Kulttuuri    |   Teatteriarvostelu

Niskavuoren nuori emäntä saa ylvään kasvojenkohotuksen Turussa – näytelmässä mennään täysillä päin tunteita

Ohjaaja Susanna Airaksinen teki klassikosta jykevästi omapäisen tulkinnan, jossa aika juoksee mutta ihmisen katkeruus pysyy.

Draama

Niskavuoren nuori emäntä. Ensi-ilta Turun kaupungin­teatterissa 14.2. Käsikirjoitus Hella Wuolijoki, ohjaus ja sovitus Susanna Airaksinen, lavastus Jani Uljas, puvut Sari Salmela, valot Kalle Ropponen, äänet ja sävellys Iiro Laakso, naa­mioinnin suunnittelu Minna Pilvinen, rooleissa muun muassa Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Pihla Maa­lismaa, Ulla Reinikainen, Ulla Koivuranta ja Aaro Wichmann. ★★★★

Aina jossain Suomen kolkassa menee Niskavuori-näytelmä. Tällaisen nyrkkisäännön voisi kehittää, niin vakiintunutta ohjelmistoa Hella Wuolijoen klassikkoteokset teattereissa ovat.

Tampereella sai aiemmin tänä vuonna ensi-iltansa Niskavuoren Heta. Nyt oli Turun vuoro tuoda lauteille Niskavuoren nuori emäntä.

Ja ylväästi se yleisönsä eteen asteleekin.

Turun kaupunginteatterin versio ei kumartele ketään, vaan on jykevästi omapäinen. Ohjaaja Susanna Airaksinen ei kaihda tulkinnassaan melodraamaa. Nyt mennään niin päin tunteita kuin mennä saattaa.

Päähenkilö Loviisa antaa palaa Tuulen viemään Scarlett O’Haran lailla.

Lisäksi tämä tulkinta imee itseensä kaikki ajat. Esityksen visuaalisuus etenee nimittäin parin tunnin aikana vuosisadan verran. Miksi valita, sijoittaako klassikon menneeseen vai nykyaikaan, kun on mahdollista panna aika juoksemaan kovempaa?

Alun sekavuuden jälkeen tätä ajan virtaa on ihana katsoa. Sitä, miten kynttilät muuttuvat sähkövaloiksi, kahvipannut keittimiksi, kärryt mönkijäksi.

Vaikka ympärillä krumeluurit vaihtuvat, ihminen on aina sama. Eikä Niskavuoren nuori emäntäkään ole perustaltaan muuttunut.

Näytelmä kertoo Niskavuoren taloon naidusta Loviisasta, jolle paljastuu aviomiehen petturuus. Juhanilla on suhde talon piikaan Malviinaan.

Viaton Loviisa katkeroituu. Uuden emännän on pakko olla julma. Kun katkeruus saa vallan, ei ole väliä enää muulla kuin sillä, kenellä on eniten seteleitä heiteltävänä.

Niskavuoren ylvästä metsääkin Loviisa hakkaa lopulta mielipuolen lailla. Sitä samaa puustoa, jonka lomaan on juostu pakoon maailman kauheuksia.

Idyllinen Suomi metsineen on lopulta poissa. Tilalla on kiiltävää kalustetta ja tarkoin harkittu graafinen logo.

Eipä ole enää paikkaa, mihin juosta pakoon.


Näyttelijäntyöstä huokuu varmuus ja perusteellisuus. Jokainen näyttämölle asteleva hahmo on inhimillinen. He kantavat historiaansa, tunteitaan ja vikojaan.

Minna Hämäläinen on esityksen helmi. Loviisan roolissaan hän muuttuu hermostuneesta pikkulikasta kylmääväksi, kiiluvasilmäiseksi vallanpitäjäksi.

Pihla Maalismaan Malviinassa on uhmaa ja äijämäisyyttä. Niskavuoren siskoksina loistavat Ulla Koivuranta naiivina Kustaavana ja Ulla Reinikainen jalkaa polkevana Hetana.

Pienemmätkin roolityöt kukoistavat isosti, esimerkkinä Pauliina Saarisen tulkitsema Niskavuoren palvelija Iita. Ajan juoksussa nöyrästä piiasta tulee kiukkuinen väliportaan pomo.

Kirsi Tarvaisen näyttelemä vanha emäntäkään ei ole mikään raihnainen mummo vaan skumppaa siemaileva matami.

Ja vaikka tämä ei mikään verevien miesroolien näytelmä olekaan, Stefan Karlssonin Juhani ja Aaro Wichmannin Antti ovat mainiot vastuuta pakoilevat vastavoimat voimakkaille naisille.

Esitys heittää katsojan Niskavuoreen kyselemättä sen kummemmin, oletko tuttu vai tuntematon.

Jos on tuntematon, saattaa joutua hämmennyksen valtaan, kun painavaa puhetta on paljon ja aikakausikin koko ajan muuttuu.

Jos taas on ennestään Niskavuoren kanssa tuttu, saa tyylikkään nykytulkinnan. Teoksen, joka suuresta näyttämöstä huolimatta onnistuu tulemaan lähelle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki peniskuvat joita saa: ”Se on seksuaalista häirintää”

  2. 2

   Kommentti: Vihreiden oireilun syy on hallitusneuvotteluissa, joissa puolue teki sarjan virheitä

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Suositun brittijuontajan kuolemaa pidetään jo nyt mediahistorian käännekohtana: Missä kulkee raja, johon asti julkisuuden henkilöä voi kritisoida?

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

   Tilaajille
  3. 3

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  4. 4

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  5. 5

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää