Brittipopin ikoni Jarvis Cocker tulee yhtyeineen Sidewaysiin - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Brittipopin ikoni Jarvis Cocker tulee yhtyeineen Sidewaysiin

Cocker esiintyy Helsingissä yhdessä Jarvis Is -yhtyeensä kanssa, johon kuuluu muun muassa harpisti ja viulisti.

Jarvis Cocker esiintyi Pulp-yhtyeensä kanssa Turun Ruisrockissa vuonna 2011. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Julkaistu: 19.2. 9:19

Brittipopin ikoni ja Pulp-yhtyeen nokkamies Jarvis Cocker esiintyy ensi kesäkuussa Helsingin Sideways-festivaalilla yhdessä Jarvis Is -yhtyeensä kanssa. Kokoonpanon keikka on torstaina 11. kesäkuuta.

1990-luvun puolivälissä brittipopin yhdeksi johtohahmoksi kohonnut Cocker julkaisi ensimmäisen soololevynsä vuonna 2006. Nyt hän valmistelee uutta soololevyään, joka ilmestyy myöhemmin tänä keväänä.

Soolotuotannon lisäksi artisti on esittänyt viime aikoina Jarvis Is -yhtyeensä kanssa keikoillaan myös Pulpin kappaleita, joten niitä kuultaneen myös Helsingissä.

Vuonna 2017 perustettuun Jarvis Is -yhtyeeseen kuuluu Cockerin lisäksi harpun ja koskettimien soittaja, viulisti, basisti sekä kaksi rumpalia.

Jarvis Cockerin lisäksi Sidewaysiin on kiinnitetty myös yksi maailmanmusiikin viime vuosien suurimpia sensaatioista, turkkilainen laulaja Gaye Su Akyol. Hän yhdistelee musiikissaan turkkilaiseen perinteeseen psykedeelistä folkia, surf-musiikkia ja post-punkia.

Lisäksi festivaalin uusimpia kiinnityksiä ovat norjalainen dj Todd Terje, goottivaikutteista post-punkia soittava Drab Majesty, The Drones -yhtyeen keulahahmon Gareth Liddiardin johtama rockyhtye Tropical Fuck Storm, aasialaista 60- ja 70-lukujen popmusiikkia, funkia ja psykedeliaa sekoitteleva Yin Yin sekä kolmen saksofonistin johtama saksalais-ruotsalais-suomalainen jazz-kollektiivi Koma Saxo.

Kotimaisista artisteista ohjelmistoa täydentävät kesän ainoan Helsingin-keikkansa soittava Joensuu 1685, 1990-luvulla Circle-yhtyeen riveissä vaikuttaneiden muusikoiden muodostama Pelagos sekä ajankohtaisilla urbaaneilla sävyillä pop-musiikkia värittävät Isaac Sene ja Louie Blue.

Sideways-festivaali järjestetään Helsingin Nordenskiöldinkadulla jäähallin ympäristössä 11.–13. kesäkuuta. Jo aiemmin julkistettuja esiintyjiä ovat muun muassa r&b-tähti Kelis, Belle & Sebastian, The Avalanches sekä 22-Pistepirkko.