Räppäri Jesse Markin teki ainutlaatuisen tempun: hurmasi tuomaristot ensin Emma-gaalassa ja nyt myös sille vaihtoehdoksi syntyneessä Femmagaalassa - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Räppäri Jesse Markin teki ainutlaatuisen tempun: hurmasi tuomaristot ensin Emma-gaalassa ja nyt myös sille vaihtoehdoksi syntyneessä Femmagaalassa

Seinäjoella järjestetyssä Femmagaalassa palkittiin myös Ellips vuoden 2019 yllättäjänä sekä festivaali Uusi Tampere.

Jesse Markin kävi pokkaamassa Emma-gaalasta kaksi palkintoa: vuoden tulokkaan Emman sekä kriitikoiden valinta -Emman. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 15.2. 11:31

Viimeinen viikko on ollut Jesse Markinille yhtä palkintosadetta. Muusikon on onnistunut hurmata viikon aikana valitsijat niin Emma-gaalassa, Teosto-palkinnon yhteydessä kuin nyt viimeksi Femmagaalassakin.

Seinäjoen Mars-tapahtuman yhteydessä järjestetyssä Femmagaalassa Markin palkittiin perjantai-iltana ”Femma-Femma”-palkinnolla. Hän oli valitsijoiden mukaan vuoden 2019 merkittävin artisti.

”Paketti on valmis ja kotimaan näyttöjä alkaa olla. Ei muuta kuin Viljakkalan poika maailmalle, sinne James Blaken, Frank Oceanin ja Michael Kiwanukan sekaan laulamaan kaikki pökerryksiin”, perusteluissa sanotaan.

Vasta viime lauantaina Markin palkittiin Emma-gaalassa, jossa hän sai sekä vuoden tulokkaan Emman että kriitikoiden myöntämän kriitikko-Emman.

Markinin menestys kumpaisessakin gaalassa on kiinnostavaa, sillä Femmagaala perustettiin vuonna 2004 nimenomaan Emma-gaalan varjogaalaksi.

Femmoissa palkitaan yleensä varsinkin vaihtoehtomusiikkia, ei parhaiten myynyttä musiikkia. Emma-gaalan televisioidussa osuudessa taas painopiste on ollut hyvin myyneessä musiikissa.

Eikä Markinin viimeaikainen menestys jäänyt tähän. Keskiviikkona julkistettiin. että hän on ehdolla myös Pohjoismaiden suurimpiin taidepalkintoihin kuuluvan Teosto-palkinnon saajaksi. Ehdolla on Markinin Folk-levy ja siellä Markinin ja Totte Rautiaisen sävellykset ja sanoitukset. Voittaja julkistetaan 23. huhtikuuta.

”Musiikkia, josta neukkareissa tehdyt Excel-pyörittelyt ovat valovuosien päässä”, arvioi Femmagaalan tuomaristo laulaja-lauluntekijä Elli Tiilikaisen sooloprojektia. Kuva Emma-gaalasta. Kuva: Juha Metso

Perjantaina juhlitun Femmagaalan muita voittajia olivat Haloo Helsinki -yhtyeen Elli Tiilikaisen sooloprojekti Ellips ja Tiilikaisen ja yhtyeensä levy Yhden naisen hautajaiset, jotka palkittiin vuoden 2019 yllätyksenä sekä festivaali Uusi Tampere, jota kiiteltiin ”festivaalina, jolla ihmisen oli vuonna 2019 hyvä olla”.

Femmansa saivat myös muusikko Teemu Tanner, Riihimäen Vihreä talo, ääniteknikko Anni-Sofia Annala, seinäjokelainen Too Sophisticated -yhtye, Seinäjoen musiikkivaikuttaja Marko Kivelä ja Helsingin Nosturin Jukka-Pekka Lappalainen.

Kaipaamaan jäivät -Femman saivat vuoden 2019 aikana lopetetut Helsingin keskustan baarit ja keikkapaikat eli Nosturi, Elmun baari, Virgin Oil Co, Gloria, Dubrovnik, Corona, Moskova sekä pian toimintansa lopettava The Circus.

Seuraa uutisia tästä aiheesta