Kulttuuri    |   Elokuva-arvostelu

Nicolas Cage sekoilee kauhuelokuvassa, joka on parhaimmillaan kuin psykedeelinen trippi – Elokuva perustuu kauhuikoni H.P. Lovecraftin novelliin

”Cage rage” kohtauksista on tehty monia Youtube-koosteita. Color Out of Space -elokuvaan näyttelijän sekoilukohtaukset jopa sopivat.

Kauhu

Color Out of Space. Ohjaus Richard Stanley. Pääosissa Nicolas Cage, Joely Richardson, Madeleine Arthur, Elliot Knight, Brendan Meyer. 111 min. K16. ★★★

Tervetuloa takaisin, Richard Stanley! Siitä onkin jo aikaa.

Eteläafrikkalaisesta Stanleysta tuli 1990-luvun alussa kuuma uusi ohjaajanimi scifi- ja kauhufanien keskuudessa. Hänen esikoiselokuvansa, Britanniassa pikkurahalla tehty Mark 13 – tarkoitettu tappamaan (Hardware, 1990) olikin lähes täysosuma, visuaalisesti iskevä klaus­trofobinen tieteistrilleri.

Namibiassa kuvattu omaperäinen kauhutarina Dust Devil (1992) jäi vähälle huomiolle levityssotkujen vuoksi, mutta seuraavasta elokuvasta piti tulla lopullinen läpimurto.

Stanleyn pitkäaikainen haave H.G. Wellsin kuuluisan Tohtori Moreaun saari -tieteiskirjan filmatisoinnista kasvoi ison budjetin projektiksi, kun mukaan tuli Marlon Brandon ja uransa huipulla olleen Val Kilmerin kaltaisia näyttelijänimiä.

Tuotannosta muodostui kuitenkin moniongelmainen katas­trofi. Stanley sai potkut jo kuvausten alussa, syynä muun muassa riidat tuottajien ja diivailevan Kilmerin kanssa. Elokuva valmistui 1996 John Frankenheimerin ohjaamana.

Stanley sai hermoromahduksen ja vetäytyi esoteeristen harrastusten pariin, ohjaten vuosien varrella vain muutamia dokumentteja ja lyhytelokuvia. Hollywood-painajaisesta kerrotaan tarkemmin mainiossa Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley’s Island of Dr. Moreau -dokumentissa.

Nyt valkokankaille siis saapuu Stanleyn ensimmäinen pitkä fiktioelokuva 14 vuoteen. Color Out of Space perustuu ikonisen kauhukirjailija H.P. Lovecraftin Väri avaruudesta -novelliin vuodelta 1927.

Stanleyn filmiversio sijoittuu nykyaikaan. Nathan ja Theresa Gardner (Nicolas Cage ja Joely Richardson) ovat muuttaneet lapsineen syrjäiselle farmille Theresan rintasyöpäleikkauksen jälkeen. Hieman hömppä Nathan harrastaa luomuviljelyä ja kasvattaa tilalla alpakoita. Sympaattisen perheen arki suistuu raiteiltaan, kun tiluksille iskeytyy meteoriitti.

Möhkäle levittää ympäristöönsä jotakin selittämätöntä: muodoton voima näyttäytyy magentan värisenä hohtona ja vaikuttaa niin kasveihin, eläimiin kuin ihmisiinkin.

Stanley on tunnettu jotensakin eksentrisenä tyyppinä, joten on ihan sopivaa että comeback-työ on Lovecraft-filmatisointi. ”Kosmisen kauhun” käsitteen luonut H.P. Lovecraftkin (1890–1937) oli myös varsin outo hahmo.

Ja jos erikoisia persoonia ei ole siinä jo tarpeeksi, on pää­osaan palkattu vielä Nicolas Cage. Entinen Hollywood-tähti on nykyään tunnettu omintakeisesta näyttelijätyylistään. Cagen tavaramerkkejä ovat sekoilu- ja raivokohtaukset, joissa hän karjuu kurkku suorana tai virnuilee mielipuolisesti, silmät päässä pullottaen.

”Cage rage” kohtauksista on tehty monia Youtube-koosteita. Omasta mielestäni Cagen meuhkaaminen on elokuville lähinnä rasite, vaikka se ilmeisen monia jaksaa viihdyttää.

Color Out of Spacessakin nähdään tuttua Cage ragea, mutta tähän sekoilukohtaukset jopa sopivat.

Elokuvassa on runsaasti kieroa huumoria, eikä näin outoa tarinaa otsa rypyssä kannattaisikaan tehdä. Silti Stanley ei anna kokonaisuuden lipsahtaa pelkäksi vitsiksi. Color Out of Space tuo hyvällä tavalla mieleen kauhumestari John Carpenterin 1980- ja 90-lukujen ohjaustyöt, joissa tekijän silmäkulman pieni pilke aina näkyi, vaikka elokuvat sinänsä olivatkin vakavia.

Lovecraftin kertomukset kääntyvät hankalasti elokuviksi, koska ne jättävät niin paljon lukijan mielikuvituksen varaan. Miten kuvata ylimalkaisesti kuvailtuja kauhunäkyjä, joiden tulisi ajaa niiden näkijät hulluuteen? Esimerkiksi Väri avaruudesta -novellin väri, jota ihmissilmä ei tunnista?

Stanley onnistuu tässä paremmin kuin moni muu elokuvantekijä. Color Out of Spacessa väreilevää kuumeista tunnelmaa voisi kuvailla aidosti love­craftmaiseksi. Parhaimmillaan visiot äityvät todella psykedeelisiksi ja ihmisille sekä eläimille tapahtuu häiritseviä asioita.

Stanleyn visuaalinen silmä on kaikkiaan edelleen tallella. Tiukkuutta ohjauksesta silti puuttuu. Lähemmäs kaksituntisena elokuva on aivan liian pitkä ja siinä on tyhjäkäyntiä.

Niitä houreisia visioitakin voisi lopulta olla enemmän. Erikoistehostekohtauksia näytetään katsojalle useimmiten vain vilaukselta. Se voi olla tehokeino, mutta tuntuu tässä johtuvan pienen budjetin tuomista rajoitteista.

Mutta ehkä Stanley Color Out of Spacessa vielä totuttelee ohjaajan pallille paluuseen. Seuraava Lovecraft-elokuva The Dunwich Horror on hänellä tiettävästi jo valmisteilla. Tämän näytön perusteella sitä voi odottaa mielenkiinnolla.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat keskivertoa ihanampia? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan epäilty ampuja ja toinen henkilö ovat löytyneet kuolleina

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Jatkuva nahistelu miehistä, naisista ja sukupuolirooleista alkaa uhata uskottavuuttani kasvattajana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää