HBO:n Last Week Tonight with John Oliver on osoittanut, miten tehokas journalismin ja huumorin yhdistelmä voi olla - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

HBO:n Last Week Tonight with John Oliver on osoittanut, miten tehokas journalismin ja huumorin yhdistelmä voi olla

Pelottoman John Oliverin supervoimat perustuvat kekseliääseen, perusteelliseen taustatyötiimiin ja loistavaan käsikirjoittajaryhmään.

John Oliverin juontama ajankohtaisohjelma on voittanut sarjansa Emmy-palkinnot vuodesta 2016 lähtien. Kuva: Paul Schiraldi / HBO

Julkaistu: 18.2. 2:00, Päivitetty 18.2. 10:39

On tuiki harvinaista, että television puheohjelma vaikuttaa niin selkeästi ympäröivään yhteiskuntaan, että ilmiölle tarvitaan oma nimi: John Oliver -vaikutus (The John Oliver effect).

HBO:n Last Week Tonight with John Oliver oli vasta viidennessä lähetyksessään kesäkuussa 2014, mutta silti aiheeksi oli uskallettu valita super-epäseksikkäästi USA:n nettiliikenteen tasa-arvoisuus. Hauska, nokkela ja kaikkea muuta kuin tylsä ohjelma innoitti niin monet ottamaan kantaa, että eriarvoistavat säädökset jäivät lähtökuoppiinsa.

Vuosien varrella Oliverin ohjelma on vaikuttanut myös käytäntöön, jossa amerikkalaispoliisit saivat omalla päätöksellään takavarikoida ihmisiltä rahaa.

Samoin LWT muutti toimintatapoja osoittamalla, miten syyttömällä rikoksesta epäillyllä, jolla ei ole varaa takausmaksuun, on vain huonoja ja todella huonoja vaihtoehtoja.

Suuri osa LWT:n vaikutusvallasta perustuu ohjelman omaan Youtube-kanavaan, jossa otteet jaksoista saavat parhaimmillaan yli 15 miljoonaa katsojaa.

Aiheiden moninaisuuden mahdollistaa kekseliäs, älykäs taustatyötiimi sekä osaltaan se, että Oliver on syntyjään britti. Tämän vuoksi ote on muita amerikkalaisohjelmia huomattavasti kansainvälisempi.

Perusteellisen ivan kohteeksi ovat joutuneet niin Turkin, Britannian, Turkmenistanin kuin kansainvälisen jalkapalloliitonkin johtajat.

Kun USA:ssa upporikkaat pystyvät käyttämään oikeuslaitosta omaksi edukseen, erityisen virkistävää on ollut nähdä huumoria käytettävän oikeudenkäytön viimeisenä oljenkortena.

Hiiliyhtiön häikäilemätön johtaja Bob Murray yritti pelotteluoikeusjutullaan vaientaa LWT:n, kuten oli aiemmin vaientanut muut kriitikkonsa. Hiljaisuuden sijaan nähtiin hillitön musikaalinumero Eat Shit Bob – jonka jälkeen Murraysta ei ole kuulunut.

Toisella tapaa loistava oli vuoden 1998 presidentillisen seksi­skandaalin vuoksi koomikoiden hampaisiin joutuneen Monica Lewinskyn lämminhenkinen haastattelu maaliskuussa 2019.

LWT on napannut sarjansa Emmyn joka kerta vuodesta 2016 lähtien. Lisäksi tekijöille on ojennettu kahdesti radio- ja tv-journalismin Peabody-palkinto.

Last Week Tonight with John Oliver, HBO Nordic ja Youtube.

Televisioarvostelu|Sampo Marjomaa on lyhytkomedian itseriittoinen Taabe Guggenheim-Kennedy – ja onnistuu mainiosti