Taiteilija Daniel Malpica sai kahden vuoden oleskeluluvan mutta arvostelee yhä Maahanmuuttovirastoa: ”On uskomatonta, kuinka he kohtelevat ihmisiä” - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Taiteilija Daniel Malpica sai kahden vuoden oleskeluluvan mutta arvostelee yhä Maahanmuuttovirastoa: ”On uskomatonta, kuinka he kohtelevat ihmisiä”

Meksikolainen taiteilija näkee Maahanmuuttoviraston tekemissä oleskelulupapäätöksissä edelleen paljon ongelmia.

Daniel Malpica on asunut Suomessa kuusi vuotta. Hän elättää itsensä taiteilijana ja yrittäjänä.

Daniel Malpica on asunut Suomessa kuusi vuotta. Hän elättää itsensä taiteilijana ja yrittäjänä. Kuva: Jaime Culebro

Julkaistu: 17.2. 15:47

Taiteilija Daniel Malpica on saanut Suomesta kahden vuoden oleskeluluvan. Malpica kertoi asiasta Facebookissa perjantaina.

”Migri on myöntänyt minulle ammattitaiteilijan kahden vuoden oleskeluluvan kolmen vuoden jatkuvan kamppailun, stressin ja epävarmuuden jälkeen. Se on helpotus ja voimaannuttava tunne”, Malpica kirjoittaa.

Päivityksessään Malpica kiittää taiteen ja kirjallisuuden kentältä saamaansa tukea, mediassa saamaansa näkyvyyttä ja sosiaalisessa mediassa käytyä keskustelua. Samalla hän huomauttaa, ettei hänen saamansa oleskelulupa kuitenkaan ole osoitus siitä, että maahanmuuttojärjestelmä Suomessa olisi muuttunut.

”Päätös teki minut tietenkin onnelliseksi ja nosti taakan harteiltani. Mutta samaan aikaan ajattelen, että Maahanmuuttovirastossa on edelleen paljon ongelmia”, Malpica kertoo puhelimessa.

”On uskomatonta, kuinka he kohtelevat ihmisiä. Prosessi sisältää paljon institutionaalista kiusaamista, koska siinä ei ole minkäänlaista ihmiskontaktia etkä voi oikeastaan keskustella mistään kenenkään kanssa.”

Maahanmuuttoviraston prosessien tulisi olla läpinäkyvämpiä, Malpica toteaa. Hänen kokemuksistaan käy selväksi, ettei virastossa myöskään ole vakiintuneita käytäntöjä taiteilijoiden maahanmuutolle.

”Lahjakkuuksille, jotka voisivat parantaa Suomen taloutta monin tavoin.”

Malpica toivookin sekä työ- ja elinkeinoministeriön että opetus- ja kulttuuriministeriön tarttuvan asiaan. Hallituksen vastuulla olisi hänen mukaansa selvittää, onko Maahanmuuttovirasto kyllin pätevä sille asetetussa tehtävässä ja onko sillä kylliksi tietoa päätöstensä takana.

”Koen, että päätöksiä tehdään nyt pikemminkin tiettyjen ideologioiden ja narratiivien kuin tosiasioiden perusteella.”

Daniel Malpica, 32, on kotoisin Meksikosta ja asunut Suomessa kuusi vuotta, elättäen itsensä täysin taiteilijana ja yrittäjänä. Hän maksaa veroja eikä ole omien sanojensa mukaan koskaan tarvinnut Suomessa esimerkiksi sosiaaliturvaa.

Tästä huolimatta Malpica sai vuodenvaihteessa poliisilta ukaasin poistua maasta kolmessa viikossa, eikä korkein oikeus myöntänyt asiassa valituslupaa. HS kertoi Malpican tilanteesta tammikuun lopussa.

Malpica työskentelee muun muassa graafisena suunnittelijana oman toiminimensä kautta. Sen lisäksi Malpica on esimerkiksi tapahtumatuottaja, multimediataiteilija ja runoilija. Hän on sananvapausyhdistys Suomen Penin hallituksen jäsen ja mukana myös Globe Art Pointissa, Suomessa asuvien ja työskentelevien ulkomaisten taiteilijoiden yhdistyksessä.

HS:n lisäksi Malpicasta on kertonut viime kuukausina esimerkiksi Nuori Voima -lehti. Myös Suomen Pen on tuonut hänen tilanteensa julki. Malpicalla on ollut apuna asianajaja, ja hänen puolestaan Maahanmuuttovirastoon ovat vedonneet lausunnoillaan esimerkiksi Suomen Penin puheenjohtaja Veera Tyhtilä ja Taiteen edistämiskeskus Taiken johtaja Paula Tuovinen.

Malpica arvelee saaneensa oleskelulupansa ainakin osin medianäkyvyyden ja järjestöjen Maahanmuuttovirastoon kohdistaman paineen takia. Samalla kun hän on asiasta kiitollinen hän toteaa, ettei tällaisten päätösten pitäisi olla riippuvaisia yksittäisen ihmisen verkostoista.

Prosessi on saanut hänet myös ymmärtämään, ettei valtaosa suomalaisista ymmärrä kuinka vaikea maahanmuuttoprosessi on.

”Jos he tietäisivät enemmän, he saattaisivat tehdä parempia valintoja esimerkiksi tukiessaan tiettyjä poliitikkoja.”

HS:n tammikuun jutussa Malpica kertoi poliisin neuvoneen häntä menemään naimisiin, ellei oleskelulupaa muuten heruisi. Malpica piti ehdotusta absurdina ottaen huomioon, kuinka paljon oleskeluluvan saamiseksi tehtäviä avioliittoja viranomaisten taholta vastustetaan. Malpica ja hänen tyttöystävänsä päättivät kuitenkin tuolloin mennä naimisiin.

Häitä suunnitellaan edelleen, tosin nyt omassa tahdissa eikä oleskeluluvan vuoksi.

”Olemme päättäneet mennä naimisiin, mutta se tapahtuu omasta vapaasta tahdostamme. Olemme onnellisia siitä, että se ei ole pakkoavioliitto.”

Taiteilija Daniel Malpican koko elämä ja ura on Suomessa, ja silti häntä uhkaa karkottaminen – viimeinen vaihtoehto on mennä naimisiin

Seuraa uutisia tästä aiheesta