Suomea 1970-luvun lopussa villinnyt rockabilly-laulaja Crazy Cavan on kuollut - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Suomea 1970-luvun lopussa villinnyt rockabilly-laulaja Crazy Cavan on kuollut

Rockabillystä muodostui 1970-luvun lopun Suomessa valtava teini-ilmiö, ja Crazy Cavan and the Rhythm Rockers olivat sen ykkösnimiä.

Julkaistu: 16.2. 16:09

Rockabillyn tärkeimpiin nimiin kuulunut laulaja Cavan Grogan on kuollut. Musiikkipiireissä hänet tunnettiin taiteilijanimellä Crazy Cavan.

Asiasta kertoi sunnuntaina hänen yhtyeensä Crazy Cavan and the Rhythm Rockers Facebook-sivuillaan. Yhtyeen mukaan Cavan kuoli lauantaina 15. helmikuuta.

Groganin eteläwalesilainen yhtye on brittiläisen teddyboy-rockabillyn tärkeimpiä tekijöitä.

Grogan oli perustamassa yhtyeen ensimmäistä versiota jo 1960-luvun alkupuolella, ja vuonna 1970 syntyi lopulta Crazy Cavan and the Rhythm Rocker yhdessä kitaristi Lyndon Needsin, kitaristi Terry Walleyn, pianisti Brian Thomasin ja basisti Don Kinsellan kanssa.

Vuonna 1980 bändi oli mukana musiikkidokumentissa Blue Suede Shoes, joka käsiteli 1950-luvun rock’n’rollia ja sen 70-luvun lopun uutta tulemista.

Yhtyeen tunnetuimpia rockabilly-hittejä ovat Rockabilly Rules Ok, Boppin’n’Shakin ja Teddy Boy Boogie.

1970-luvun lopulla rockabillystä muodostui Suomessakin valtava teini-ilmiö, johon liittyi musiikin lisäksi omanlaisensa visuaalinen kulttuuri otsatötteröineen ja poninhäntineen.

Buumin ykkösnimiä Suomessa oli nimenomaan Crazy Cavan ja yhtyeensä. Kuumimpina aikoina bändi myi Suomessa kultaa ja kävi keikalla puolisenkymmentä kertaa parin vuoden aikana.

Suurin buumi loppui lyhyeen 1980-luvun alussa, mutta Cavan ja yhtyeensä säilyttivät edelleen suosionsa.

Yhtye vieraili Suomessa aina näihin päiviin asti. Viimeksi joulukuussa Crazy Cavan & the Rhythm Rockers esiintyi Leppävirran Cocy Casket -tapahtumassa ja Vantaan Shamrockissa.

Retro-rockin piireissä yhtyeen suosio on säilynyt Suomen lisäksi varsinkin Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa.