Kulttuuri

Isä nukkui, kun 350-kiloinen karhu ilmestyi pienen Antti Saarion viereen – Nyt isä ja poika tekevät yhdessä Suomen luontoa tutkivia sarjoja, joista uusin keräsi heti jättiyleisön

Saarioiden uudessa tv-sarjassa tutustutaan Suomen vesistöihin monesta näkökulmasta.

Kun Antti Saariolta kysyy hänen ensimmäisiä luontomuistojaan, hän vaikuttaa hämmentyneeltä. Luonto kun on ollut aina niin tiiviisti läsnä hänen elämässään.

Antti Saario kulki mukana maastossa isänsä Petteri Saarion rinkassa jo ennen kuin oppi kävelemään.

Petteri Saario (s. 1961) on tehnyt luontodokumentteja 1990-luvulta saakka. Nykyisin Antti Saario (s. 1995) työskentelee isänsä rinnalla. Heidän uusin sarjansa Veden valtakunta alkoi Yle TV1:llä viikko sitten, ja ensimmäinen jakso sai jo yli 460 000 katsojaa.

”Sen kyllä muistan, kun olin isän mukana kuvausmatkalla Afrikassa. Leijonat jäivät tietysti mieleen ja se, kun paviaani kiipesi jeepin konepellille ja virtsasi siihen”, Antti muistelee.

Tapaus sattui 2000-luvun alussa Tansaniassa, jossa Petteri Saario oli kuvaamassa vuoristosademetsää.

”Mutta eikös käynti karhukojulla ollut kokemus?” isä kysyy pojaltaan.

”Joo, mutta mikä niistä nyt oli ensimmäinen? Ehkä se, kun isä lupasi viisikymppiä, jos huomaan karhun ensimmäisenä. 350-kiloinen uroskarhu kävelikin alle metrin päästä, kun isä nukkui. Oli tosi jännää, kun piti olla ihan hiljaa, ettei karhu huomaa. Olin alle kymmenen.”

Petteri Saarion mukaan varsinkin kesäisin oli näppärää ottaa lapsi mukaan kuvausreissuille. Silloin ei tarvinnut miettiä lastenhoitoakaan.

Ensimmäisen kerran Antti esiintyi pellavapäisenä poikana kameran edessä Jokiemme helmet -sarjassa (2006). Teininä hän kiinnostui skeittauksesta ja graffitista, mutta lähti yhä korpeenkin taskurahojen perässä.

Antti Saario sanoo, että suhde luontoon vahvistui ja aikuistui siviilipalveluksessa Suomen luontokeskus Haltiassa, jossa hän palveli näyttelyteknikkona.

”Lapsena luonto oli itsestään selvä, mutta nyt sitä ajattelee myös ympäristökysymysten kautta. Olen alkanut ymmärtää, kuinka poikkeuksellinen luontosuhteeni on ollut. Ja vasta töissä olen tajunnut, mitä kaikkea dokumenttien tekemiseen sisältyy.”

Luontokuvausta ei opeteta varsinaisesti missään, eikä Suomessa ole monta alan osaajaa. Antti Saario äänittää, leikkaa ja kuvaa. Hän vastaa muun muassa ilmakuvauksista ja gimbaalista.

Mutta mikä kumma on gimbaali?

”Se on kolmimoottorinen kameran vakaaja, steadycamin tekninen seuraaja, jolla saa vakaata kuvaa liikkeessä. Kameran jalustan tarve on vähentynyt, mikä on kätevää maastossa”, Antti selittää.

Isäänsä päätä pitemmäksi venähtänyt Antti Saario on tehnyt töitä hänen kanssaan vakinaisesti vajaat viisi vuotta.

”Kun minä olen aloittanut filmikameran kaudella, on tosi kätevää, että Antti on ottanut haltuun nykyteknologian. Hän seuraa kehitystä ja selvittää, mitä kannattaa hankkia. Ja tuntuuhan se helkkarin hyvältä, kun poika haluaa tehdä töitä isänsä kanssa”, Petteri toteaa.

Petteri Saario on kuvannut ympäri maailmaa, mutta parhaiten hänet tunnetaan Suomen luontoa eri puolilta tutkivista sarjoista, jotka ovat jo pitkään näyttäneet komeilta. Vesielementti on ollut aiheena aiemminkin. Hän on kertonut Itämerestä, joista, järvistä ja saarista.

Uusi Veden valtakunta luotaa Suomen vesistöjä kuudessa jaksossa muun muassa kalojen ja kalastuksen sekä vesiin liittyvien tarujen kulmista. Antin ilmakuvat näyttävät upeilta, mutta vaikuttavia ovat myös pinnan alta otetut kuvat. Sarjassa pinnan alla kuvaa vain isä Petteri.

”Olen minäkin käynyt sukelluskurssin, mutta Suomen vedet ovat kylmiä, eikä niissä näe juuri mitään, joten isän into ei ole vielä täysin tarttunut”, Antti sanoo.

Hän pitää huolta asioista pinnalla. Se on tärkeä rooli: Petteri painottaa, että varsinkin jään alla kuvatessa luotettava tukihenkilö pinnalla on elinehto.

Veden valtakunnassa Antilla on entistä isompi rooli myös kameran edessä isänsä rinnalla. Hän aikoo tehdä luontodokumentteja vastakin.

”Olen ollut tekemässä myös kavereiden musiikkivideoita, mutta kyllä luonto on vielä selvästi minun vahvuuteni. Se tarjoaa tarpeeksi haasteita, ja aihe nousee koko ajan kaikkien muidenkin mielessä. Joskus ohjaan varmaan omia hankkeitanikin.”

Nyt näyttää siltä, että seuraavat pari vuotta Antti ja Petteri kiertävät kuvaamassa uusia hankkeitaan muun muassa Ylä-Lapissa ja Saimaalla.

”Viime syksy meni sisätiloissa Veden valtakunnan jälkitöissä, joten on kiva päästä taas ulos”, Antti sanoo.

Veden valtakunta TV1:llä sunnuntaisin klo 18.15 ja Areenassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  3. 3

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa – ”Iskevät kunnolla noin viidessä vuodessa”

   Tilaajille
  4. 4

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  5. 5

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  3. 3

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  4. 4

   Normaalipainosta puhuminen pitäisi lopettaa, sanoo erikoislääkäri – Näin selvität ilman vaakaa, onko painosi terveellisen rajoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää