Kulttuuri    |   Tanssiarvostelu

Anna Torkkelin nykytanssiteos on kuin pieni kaupunki pienellä näyttämöllä

Grâce-teos on nyt niin vetävä, että katsojalla on vaikeaa istua aloillaan katsomossa.

Tanssi

Grâce. Koreografia Anna Torkkel, tanssi Hanna Ahti, Mira Kautto, Liisa Pentti ja Masi Tiitta, äänisuunnittelu Biitsi eli Kim Modig ja Heidi M Wee, pukusuunnittelu ja installaatio Piia Rinne, valo- ja tilasuunnittelu Kristian Palmu. Kiasma-teatteri.

Liian harvoin tulee nykytanssiteoksessa sellainen tunne, että haluaisi itse rynnätä lavalle mukaan joraamaan. Nyt tuli. Anna Torkkelin teoksessa Grâce imu on niin voimakas, että on melkein mahdotonta vain istua aloillaan katsomossa hetkumatta mukana.

Katsomo on hieman väärä ilmaisu. Katsojat on Kiasma-teatterissa nimittäin istutettu näyttämölle joka puolen tilaa. Tätä lähemmäs ei voisi kuvitella pääsevänsä tanssijoita.

Olemme melkein ihokontaktissa ilman, että katsojan koskemattomuutta loukataan. Ei tule missään vaiheessa ahdistavaa oloa. Pelkästään intiimiyden ja henkilökohtaisuuden tunne.

Intensiivisyys on osin musiikin ansiota. Äänisuunnittelutiimi Biitsi eli Kim Modig ja Heidi M Wee on luonut äänimaailman, joka ryöpsyy ja tempaa mukaansa. Siinä ei ole mitään tuttua ja silti se tuntuu hyvältä ja suorastaan houkuttelee joka solun tanssimaan. Se on tehty liikuttavaksi ja liikuttamaan.

Ja liikettä Grâce-teoksessa toden totta riittääkin. Se on tunnin kestossaan alusta loppuun asti yhtä liikettä.

Neljä tanssijaa elää ja hengittää musiikkia, tilaa ja aikaa. Ne ovat keriytyneet yhteen. Liike ei koskaan pysähdy. On vaikea kuvitella, että koreografi olisi tehnyt ohjeita tanssijoille millimetripaperilla.

Neljä erilaista tanssijakvaliteettia tekee kukin omaa maailmaansa. On välillä vaikea fokusoida erityisesti kehenkään.

Silti katse usein hakeutuu konkarimestariin Liisa Penttiin, jonka liikekieli on tunnistettavaa ja aivan omanlaistaan. Hän on liikkeessään rohkea olematta silti röyhkeä tai tunkematta liikkeellistä ajatteluaan liiaksi katsojan purtavaksi. Kaikilla muillakin on silti oma asiansa annettavana.

En tiedä, mistä teoksen nimi Grâce tulee. Sulavuus, viehkeys – ehkä kuitenkin armo sopii kuvaamaan kokonaisuutta. Esitys on armollinen kaikille, niin esiintyjille kuin katsojille. Tanssijat saavat vapaasti toteuttaa itseään, ja katsojat valita parhaat palat ja itselleen sopivimmat hetket.

Kristian Palmun valosuunnittelu luo tunnelmia, nostaa hetkiä esiin ja antaa armollisia suvantokohtia sulatella katsojan näkemää. Silti antamatta intensiteetin laskea yhtään.

Piia Rinne on pukusuunnittelijana samalla linjalla. Hän on onnistunut löytämään jotain olennaista kullekin esiintyjälle ominaista. Emme näe univormuja tai yhdenmukaisuuden vaatimusta esiintyjillä.

Kaikki ovat vahvasti persoonia omina itsenään. Aina Masi Tiitan ruutupaidasta Liisa Pentin kahdeksankymmenlukulaisilta vaikuttaviin urheilushortseihin. Myös häikäisevän hienoa glamouria nähdään.

Grâce on onnistunut synteesi siitä, kuinka erilaiset ihmiset tuovat liikkeellään ja olemuksellaan oman persoonansa yhteiseen voileipäkakkuun.

On meetwurstia ja viinirypäleitä. Kaikki ovat vahvasti itsensä, mutta silti muodostavat toimivan ja onnellisen kollektiivin. Ei tarvita kontakteja, silti ollaan yhdessä voimakkaasti läsnä. Myös me katsojat. Pieni kaupunki pienellä näyttämöllä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  5. 5

   Muistitutkija laati oppimisen kymmenen käskyä: Näin uusi tieto painuu mieleen tehokkaimmin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää