Kulttuuri

Juntin tai huumoripunkkarin leima ei Vesa Jokista, 50, hetkauta – enemmän laulajaa ärsyttää kaikenlainen ahdasmielisyys, myös musiikissa

”Unelmanani on aina ollut, että saan tehdä musiikkia ja elää sillä”, laulaja Vesku Jokinen sanoo.

Harva tietää, että punkyhtye Klamydian laulaja Vesku Jokinen aloitti rockuransa 70-luvun lopulla Leevi and the Leavingsin rumpalina. Tuskin sitä tiesi edes Gösta Sundqvist bändeineen.

”Se oli ihka ensimmäinen bändini. Kaveri ehdotti nimeä, ja se kuulosti musta hyvältä. Myöhemmin valkeni, että sellainen tosiaan oli jo olemassa”, Jokinen kertoo tarinaa hörähdellen puhelimen toisessa päässä kotonaan Vaasassa.

Aikana ennen internetiä tieto kulki hitaasti, mutta vaikutteet levisivät siitä huolimatta. Rock ja punk olivat puraisseet Jokista jo pari vuotta aikaisemmin.

”Mulla jäi lastenlaulut jo aika aikaisessa vaiheessa pois. Isoveli kuunteli Hurriganesia, ja minä istuin nelivuotiaana lattialla ihmettelemässä, että mitä on tämä ihana räminä.”

Ganesista oli lyhyt matka punkiin, joka oli juuri räjähtänyt maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Varsinkin Sex Pistols, Ramones sekä alkupään Pelle Miljoona ja Eppu Normaali upposivat Jokiseen, ja Jokinen yhä syvemmälle punkkulttuuriin.

Totta kai sen piti näkyä myös muille.

Jokinen muistelee huvittuneena, kuinka innostunutta ja samalla viatonta aikaa se oli: kavereiden kanssa vedettiin tukat pystyyn vedellä ja lähdettiin kaupungille pörräämään, lempibändejä ääniteltiin kasettimankat vastakkain niin, että nauhalle saattoi tarttua joskus myös muuta taustahälyä.

”Myöhemmin, kun oli varaa ostaa oikea levy, sitä kuunteli samoja biisejä ja ihmetteli, että mihin näistä on kadonnut se kotoinen poran ääni ja sateenropina.”

Omia bändejä tuli ja meni. Oli The Rottinki, Sotatila, Harhakuva ja Keskiluokka, kaikki nimiä myöten ehtaa punkrokkia. Vaasan Rock-werstaan treenikämppäyhteisöstä tuli tärkeä paikka Jokiselle.

Siellä sai vuonna 1988 alkunsa myös Klamydia, jonka piti olla vain lyhytaikainen vitsi. Toisin kävi. Maine kasvoi, ja pikkuhiljaa bändi otti ohjat kokonaan omiin käsiinsä. Nykyään bändin taustalla toimii osakeyhtiö, mutta jo 90-luvun alussa klamydialaiset perustivat oman levy-yh­tiönsä Kråklund Recordsin ja hommasivat keikkamyyjän.

Sitä edelsi Jokisen mukaan tietty havahtumisen hetki.

”Istuin kaverin takapihalla ja pummin kaljoista pohjia, koska ei ollut varaa ostaa omia. Ja samaan aikaan levy oli listalla sijalla kolme tai neljä. Älpeetä oli myyty 16 000 kappaletta, ja mulla ei ollut yhtään rahaa.”

Miten punkpiirit suhtautuivat siihen, että bändin suosio kasvoi ja siitä tuli myös bisnestä?

”Totta helvetissä meille vittuiltiin silmät ja suut täyteen. Sanottiin, että myitte itsenne. Mietin, että mihin se raha olisi sitten pitänyt laittaa. Lahjoittaa jollekin punkjumalalle vai?”

Pesäeroa punkpuritaaneihin ja elitisteihin tehtiin ihan tarkoituksella.

”Me luotiin tavallaan kapinaliike kapinaliikkeen sisään. Ei esitetty mitään, vaan sanottiin suoraan olevamme juntteja, jotka tykkäävät syödä lihaa, juoda viinaa ja saunoa.”

Juntin tai huumoripunkkarin leima ei Jokista hetkauta. Enemmän ärsyttää kaikenlainen ahdasmielisyys, myös musiikissa. Hän sanoo arvostavansa nykyistä nuorisoa, joka ei juutu enää samalla tavalla genreihin kuin joskus takavuosina.

”Ne ottavat biisin sieltä toisen täältä. Se on musta hienoa, että kuunnellaan vain musiikkia.”


Edellis­vuonna Kla­mydia juhli ­kolmekymp­pisiään, eikä ­vauhti näytä ­hiipuvan. Päinvastoin, uusi rumpali on tuonut taas uutta virtaa bändiin, ja Jokinen odottaa jo kovasti kevään kiertuetta.

Mikä on tehnyt bändistä niin pitkäikäisen? Bändin sisäinen huumori ja sammumaton palo musiikin esittämiseen mutta myös rehellisyys, Jokinen listaa. Hyviä biisejä unohtamatta.

”Soittotyyli on punk, mutta lyriikoissa on kaikkea lastenoikeuksista mopolla seinään ajamiseen. Se puhuttelee kaikenlaista porukkaa, mikä näkyy myös keikoilla.”

Viisikymppinen punkkari kuulostaa pirteältä – ja tyytyväiseltä. Elämän täyttää musiikin lisäksi uusioperheen arki.

”Unelmanani on aina ollut, että saan tehdä musiikkia ja elää sillä. Ja niin tässä on käynyt.”

Mutta oli sitä varasuunnitelmiakin. Jokinen opiskeli nuorempana medianomiksi, ja työskenteli tovin freelancertoimittajana.

”Tein juttuja Vaasassa radioon ja erilaisiin lehtiin, mutta sitten bändihommat alkoivat viedä enemmän aikaa. Ajattelin, että keikkoja riittää ehkä pari vuotta, ja sen jälkeen palaan toimittajan hommiin ja koulutan itseäni lisää.”

Joskus heikkoina hetkinä omia valintojaan on toki tullut kyseenalaistettua. Kolmekymppisenä oli jopa kriisin paikka.

”Olin silloin kymmenen vuotta resunnut ja reissannut ympäri Suomea. Kattelin ympärilleni ja huomasin, että jaaha, kaverit ovat perustaneet perheitä ja mä olen vaan huutanut jotain punkinpaskaa.”

”Mutta pikkuhiljaa sitä rupesi tajuamaan, että tätähän tämä on ja tämä on se mun juttuni. Jotkut elää noin ja minä elän näin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Vesa ”Vesku” Jokinen


 Syntynyt 1970. Asuu Vaasassa.

 Klamydia-yhtyeen laulaja ja perustajajäsen. Yhtye on myynyt yli 700 000 levyä.

 Julkaissut myös soolo­levyn Outo kunnia (2000) sekä kaksi coveralbumia Vesku Jokinen & Sundin pojat -kokoonpanolla (2012, 2014).

 Usvaputki Oy:n toimitusjohtaja.

 Perheeseen kuuluu avovaimo ja kaksi lasta molempien aiemmasta suhteesta.

 Täyttää 50 vuotta maanantaina 17. helmikuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  4. 4

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää