Viikon kirjasuosituksissa Casanova kohtaa yhden elämänsä rakkauksista ja murharouva Agatha Christie katoaa salaperäisesti - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Toimittaja suosittelee

Viikon kirjasuosituksissa Casanova kohtaa yhden elämänsä rakkauksista ja murharouva Agatha Christie katoaa salaperäisesti

Harry Salmenniemen novelleja ja Jouppilan nelosista kertovaa teosta lainattiin eniten viikolla kuusi.

Viikon kirjasuosituksissa Casanovan ja Agatha Christien tarinat sekä Elena Ferranten odotettu uutuus.

Julkaistu: 16.2. 2:00, Päivitetty 17.2. 11:58

Kosmopoliitti nautiskelija, vapaamuurari, seikkailija ja viettelijä Giacomo Girolamo Casanova (1725–1798) kohtaa muistelmiensa toisessa niteessä Elämäni tarina 3–4 yhden monista elämänsä rakkauksista, Henrietten. Casanova joutuu kuitenkin luopumaan tästä kolmen kuukauden myrskyisän ja intohimoisen suhteen jälkeen. Nainen pakotetaan palaamaan miehensä suvun luokse Ranskaan. Lontoossa Casanova taas joutuu 16-vuotiaan kurtisaanin La Charpillonin vedättämäksi ja saa kovan kolauksen miehisyydelleen. Toinen nide ulottuu vuoteen 1756, jolloin Casanova karkaa vankilasta Venetsiassa ja suuntaa kohti Pariisia.

Casanovan muistelmien suomennoksesta vastaa Seppo Sipilä. Faros-kustantamon julkaisemassa toisessa niteessä on lähes 800 sivua, ensimmäisessä niteessä sivuja oli lähes sama määrä. Sipilän urakka on järkälemäinen. Jälki on kuitenkin hyvää. Siitä kiitos.

Murharouvan mysteerit

Kuoleman herttuatar Agatha Christie on jäänyt lukijoille paljon etäisemmäksi hahmoksi kuin Hercule Poirot tai neiti Marple. Yli kaksi miljardia kirjaa myyneen dekkarikirjailijan yksityiselämä on ollut osin tarkoin varjeltu salaisuus. Nyt näitä salaisuuksia yrittää ratkaista Marie-Hélène Baylac elämäkerrassa Agatha Christie – Arvoituksellinen elämä. Se antaa enemmän vastauksia kuin murharouvan omaelämäkerta Vanha hyvä aikani, joka suomennettiin jo vuonna 1978. Baylac uhraa kolmisenkymmentä sivua kirjailijan salaperäiselle katoamiselle joulun tienoissa 1926.

Napoli on täällä taas

Tätä odotan: Tällä hetkellä maailman tun­netuin pseu­donyymi Elena Ferrante on jättänyt hyvästit neliosaiselle Napoli-sarjalle ja julkaissut ison markkinointi­tempauksen synnyttäneen uuden romaanin La vita bugiarda degli adulti, Aikuisten valheellinen elämä.

Sitä ennen julkaistaan kuitenkin kirjailijan aiempaan tuotantoon lukeutuva romaani Tyttären varjo, joka saadaan suomeksi myöhemmin tänä keväänä. Se on kirjoitettu ennen Napoli-tetralogia.

Silti on helppoa jäädä välitilaan, uuden ja vanhan rajapinnalle. Tämän viikon maanantaina Italian televisiossa nimittäin alkoi Napoli-sarjan toinen tuotantokausi, joka käsittää kahdeksan jaksoa. Sarjan nimi on L’amica geniale 2 – Storia del nuovo cognome, Loistava ystäväni 2 – Uuden nimen tarina. Ensimmäinen jakso päättyi siihen, että Lila paljastaa olevansa vihdoin raskaana. Sarjan toinen osa nähdään huomenna Rai Unolla. Sarjasta nähdään kerralla kaksi jaksoa.

Oikaisu 16.2. klo 12.57: Keväällä ilmestyvä Tyttären varjo ei ole Elena Ferranten viimeisin kirja. Se on kirjailijan uusin suomennos.

Viikolla 6 eniten uusia varauksia saaneet kirjat Helmet-kirjastoissa

Kaunokirjallisuus

1) Harry Salmenniemi: Uhrisyndrooma ja muita novelleja

2) Heather Morris: Cilkan tarina

3) Lisa Jewell: Löysin sinut

4) Arttu Tuominen: Verivelka

5) Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja (Gummerus).

Tietokirjat

1) Helena Jouppila ja Sanna Wallenius: Neloset: Jouppilan sisarusten tarina

2) René Nyberg: Patriarkkoja ja oligarkkeja

3) Eero Huovinen: Äitiä ikävä

4) Kaj Lipponen: Juice puhuu: Kootut muistelmat

5) Anette Palssa: Rauhoita stressivatsa