Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Kom-teatterin Poika-näytelmä ottaa kuristavalla tavalla kantaa nuorten mielenterveysongelmiin

Paavo Kinnunen tekee avioeroperheen poikana tarkasti jäsennellyn roolitulkinnan.

Draama

Poika. Suomenkielinen kantaesitys Kom-teatterissa 13.2. Florian Zellerin näytelmän suomennos Reita Lounatvuori, ohjaus Riikka Oksanen, lavastus- ja valosuunnittelu Tomi Suovankoski, puvut Tiina Kaukanen, maskeeraus Leila Mäkynen, äänisuunnittelu Jani Rapo. Rooleissa Paavo Kinnunen, Niko Saarela, Vilma Melasniemi, Ria Kataja, Miika Laakso, Lauri Karo. ★★★★

Elokuvia on aikoinaan mainostettu yleisöä kuohuttaneella ilmoituksella, että rankan aiheen takia salissa päivystää sairaanhoitaja koko esityksen ajan.

Kom-teatteri voisi hyvästä syystä harkita samaa kevätkauden uutuutensa kanssa, sillä uskonpa Florian Zellerin näytelmän Poika pyörryttävän suurinta osaa ihmisistä.

Itse en muista olleeni koskaan yhtä järkyttynyt teatterissa is­tuessani.

Kysymys ei ole siitä, että Kom-teatteri pyrkisi rankistelemaan ja aiheuttamaan esityksellään laskelmoitua kohua.

Nuoren ohjaajan Riikka Oksasen tulkinta avioeroperheen jäsenten keskinäisestä kohtaamattomuudesta on nimittäin ulkonaisesti hyvin pelkistetty ja paljas.

Näyttelijät pitävät väliajattoman esityksen intensiteetin vahvana ja upottavat yleisön keskelle valtaisaa jännitekenttää.

Pariisilainen Florian Zeller teki kansainvälisen läpimurtonsa meilläkin paljon esitetyllä näytelmällään Isä (Le Père, 2012).

Hänen viimeisin näytelmänsä Poika (Le Fils, 2018) päättää trilogian, jonka ensimmäinen osa Äiti (La Mère, 2010) on sekin muiden vanavedessä lähtenyt leviämään maailmalle ehtimättä kuitenkaan vielä Suomeen.

Zellerin näytelmät ovat hyvin yhteiskunnallisia, ilman että hän noudattaa suurempaa tarkkuutta sosiaalisen elämän yksityiskohtien suhteen.

Näytelmässä Isä tiedämme päähenkilöstä lähinnä vain sen, että hänellä on kaksi tytärtä, vävy ja rannekello.

Katsoja löytää silti itsensä keskeltä muistisairaan ihmisen kokemusmaailmaa ja vanhustenhoidon haasteita.

Näytelmä Poika on rakennettu samalla tavalla.

Seitsemäntoistavuotias Niko (Paavo Kinnunen) asuu kahdestaan äitinsä Annen (Vilma Melasniemi) kanssa eikä ole käynyt koulussa kolmeen kuukauteen.

Tilanteen ratkaisemiseksi Niko pääsee asumaan isänsä Petrin (Niko Saarela) ja tämän uuden vaimon Sofian (Ria Kataja) luokse.

Riitaisen eron kokeneet Anne ja Petri käyvät tahoillaan töissä. Sofia on kotona uusperheen pienen vauvan kanssa. Paljon enempää emme näytelmän henkilöistä ja heidän taustoistaan saa tietää.

Näytelmä käsittelee silti suorastaan kuristavalla otteellaan nuorten mielenterveysongelmia.

Poikaa esittävän Paavo Kinnusen kokonaisvaltaisen ja tarkasti jäsennetyn roolitulkinnan myötä Kom-teatterin esitys rinnastuu vahvasti Helsingin kaupunginteatterissa viime syksynä esitettyyn saksalaisen Franz Xaver Kroetzin näytelmään Riistapolku.

Lauri Maijalan ohjaamassa esityksessä Kinnunen näytteli vakuuttavalla tyylillään alaikäisen tyttöystävänsä isän murhaavaa nuorukaista.

Lauri Maijalan ohjaus ammensi visuaalisen ilmeensä ja henkisen maisemansa 1970-luvun länsisaksalaisesta todellisuudesta, mikä kelmeässä tukahduttavuudessaankin toimi etäännyttävänä tekijänä.

Riikka Oksanen ei tarjoa yleisölle oikeastaan mitään mahdollisuuksia kiertää Zellerin näytelmän aihetta.

Reita Lounatvuoren suomennoksesta on riisuttu kaikki ranskalaisuus henkilöiden etunimistä alkaen, ja Tomi Suovankosken lavastuksesta löytyy äärimmäisen vähän teatraalisia piirteitä.

Itse yritin välillä painaa tunteeni alas keskittämällä huomioni näyttelijöiden tekniikkaan, mutta huonolla menestyksellä.

Ehdin silti ihailla Vilma Melasniemen tapaa jaksottaa ilmai­suaan ja nostaa esille mielen eri kerrostumia.

Niko Saarela ja Ria Kataja rakentavat hämmästyttävällä rentoudella kaksijakoiset henkilöhahmonsa, jotka herättävät katsomossa jatkuvasti ristiriitaisia tunteita.

Poikaa voi hyvällä syyllä suositella kaikille, jotka ovat olleet joskus lapsia tai vanhempia.

Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että pintaan voi pulpahtaa yllättäviä asioita.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää