastuksiin ja siihen, että vanhustenhoito nousi keskeiseksi puheenaiheeksi kevään eduskuntavaaleissa.

Vuoden journalistisen teon kategoriassa ehdolla on Kansanvalistusseuran, lääketieteen opiskelijoiden ja asiantuntijoiden toteuttama Vastalääke-sivusto. Sivu pyrkii lisäämään kansalaisten ymmärrystä tutkitun tiedon merkityksestä.

”Sivuston artikkelit selvittävät erilaisten julkisuudessa esitettyjen terveysväittämien todenperäisyyttä, ja niissä käydään tutkitulla tiedolla huuhaata vastaan”, ehdokkuutta perustellaan.

Toinen ehdokas on Apu Junior -lehti.

”Alakoululaisille tarkoitettu tiede- ja ajankohtaislehti tarjoaa vaihtoehdon ruudun tuijottamiselle ja kertoo oikeita uutisia maailmasta”, perusteluissa todetaan.

Kolmantena ehdolla vuoden journalistiseksi teoksi on Turun Sanomien TS Kirja -klubi.

”Klubilla kirjailijat, tutkijat ja poliitikot käyvät keskusteluja, joita voi seurata myös verkossa. Useissa eri kanavissa toteutetusta konseptista on kasvanut omaperäinen ja paikallista yhteisöllisyyttä ruokkiva ilmiö”, ehdokkuutta perustellaan.

Vuoden journalistinen pomo on tänä vuonna jaettava uusi palkinto. Samalla vuoden kirjan palkinnon jakamisesta luovutaan. Vuoden journalistiseksi pomoksi ehdolla ovat Aamulehden toimituspäällikkö Riina Nevalainen, Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell ja Uutissuomalaisen uutispäällikkö Matti Pietiläinen.

Nevalaista kiitetään kyvystään yhdistää tavoitteet ja ihmisten johtaminen, Orellia taidostaan pitää langat käsissään hyvin vaikeissa olosuhteissa ja Pietiläistä työstään Uutissuomalaisen luomisessa.

Suuret journalistipalkinnot jaetaan keskiviikkona 11. maaliskuuta. Voittajat julkistetaan suorassa lähetyksessä MTV3:lla kello 20 alkaen.

Oikaisu kello 12.05: Jutussa kerrottiin virheellisesti Riina Nevalaisen olevan Aamulehden uutispäällikkö. Nevalainen on Aamulehden toimituspäällikkö.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan myös epäilty ampuja ja toinen henkilö ovat löytyneet kuolleina

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi bikinikuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  5. 5

   Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää