Sieniä voi käyttää jopa korkokenkien ja hautausasun valmistamiseen, osoittaa uutuusnäyttely – vahvasta sienirihmastosta voi tulla tulevaisuuden rakennusaine - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Sieniä voi käyttää jopa korkokenkien ja hautausasun valmistamiseen, osoittaa uutuusnäyttely – vahvasta sienirihmastosta voi tulla tulevaisuuden rakennusaine

Korkokengät sienirihmastosta ja ympäristöystävällinen maatuva hautausasu: Sieni-ihmisille sopiva maksuton näyttely avautui Lontoossa.

Hamish Pearchin sieniveistos Cochlea Brick Tuft.

Hamish Pearchin sieniveistos Cochlea Brick Tuft. Kuva: Somerset House

Julkaistu: 19.2. 2:00, Päivitetty 19.2. 8:44

Lontoo

Nyt on Lontoossa näyttely, joka sopii täydellisesti suomalaiselle sienestäjäkansalle.

Somerset House -kulttuurikeskuksen äskettäin avautunut sieninäyttely (The Art, Design and Future of Fungi) nostaa sienet kunniapaikalle taiteen, tieteen ja muotoilun maailmassa.

Kuten kuraattori Francesca Gavin toteaa avaussanoissaan:

”Sienikasvustoa löytyy kaikkialta. Ne ovat maan alla, ihollamme ja kehomme sisällä.”

Eurooppalaisissa kansantaruissa sienet liitettiin perinteisesti noituuteen ja pahantahtoisuuteen. Saduissa noita tarjoaa uhreilleen myrkkysieniä.

Taiteilija Beatrix Potterin sieniakvarelli vuodelta 1894.

Taiteilija Beatrix Potterin sieniakvarelli vuodelta 1894. Kuva: Dayve Ward

Kiinnostus sieniin kasvoi 1800-luvulla harrastajakasvitieteilijöiden myötä. Tunnettu englantilainen kirjailija-taiteilija Beatrix Potter maalasi vuosina 1888–1897 yli 300 vesivärityötä sienistä.

Sienet pääsivät myös Lewis Carrollin lastenkirjaan Liisa ihmemaassa (1865).

Somerset Housen napakan kokoisessa näyttelyssä nähdään muun muassa Potterin maalaama koivunpunikkitatti, mutta myös maalauksia, piirustuksia, kollaaseja, videoita sekä keramiikkaa nykytaiteilijoilta.

Carsten Höllerin teos Sienimatkalaukku.

Carsten Höllerin teos Sienimatkalaukku. Kuva: Mark Blower / Somerset House

Esillä on muun muassa sienitöistään tunnetun saksalais-ruotsalaisen Carsten Höllerin Sienimatkalaukku, josta nousee yhdeksän kärpässientä ja aurinkopaneeli.

Taiteilija Amanda Cobbett tekee sieniä paperista, silkistä ja langoista.

Taiteilija Amanda Cobbett tekee sieniä paperista, silkistä ja langoista. Kuva: Andrew Montgomery

Brittiläisen tekstiilitaiteilijan Amanda Cobbettin silkistä, langoista ja paperista tekemät ”sienet” ovat puolestaan niin aidonnäköisiä, että jos niihin törmäisi saunapolulla, menisi moni lankaan.

Kuuluisa amerikkalaistaiteilija Cy Twombly työsti sieniteemaa jo 1970-luvulla.

Taideteoksiakin ehkä kiinnostavampaa on se, mitä sienistä eli lähinnä sienirihmastosta voi tehdä.

Belgialainen Kristel Peters on käyttänyt sienirihmastoa korkokenkien materiaalina

Belgialainen Kristel Peters on käyttänyt sienirihmastoa korkokenkien materiaalina Kuva: Somerset House

Belgialainen muotoilija Kristel Peters on kokeillut sienirihmaston sopivuutta korkokenkien materiaalina. Lopputulos näyttää toteuttaneen korkkarien ikuisuusongelman: kuinka yhdistää mukavuus ja korkeat korot.

Dries Van Notenille ja Bottega Veneta -muotitalolle työskennellyt Peters tavoittelee muodin kestävyyttä biotekniikan keinoin.

Kuolevaista maallikkoa kiinnostaa myös korealaisamerikkalaisen Jae Rhim Leen suunnittelema hautausasu (The Infinity Burial Suit), joka on valmistettu sienistä ja muusta biomateriaalista, luomupuuvillasta sekä puusta.

Ideana on, että vainajan ”myrkyt” suodattuvat puvun kautta ympäristöystävälliseen muotoon. Hupullinen ja edestä napitettava asu näyttää aivan tavalliselta hölkkäpuvulta.

Sieniä käytetään jo nykyisin esimerkiksi puuvillan käsittelyyn.

Näyttelyn oheistietojen mukaan sienten dna on lähempänä eläimiä kuin kasveja. Sienirihmasto on myös vahvaa, sillä se voi kannatella 30 000-kertaisesti oman painonsa. Rihmastot sitovat maa-ainesta sekä ravitsevat ja nesteyttävät kasvillisuutta.

Vahva sienirihmasto saattaa olla tulevaisuuden rakennusaine.

Arkkitehtuurin historian ja rakennusmateriaalien teknologian asiantuntija Mae-Ling Lokko on kehittänyt ”tiiliä” sienirihmastoista. Sienet ja biojätteet voivat korvata ympäristöä rasittavia rakennusmateriaaleja kuten muovia.

Sebastian Coxin ja Ninela Ivanovan sienirihmastosta ja puusta tehdyt lampunvarjostimet.

Sebastian Coxin ja Ninela Ivanovan sienirihmastosta ja puusta tehdyt lampunvarjostimet. Kuva: Petr Krejci

Lääke- ja elintarviketeollisuudessa sieni on tosin jo vanha tuttu. Bakteereja tappavaa penisilliiniä ei olisi ilman homesientä. Hiivasienet tuottavat alkoholia, ja homesienet homejuustoja.

Sienet ovat tapetilla myös nyt, kun tutkitaan vaikkapa kolesterolin alentamista sekä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyä.

Suomalaisia teoksia sieninäyttelyssä ei näy, jos ei oteta lukuun muutamaa suomalaisia 1970-luvun alun sienipostimerkkejä. Ne ovat osa seinänkokoista teosta, johon on koottu eri maiden postimerkkejä.

Tiivis näyttely päättyy – kuten näyttelyt nykyään aina – kauppaan. Siellä sieniaiheisen rihkaman lisäksi on myynnissä myös sienikirjoja, kuten sienijuomayrittäjä Tero Isokauppilan kirja Healing Mushrooms eli Parantavat sienet.

Mutta jos ottaa aivan tavalliset kahvit Somerset Housen kahvilassa, on sekin sieniteko. Kulttuurikeskus kasvattaa kahvinpuruissa sieniä vanhassa hiilikellarissaan.

Somerset House: The Art, Design and Future of Fungi -näyttely on maksuton ja auki huhtikuun 26. päivään asti.

Seana Gavinin kollaasi Mindful Mushroom.

Seana Gavinin kollaasi Mindful Mushroom. Kuva: Somerset House

Alex Morrisonin öljyvärimaalauksia ovat innoittaneet muun muassa Kanadan länsirannikon graffitit.

Alex Morrisonin öljyvärimaalauksia ovat innoittaneet muun muassa Kanadan länsirannikon graffitit. Kuva: Somerset House

Graham Littlen maalauksesta Untitled (Wood) vuodelta 2019 löytyy useita sienilajeja. Idyllinen sieniretkikuva haastaa digimaailman kiireen.

Graham Littlen maalauksesta Untitled (Wood) vuodelta 2019 löytyy useita sienilajeja. Idyllinen sieniretkikuva haastaa digimaailman kiireen. Kuva: Alison Jacques Gallery

Taiteilija Seana Gavinin sienikollaaseja.

Taiteilija Seana Gavinin sienikollaaseja. Kuva: Mark Blower / Somerset House