Maakuntien hittikirja kertoo kuningasmetsurista, ja siitä on otettu kolme painosta, mutta Helsingissä se ei käy kaupaksi - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Kirja-arvostelu

Maakuntien hittikirja kertoo kuningasmetsurista, ja siitä on otettu kolme painosta, mutta Helsingissä se ei käy kaupaksi

Metsuri Jaakko Pessisen elämäntarinasta tuli maakuntien Suomen hittikirja.

Pienkustantajan julkaisemaa teosta on myyty lähes 10000 kappaletta, mutta myyntilistoilla sitä ei näy.

Julkaistu: 18.2. 13:16, Päivitetty 18.2. 16:18

Elämäkerta

Risto Jussila: Kuningasmetsuri. Jaakko Pessisen elämä. 303 s. Viestilehdet.

Toimittaja Jouni K. Kemppainen meni juttumatkalle synnyinkuntaansa Puolangalle ja kävi siellä kirjakaupassa. Kemppainen kertoi helmikuun Kuukausiliitteessä, että Puolangan kirjakaupan myydyin kirja on Risto Jussilan kirjoittama Kuningasmetsuri. Jaakko Pessisen elämä.

Menin Maalaisten taloon Helsingin Simonkadulle ja ostin kirjan. En malttanut lähteä kotiin asti, vaan poikkesin Oodiin lukemaan. Meni viisikymmentä sivua, vaikka lukuympäristö ja kirjan sisältö olivat kovin kaukana toisistaan. Oodissa parveili ulkomaalaisia ryhmiä ja kovaäänisiä nuoria nörttejä.

Kirjan juoni on mahdollisimman yksinkertainen, yhden vanhan miehen elämäntarina. Jaakko Pessinen syntyi vuonna 1949 Lappajärvellä isoon perheeseen. Kun koulu ei maistunut, Pessinen meni poikasena metsätöihin, ja sille tielleen hän jäi.

Pessinen teki metsurin töitä kuusikymmentä vuotta ja elätti sillä itsensä. Sitä oikeaa ei löytynyt, joten Pessinen jäi vanhaksi pojaksi ja elelee kotitalossa. Sotaveteraani-isä kuoli nuorena ja äitiään Pessinen hoiti omaishoitajana viimeiset vuodet.

Jo nuorena Pessinen oli voimiltaan vankka ja käsistään kätevä. Näitä ominaisuuksia hän kehitti määrätietoisesti. Parikymppisenä hänestä tuli hakkuiden kuningas. Parhaina päivinä Pessinen hakkasi aivan käsittämättömän suuria urakoita, ja kun terveyttä riitti, hän pystyi jatkamaan metsätöissä vielä eläkeläisenä. Työn jälki oli niin priimaa, että aina oli tarjolla uusi palsta.

Elämäntavoiltaan Jaakko Pessinen on säntillinen. Hän ei ole tupakoinut eikä juonut alkoholia. Mitä nyt joskus hän on vähän hassutellut. Nuorena hän kävi kehonrakennuskilpailussa ja aikamiehenä nosteli autoja ilmaan. Niin hänestä kasvoi Pohjanmaalla maakunnan kuulu mies.

Näistä seikkailusta tuli muuten vakavahenkiseen tietokirjaan Juhani Peltosen Elmo-romaanin piirteitä.

Kun Pessinen oli pari vuotta sitten lopettelemassa työhommia, hän tapasi toimittaja Risto Jussilan. Vakka ja kansi löysivät toisensa.

Jaakko Pessisellä on ilmiömäinen muisti ja tarinankertojan lahjat. Risto Jussila on taas kokenut tietokirjailija.

Yhdistelmä toimii. Pessinen osaa kertoa ja Jussila osaa kirjoittaa. Helppoa kirjan tekeminen ei liene ollut, mutta lukeminen on. Ei yhtään turhaa sanaa.

En ihmettele, että Puolangalla ja muualla maakuntien Suomessa ostetaan kirjaa. Siitä on otettu kolme painosta, lähes 10 000 kappaletta. Luulen, että ostajat ovat kaltaisiani suurten ikäluokkien ja heitä muutaman nuorempia ihmisiä, entisiä nuoria, maalaistyttöjä ja -poikia. Kauppa käy kuulemma kaikkialla muualla paitsi Helsingissä.

Ihme on, jos ohjaaja Markku Pölönen ei kiinnostu.

KORJAUS ti 18.2. klo 16.15: toisin kuin artikkelissa aiemmin mainittiin Kuningasmetsurin kirjoittaja ei ole entinen Suomen Tietotoimiston toimittaja.

Ei kuoleva vaan kuollut – Kainuulaiskunnan äärimmäinen ankeus ihastuttaa ympäri maailman

Seuraa uutisia tästä aiheesta