Kulttuuri

Jouni Hynysen macho rockkukon imago onkin vain kulissi – ”Mie vedätin kaikki ne vuodet”, herkäksi tunnustautuva muusikko myöntää nyt

Jouni Hynynen rakastaa omia kappaleitaan – ”Tässä suhteessa itseluottamukseni on rautainen” – mutta ei usko, että häntä arvostetaan tarpeeksi musiikintekijänä.

Jouni Hynynen palaa baaritiskiltä, istahtaa alas ja sanoo ”noniin”. Pöydälle ilmestyy lasillinen valkoviiniä. Näky on enemmän kuin tuttu hänen haastatteluissaan.

Alkoholin avulla muusikko-kirjailija kertoo rentoutuvansa ja avaavansa kielenkantojaan.

Jännitätkö? ”Kyllä miuta jännittää”, hän paljastaa.

”Vaikka olen tehnyt jo aika pitkään näitä hommia, eikä tässä pitäisi sinällään olla mitään ihmeellistä. Mutta se on vaan helpompaa puhua itsestään tällä tavoin. Minähän olen ollut aina sellainen vähän herkempi poika.”

Aina hän ei ole halunnut tätä kertoa.

Vuosituhannen alussa julkisuuteen noustuaan Hynynen sai nopeasti maineen kotimaisten rockpiirien virallisena raikulipoikana. Kännisekoiluista toiseen astelevana rockkukkona ja hävyttömiä kommentteja jakelevana machona. Kaikki oli kuitenkin kulissia. Äijäimagon Hynynen kertoo rakentaneensa suojapanssariksi itselleen, ujoutensa ja epävarmuutensa peitoksi.

”Mie vedätin kaikki ne vuodet”, hän myöntää.

Muutama vuosi sitten mediassa alkoi esiintyä toisenlainen Jouni Hynynen. Hän puhui naistenlehdissä rakkaudesta ja tunne-elämästään. Tammikuussa hänet nähtiin Kimpassa-televi­siosarjassa yhdessä puolisonsa Mari Perankosken kanssa keskustelemassa hellin sanakääntein parisuhteen haasteista.

Jurosta rockkarjusta kuoriutui helposti lähestyttävä nallekarhu.

Hynynen kertoo esimerkin:

”Tulin tänään junalla Helsinkiin. Siinä oli sitä perinteistä aseman jengiä, sellaista laitapuolen kulkijaa. Ukot taputtivat ja huutelivat, että sehän on Hynynen itse. Moikkasin, että terve vaan. He eivät varmastikaan seuraa musiikkiani mutta tunnistivat minut silti omasta mielestään kivalla tavalla. Se tuntui imartelevalta.”

Asialla on kääntöpuolensa. Hynysen kohdalla monesti unohtuu, että karnevalistisen imagon takaa löytyy työhönsä vakavasti suhtautuva ammattimuusikko ja Kotiteollisuus-yhtyeelle lukuisia suomirockin klassikkokappaleita kirjoittanut biisinikkari.

Taiteilija Hynynen.

Harmittaako se häntä koskaan? Tavallaan, hän vastaa, mutta varmasti syytä on ollut myös omissa valinnoissa.

”Olen minä jonkinnäköisen riman yrittänyt silti pitää. Ei tämä homma niin huoraamista saa olla, että olet esillä koko ajan joka paikassa. Tässä asiassa kunnioitan Kauko Röyhkää tai Alangon Ismoa. He eivät loiki näissä ­asioissa ikinä liian pitkälle. Minähän olen loikkinut toiselle puolelle ja vielä ihan vitun kauas.”

Onko sieltä paluuta?

”Se vähän riippuu, mitä minä jatkossa teen. Tai en tiedä kuule. Tietysti toivon, että jengi muistaisi joitain biisejäkin. Kyllähän itselleni päällimmäinen asia on se musa. Se on kuitenkin se ykkösjuttu.”

Puhutaan siis musiikista. Haastatteluissa Hynynen on kertonut monesti kunnioituksestaan Eppu Normaalin, Ismo Alangon ja Tuomari Nurmion kaltaisia nimiä kohtaan. Mutta minne hän asettaa itsensä suomalaisen rockmusiikin kaanonissa?

”Mie oon sellainen oppipoika”, Hynynen arvioi.

Se ei tarkoita, etteikö hän arvostaisi omia teoksiaan. Päinvastoin. Omat kappaleensa Hynynen näkee ”ihan loistavina” ja sanoo pitävänsä itseään lahjakkaana tekijänä erityisesti lennokkaiden kertosäkeiden kohdalla.

Saatko tarpeeksi arvostusta musiikintekijänä? ”En varmaankaan. Mutta onko sillä toisaalta väliä?” Hynynen pohtii.

No, onko?

”No, on sillä silleen. Mutta loppupeleissä on kuitenkin tärkeintä, että diggaat itse omista biiseistäsi. Minä pidän niistä kovasti, ja se riittää minulle. Tässä suhteessa itseluottamukseni on rautainen.”

Rautaisen itseluottamuksen perustukset valettiin 1970-luvulla Lappeenrannan Skinnarilassa. Siellä sijaitsi Hynysen lapsuudenkoti. Sitä hän kuvailee turvalliseksi ja kannustavaksi paikaksi varttua.

Ei Hynysten duunariperheessä pehmoisia puhuttu. Välittämistä osoitettiin konkreettisilla teoilla. Chymoksen makeistehtaalla työskennellyt Raili-äiti piti huolta, että aamupuurot olivat aina pöydässä odottamassa.

Elämä oli yksinkertaista, mutta hyvää. Sellainen jättää jälkensä, Hynynen arvioi.

”Ei minua tavallaan satuta vieläkään mikään. Asiat menevät kuin vesi hanhen selästä. Siksi minulle on myös ihan turha sanoa mitään. Ei mene kuitenkaan jakeluun.”

Osaatko ottaa kritiikkiä vastaan? ”Välttämättä en”, Hynynen sanoo ja nauraa.

”Se tietysti johtaa helposti tasapäistymiseen, ja silloin kehitys pysähtyy. Ehkä minullekin on käynyt niin musiikintekijänä. Mutta toisaalta, eikö se ole tärkeintä, että itse viihtyy? Enhän mie edes osaa muuta. Enkä ­oikeastaan haluakaan.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Jouni Hynynen


 Syntyi 1970 Joutsenossa. Asuu Helsingissä ja Lappeenrannassa.

 Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi ja pääasiallinen kappaleiden kirjoittaja.

 Yhtye on julkaissut 16 stu­dioalbumia, joista 10 on myy­nyt kultaa ja kaksi platinaa.

 Tunnetuimpia kappaleita: Jos sanon (2000), Minä olen (2003), Tämän taivaan alla (2003) ja Tuonelan koivut (2006).

 Julkaissut essee- ja pakinakokoelmia, muistelma­teoksia, runokirjoja ja yhden romaanin.

 Yhtyeprojekti Maanalainen armeija julkaisi debyyttilevynsä I tammikuun lopulla.

 Naimisissa näyttelijä Mari Perankosken kanssa. Teini-ikäinen tytär edellisestä liitosta.

 Täyttää 50 vuotta lauantaina 15. helmikuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää