Kulttuuri    |   Levyarvostelu

Vesalan uusi albumi on epätasainen ja jopa pettymys – Sillä on silti yksi hänen parhaista kappaleistaan, jossa lauletaan hyytelöstä

Albumin kuolema kotimaisen popmusiikin kärjessä on harmillista. Vesalan taidoilla olisi hienoa kuulla myös harkitumpi kokonaisuus, kirjoittaa kriitikko Arttu Seppänen.

Albumi: Pop

Vesala: Etsimässä rauhaa. Warner

★★★

Kotimaisia pop-albumeja ei oikein ole enää edes olemassa.

Monomaanisen julkaisukulttuurin aikana on helppo erottua joukosta. Nykyinen julkaisukulttuuri on yhtä ennalta arvattavaa kuin Sanna Ukkola härkkimässä feministejä kolumneissaan.

Siksi on ihmeellistä, mikseivät useammat ison luokan artistit tee anttituiskuja ja temaattisia albumikokonaisuuksia. Antti Tuisku ilmoitti uudesta Valittu kansa -albumista samalla viikolla kun se julkaistiin. Yksi sinkku tuli pihalle pari päivää ennen julkaisua, ja se oli siinä.

Helppo tapa saada poikkeuksellista huomiota albumille. Ainakin jos yhä uskoo albumiformaattiin ja materiaalin vahvuuteen. Tuiskun levy teki näkyväksi sen, kuinka vähän albumikokonaisuuksia enää tehdään kotimaisen popmusiikin kärjessä.

Tuiskulla ei ollut paineita tehdä hittejä, eikä pitäisi olla Vesalallakaan, mutta paineet paistavat Etsimässä rauhaa -albumista läpi. Moni levyn kappaleista on ehditty julkaista jo ennakkoon Spotify-listojen ja radion kilpahevosiksi. Itse albumin kuuntelu tuntuu kuin kuuntelisi kokoelmalevyä. Aiemmin julkaistuista sinkuista tosin Monta nimee on jätetty pois. Kokonaisuuteen se olisi istunut siinä missä levyn muut singlet.

Vesala tekee komeita keikkoja, mutta albumit ovat epätasaisia kokonaisuuksia. Vesala on myös idoli monista muista syistä kuin itse musiikista. Hänestä puhutaan renessanssinerona, joka osaa tehdä vähän kaikenlaista ja on hyvä kaikessa. Paula Vesala ei ole vain näytellyt Tuntemattomassa sotilaassa, vaan hän on Tuntematon sotilas. Niin korkealla, että luulisi huimaavan.

”Anna mun olla rauhassa vähän seko”, laulaa Vesala edellisen levyn hitillään Älä droppaa mun tunnelmaa. Vesala on jo pitkään saanut olla niin seko kuin haluaa. Ovet aukeavat sieltä täältä. Hän saisi kirjoittaa varmasti vaikka esseekokoelman nykyrunoudesta jos haluaisi.

Vesalalla on runsaasti tilaa tehdä ja toimia. Juuri siksi on harmi, miten puolitiehen Etsimässä rauhaa jää. Mahdollisuuksia ja kykyjä olisi vaikka mihin, mutta lopulta tulee sekamelskaa. Tässä nyt olisi vähän tätä taidepoppia, ja tässä tällainen kiva keskitien radiosingle.

Fokus puuttuu ja kärkiä on kuin talikossa. Tarpeeksi monta kertaa kun tökkää, niin joku niistä piikeistä osuu.

Parhaimmillaan Vesala tekee musiikissaan täysosumia. Debyyttilevyn Tequila on jo moderni klassikko, karaokekelpoinenkin, ja yksi viime vuosikymmenen parhaista kotimaisista popkappaleista.

Etsimässä rauhaa -albumille mahtuu myös pari täysosumaa, joista toinen on uusi kappale. Mul ei oo lapsuudensankarii on progressiivisuudessaan rohkea singleveto ja upeasti tuotettu. Vesalan vuorenkokoinen laulusuoritus kouraisee vatsanpohjasta.

Mutta se on jo vanha biisi, ja se uusi helmi on erolaulu nimeltään Makaroonilaatikkoo. Siinä Vesala laulaa aivojen olevan aladobiaavikkoo ja makaroonilaatikkoo. Kappaleen kuunneltuaan ei saa päästään mielikuvaa lihahyytelöaavikosta, joka hytkyy ja hölskyy. Senkin löllö, tahmea, vieraannuttava ja tyhjä möykky.

”Sun jäljiltäsi beibi / Mun pää on makaroonilaatikkoo / Oon järjiltäni maybe / Kirjotan pelkkää ruokakuvastoo.” Laulaisin karaokessa pelkästään näiden rivien vuoksi.

Makaroonilaatikkoo kuulostaa Ruusujen ja Vesalan sekoitukselta eikä ihme, sillä tuottajana ja toisena säveltäjänä on Ruusujen Alpo Nummelin. Ahdistavuuden upeasti tavoittava särisevä äänikuva on tukossa kuin kuolinpesistä liian täyteen ostettu höpö-antikvariaatti, jossa ei mahdu liikkumaan ja antiikkilamput tipahtelevat lattialle. Kunnollista!

Kuningas edustaa jo sitten aivan jotain muuta. Se muistuttaa PMMP:n pelloilla kirmailevaa eskapismia, jossa ollaan dimangii ja ygösii ja olemassa on vain ja ainoastaan “me”. Synasoundit kuin suoraan musiikkiopistovitsistä. Toto, öhö öhö.

Singleistä Nyt on lähtö kuulostaa edelleen kuninkuusravien ja lattarirytmien sekoitukselta, eli ei kovin hyvältä.


Vesalasta puhutaan auteurina, mutta ei hänkään kaikkea yksin tee. Levyllä on aiemmin mainitun Nummelinin lisäksi nimekäs, monista hittibiiseistä tuttu tuottajien joukko: Eppu Kosonen, Joonas Angeria, Teemu Brunila, Jukka Immonen, Minna Koivisto. Voimaantumisanthem Uusia unelmia on kuin Jori Sjöroosin kynästä, mutta ei ole.

Aiemmin mainittujen lisäksi joukosta erottuu pari kappaletta. Puisia taloja -kappaleen intiimiys ja minimalismi viehättää. Olin kerran täällä on klassista popkirjoittamista, jota Yhdysvalloissa nykylauluntekijöistä etenkin Lana Del Rey ja Father John Misty ovat harjoittaneet viime aikoina.

Vesalan laulua ajetaan levyllä kyllästymiseen asti vocoderin tai muun efektin läpi. Se on tehokeino, joka toimii keikoilla paremmin. Livenä Vesala on viime aikoina ollut kuin Donna Harawayn feministinen Kyborgimanifesti. Albumilla vocoder on irrallisempi. Kappaleiden välillä ei ole yhtenäistä esteettistä liimaa eikä siihen riitä pelkkä vocoder. Useat tuottajat tietysti sekoittavat pakkaa. Jokaisella on oma esteettinen linjansa.

Etsimässä rauhaa tuntuu Vesalan uran kannalta jopa melko yhdentekevältä etapilta. Albumilta albumin vuoksi, vaikka oikeasti vain yksittäiset singlet kiinnostavat.

Albumin kuolema kotimaisen popmusiikin kärjessä on harmillista. Chisun Momentum 123 (2019) oli hieno kokonaisuus, mutta kaupallinen floppi.

Kansainvälisillä markkinoilla yhtenäiset albumikokonaisuudet ovat edelleen hyvin tavallisia, mutta Suomessa on hullaannuttu tuijottamaan singlejen striimauslukuja, joista saadaan albumitiedotteisiin kivoja mainintoja tuplaplatinan arvoisista singleistä. Jippikayjei-hei-hei.

Ketä kiinnostaa kenen albumi striimasi ennakkoon triplaplatinaa? Yleisöä tuskin ainakaan.

Vesalan kohdalla tämä uudeksi normaaliksi muodostunut julkaisupolitiikka on etenkin harmillista. Hän osaa ja tekee vähän kaikkea, mutta olisi hienoa kuulla niillä taidoilla myös harkitumpi kokonaisuus. Riski ei ole kovin suuri.

Albumina Etsimässä rauhaa on kakkonen, mutta biisimateriaali kääntää arvosanan kolmeen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  3. 3

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  4. 4

   Venyttelyn voi korvata voimatreenillä – Fysioterapeutti suunnitteli viiden liikkeen treenin, joka lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla

   Tilaajille
  5. 5

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  3. 3

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  4. 4

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää