Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

Toimittaja Sonja Saarikoski kertoo jutussa sekä omista että useiden haastattelemiensa muusikoiden kokemuksista

Sonja Saarikoski ja Kaarlo Hildén. Kuva: Sirpä Räihä / HS ja Aku Häyrynen / Lehtikuva

Julkaistu: 17.2. 16:44

Aikakauslehti Imagen tuoreessa numerossa toimittaja Sonja Saarikoski kirjoittaa klassisen musiikin piirissä esiintyvästä seksuaalisesta häirinnästä ja nöyryyttämisestä. Esseemuotoisessa tekstissään Saarikoski kertoo sekä omista että useiden haastattelemiensa muusikoiden kokemuksista.

”Puhun melkein parinkymmenen muusikon kanssa, sekä miesten että naisten. Heistä jokaisella on kokemus joko seksuaalisesta häirinnästä tai nöyryyttämisestä, useimmilla molemmista”, Saarikoski kirjoittaa.

Hän itse on ennen toimittajanuraansa opiskellut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa, mutta päätti olla hakematta Sibelius-Akatemian ammattiopintoihin. ”Ilmapiiri Akatemialla vain oli sellainen, etten kestänyt sitä”, Saarikoski kirjoittaa.

Tekstissä kerrotaan Sibelius-Akatemian opettajien ja opiskelijoiden välisistä suhteista. Mainintoja on myös orkesteriympäristössä tapahtuneista häirintätapauksista. Useimmat haastatelluista eivät esiinny oikeilla nimillään.

Artikkelissa aihetta kommentoi Taideyliopiston Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hildén.

”Erityinen aktivoituminen tapahtui näissä asioissa, kun me too -asiat tulivat esille. Taideyliopiston yhteinen opas epäasiallisen käytöksen ehkäisemiseksi luotiin viisi vuotta sitten, mutta sitten kun tuli tämä me too, todettiin, että tämä ei riitä”, Hildén kommentoi Imagen verkkosivulla.

Monet artikkelissa kerrotuista tapauksista ovat tapahtuneet Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa, siis opettajien ja alaikäisten opiskelijoiden välillä.

Imagen artikkelin ilmestymisen jälkeen Sibelius-Akatemia julkaisi tiedotteen, jossa Hildén kommentoi alaikäisten nuorten turvallisuutta. Hänen mukaansa opettaja on aina valta-asemassa opiskelijaan nähden.

”Aivan erityinen vastuu meillä on alaikäisistä nuorista, ja olemme viime vuosina tehneet paljon työtä luodaksemme heille mahdollisimman hyvän oppimisympäristön. Olen surullinen ja pahoillani siitä, ettei tämä ole aina toteutunut. Emme halua historian virheiden toistuvan enää.”