Vuoden 2020 tekstiilitaiteilijaksi valittu Raija Jokinen luo teoksensa pellavakuidusta - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Vuoden 2020 tekstiilitaiteilijaksi valittu Raija Jokinen luo teoksensa pellavakuidusta

Raija Jokisen teos Creating Skin. Jokisen teoksissa viiva muodostuu pellavakuidusta ja ompeleesta.

Raija Jokisen teos Creating Skin. Jokisen teoksissa viiva muodostuu pellavakuidusta ja ompeleesta.

Julkaistu: 17.2. 15:18

Vuoden 2020 tekstiilitaiteilijaksi on valittu Raija Jokinen (s. 1960). Jokinen on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1990. Hänen teoksiaan on esitelty yli 200 yhteisnäyttelyssä ja 23 yksityisnäyttelyssä.

Raija Jokinen (s. 1960) asuu ja työskentelee Sipoossa ja Helsingissä.

Raija Jokinen (s. 1960) asuu ja työskentelee Sipoossa ja Helsingissä. Kuva: Raija Jokinen

Jokinen tunnetaan luomastaan omaperäisestä tekstiili­tekniikasta ja kuvailmaisusta, jossa ihmisen fyysisestä olemuksesta muistuttavat muodot sulautuvat luonnonmuotoihin.

”Raija Jokisen tekniikka ja ilmaisu ovat ehdottoman omaperäisiä. Jokinen pilkkoo kouriintuntuvia asioita alkutekijöihinsä ja järjestää ne uudelleen erilaisiksi yhdistelmiksi”, palkintotiedotteessa todetaan. ”Jokisen työtapaa voi verrata piirtämiseen ja maalaamiseen, mutta hänen materiaalinaan on tekstiilikuitu.”

Vuoden tekstiilitaiteilijan valitsee alan asiantuntijajärjestö Tekstiilitaiteilijat Texo ry. Raija Jokisen näyttely Aiheita on juuri avattu Voipaalan taidekeskuksessa Valkeakoskella. Se on esillä 19. huhtikuuta asti.

”Työtapaani voi verrata maalaamiseen, piirtämiseen ja kuvanveistoon, mutta materiaalina on pellavakuitu, jota yleensä käytetään esimerkiksi öljymaalauksen tai grafiikan pohjamateriaalissa”, Jokinen kertoo näyttelyn tiedotteessa.

Voipaalan lisäksi Raija Jokisen teoksia nähdään tänä vuonna myös muun muassa Britanniassa Lisburnissa sekä Pariisissa Ranskassa.

 

Raija Jokinen: Uimari, 2019.

Raija Jokinen: Uimari, 2019.

Seuraa uutisia tästä aiheesta