Norjan viisufinaalista tuli kunnon farssi: Katsojien lähettämät 38 miljoonaa emojia kaatoivat äänestysjärjestelmän h-hetkellä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Norjan viisufinaalista tuli kunnon farssi: Katsojien lähettämät 38 miljoonaa emojia kaatoivat äänestysjärjestelmän h-hetkellä

Kesken kisaa apuun otettiin vararaati. Lopullisesta voittajasta sai äänestää kuitenkin kansa, joka valitsi Norjan viisuedustajaksi Ulrikke Brandstorpin kappaleen Attention.

Ulrikke Brandstorp lähtee Norjan edustajaksi Euroviisuihin. Kuva on lauantain finaalista Trondheimista. Kuva: Tore Meek / AFP

Julkaistu: 16.2. 12:03, Päivitetty 16.2. 16:43

Norjan euroviisukarsintojen eli Melodi Grand Prix’n finaalilähetys kääntyi lauantai-iltana kunnon farssiksi, kun tekniikka sakkasi äänestyksen h-hetkellä.

Tapauksesta kertoo muun muassa kisan järjestävä yleisradioyhtiö NRK itse.

Norjassa kansa saa äänestää viisusuosikkejaan nykyään mobiilisovelluksen kautta. Ylikuormittunut sovellus teki kuitenkin täydellisen stopin juuri silloin kun katsojien oli tarkoitus äänestää kymmenestä esityksestä jatkoon neljä.

Yleisöääniä ei saatu laskettua, minkä vuoksi apuun otettiin vararaati. Se päätti neljä viimeistä finalistia.

Tässä vaiheessa äänestys saatiin taas toimimaan, ja lopulta kansa sai äänestää voittajan neljän finalistin joukosta. Ääniä annettiin viimeisellä kierroksella kaikkiaan 700 000.

Voittajaksi selviytyi lopulta Ulrikke Brandstorp power-balladillaan Attention. Brandstorp oli ollut koko viisukarsintojen ajan kärkiehdokas vedonlyöntitilastoissa. Ennen finaalilähetystä Norjassa kisattiin viisi alueellista semifinaalia.

”Olemme melko varmoja siitä, että meillä on oikea voittaja”, NRK:n edustaja Vibeke Fürst Haugen sanoi VG-lehdelle.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan syynä tekniikan pettämiseen oli ilmeisesti 38 miljoonaa emojia, joita katsojat lähettivät sovelluksen avulla ohjelman aikana.

NRK oli halunnut tehdä lähetyksestä interaktiivisen ja siksi houkutellut katsojia lähettämään sydän- ja peukku-emojeita artisteja tukeakseen. Itse äänestämisen kanssa tällä ei ollut mitään tekemistä.

Norjalaiset olivat tilanteesta raivoissaan niin Trondheimin Spektrum -areenalla kuin kotisohvilla ja sosiaalisessa mediassakin. Trondheimissa yleisö buuasi, kun äänestyksen kohtaamista ongelmista kerrottiin.

”NRK:n täydellinen skandaali! Kuinka voimme luottaa tulokseen?”, kirjoitti koomikko ja bloggaaja Anders M. Tangen Facebookissa.

Aftenpostenin kulttuuritoimittaja Robert Gjestad kirjoitti, kuinka oli täysin käsittämätöntä, ettei NRK ollut kyennyt valmistautumaan tällaiseen iltaan.

Toimittajan mukaan äänestystulos olisi ollut aivan erilainen, mikäli kansa olisi saanut äänestää. Nyt yksi suurista suosikeista, Rein Alexander, tippui matkasta jo finaalilähetyksen alkuvaiheessa.

Kritiikkiä on herättänyt muun muassa se, ettei äänestystä hoidettu ennalta sovitun mukaisesti sen jälkeen, kun tekniikka alkoi taas toimia. Monien mielestä tuomariston päätös olisi pitänyt perua ja yleisöäänestys aloittaa uudelleen, sillä ei ole oikein, että muutama ihminen saa äänestää miljoonan norjalaiskatsojan puolesta.

On myös ihmetelty, miksi ei ollut luotu varajärjestelmää, jossa äänet olisi voitu antaa tekstiviestein. Äänestyksen kanssa oli ollut ongelmia jo semifinaalivaiheessa tammikuussa, ja siksi varajärjestelmä olisi ollut tarpeen.

Närää on aiheuttanut myös se, ettei NRK kertonut heti, keitä raadissa istui ja kuinka monta heitä oli. Jälkikäteen kerrottiin, että raatilaisia oli 30 ja että he edustavat eri ikäluokkia ja kansallisuuksia.

Norjan viisukarsinnoissa oli mukana myös suomalaisväriä. Sondreyn esittämän Take My Time -nimisen laulun tekijäjoukkoon kuului suomalainen Terhi Pippuri. Kappale ei päässyt vararaadin valitsemien neljän finalistin joukkoon.

Viime vuonna suomalaisista oli mukana Henrik Tala, joka oli tekemässä laulua Spirit in the Sky. Kappale sai lopulta eniten yleisöääniä Israelin viisufinaalissa.

Suomen viisuedustaja valitaan UMK:n finaalilähetyksessä lauantaina 7. maaliskuuta. Euroviisut järjestetään Hollannin Rotterdamissa toukokuussa.

Norjan viisufarssista kertoi Suomessa ensimmäisenä Yleisradio.

Seuraa uutisia tästä aiheesta