Harvey Weinsteinin oikeudenkäynnissä puhkesi riita: asianajajan julkinen kirje valamiehille suututti syyttäjän - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Harvey Weinsteinin oikeudenkäynnissä puhkesi riita: asianajajan julkinen kirje valamiehille suututti syyttäjän

Valamiehistö vetäytyi tiistaina pohtimaan elokuvatuottajan tuomiota.

Harvey Weinstein ja puolustusasianajaja Donna Rotunno poistumassa oikeudesta New Yorkissa tiistaina 18. helmikuuta. Kuva: EDUARDO MUNOZ / Reuters

Julkaistu: 19.2. 14:46

Harvey Weinsteinin oikeudenkäynnin valamiehistö vetäytyi tiistaina pohtimaan elokuvatuottajan tuomiota.

Viikonloppuna osapuolten asianajajien välille puhkesi raivokas riita, kun Weinsteinin puolustusta johtava asianajaja Donna Rotunno julkaisi Newsweekissä valamiehistöön vetoavan kirjeen.

Kirjoitus on otsikoitu ”Valamiehistön jäsenten on katsottava otsikkojen ohi”, ja siinä Rotunno ilmaisee olevansa huolissaan median vaikutuksesta Weinsteinin tuomioon. Rotunno kirjoittaa Yhdysvaltojen oikeusjärjestelmän olevan enimmäkseen oikeudenmukainen, mutta median ja yleisön vääristelevän tosiasioita.

”Tuomarit neuvovat valamiehiä välttelemään kaikkea mediaa ja ulkopuolisia vaikutteita päätöstä tehdessään. Mutta uskooko kukaan sen olevan mahdollista Harvey Weinsteinin kaltaisessa korkean profiilin tapauksessa?” Rotunno kysyy.

Menettelyä voidaan pitää erittäin epätavallisena, mikä käy ilmi myös sen herättämistä reaktioista. Syyttäjä Joan Illuzzi-Orbonin mukaan Rotunnon kirjoitus on sopimaton, kertoo The Guardian. ”Se on täydellisen, sataprosenttisen sopimatonta käytöstä, jossa on lähestulkoon kyse valamiehistön peukaloinnista”, Illuzzi-Orboni totesi.

Myös tuomari James Burke kertoi paheksuvansa puolustusasianajajan toimintaa.

Rotunnon kommentit ja metodit ovat herättäneet polemiikkia koko oikeudenkäynnin ajan. Hän on rakentanut Weinsteinin puolustuksen sille, että koko #metoo-liikkeen idea on käännetty käytännössä päälaelleen: Rotunnon pääviesti valamiehistölle on ollut, että Weinsteinia syyttävät naiset ovat manipuloivia onnenonkijoita, ja että Weinstein on tapahtumien todellinen uhri.

Helmikuun alussa oikeudenkäynti keskeytyi dramaattisesti, kun Weinsteinia raiskauksesta syyttävä näyttelijä Jessica Mann sai paniikkikohtauksen. Mann oli tuolloin ollut kuultavana yli neljä tuntia, joiden aikana Rotunno syytti tätä manipuloinnista ja valehtelemisesta.

Oikeussalipiirtäjän näkemys Harvey Weinsteinista ja puolustusasianajaja Donna Rotunnosta tiistaina 18. helmikuuta. Kuva: JANE ROSENBERG / Reuters

Harvey Weinsteinin valamiehistön päätöksellä tulee olemaan merkittävät seuraukset sekä silloin, jos he päättävät Weinsteinin olevan syyllinen, että silloin, jos he päättävät tämän olevan syytön. Päätöksen on oltava yksimielinen.

Jos valamiehistö päättää Weinsteinin olevan syyllinen, saattaa tuottajaa odottaa elinikäinen vankeusrangaistus.

Weinsteinin toteaminen syyttömäksi puolestaan järkyttäisi #metoo-liikkeen perustuksia ja osoittaisi, etteivät edes yli sadan naisen syytökset takaa tuomiota seksuaaliselle saalistajalle.

Valamiehistö seitsemästä miehestä ja viidestä naisesta. AFP:n mukaan joukossa ei ole nuoria valkoihoisia naisia, jotka saattaisivat tuntea sympatiaa #metoo-liikettä kohtaan.

Eräs valamiehistön jäsen kirjoittaa parhaillaan romaania vanhemmasta miehestä, joka vainoaa seksuaalisesti nuoria naisia. Weinsteinin asianajajat yrittivät kyseisen naispuolisen valamiehen vuoksi vedota tuomaristoon, jotta se määräisi oikeudenkäynnin rauenneeksi.

Pari tuntia vetäytymisensä jälkeen valamiehistö pyysi nähtäväkseen Weinsteinin lähettämiä sähköposteja, joissa tämä on merkinnyt punaisella sellaisten naisten nimet, joiden elokuvamoguli on pelännyt voivan syyttää häntä julkisesti. Tämä pyyntö viittaa Guardianin mukaan todennäköisesti Sopranos-sarjassa näytelleeseen Annabella Sciorraan, joka on yksi tapauksen avaintodistajista.

Sciorra on vain todistaja, koska rikos on vanhentunut. Syyttäjän taktiikka on Sciorran ja muiden todistajien avulla osoittaa, että Weinsteinin toiminta on ollut toistuvaa, pitkäaikaista ja suunnitelmallista.

Lisäksi valamiehistö halusi nähdä pohjapiirroksen Weinsteinin asunnosta, jossa toinen avaintodistaja, Miriam Haley, sanoo joutuneensa pakotetuksi suuseksiin.

Guardianin mukaan valamiehistön pyynnöt viittaavat siihen, että he aikovat edetä päätöksenteossaan tuomarin ohjeistamalla tavalla ja aloittaa käsittelemällä ensimmäistä Weinsteinin viidestä syytteestä: saalistavasta seksuaalisesta väkivallasta (predatory sexual assault). Tästä tuomion saaminen vaatisi sitä, että valamiehistö päättäisi Weinsteinin harjoittaneen seksuaalista väkivaltaa sekä Sciorraa että Haleyta kohtaan.

Sciorra todisti oikeudessa 23. tammikuuta, jolloin näyttelijä kertoi Weinsteinin raiskannen hänet väkivaltaisesti Sciorran omassa asunnossa talvella 1993–1994.

Mikäli valamiehistö päättää Weinsteinin olevan syytön Sciorran kertomaan rikokseen, he siirtyvät käsittelemään Miriam Haleyn esittämiä syytöksiä itsenäisenä kokonaisuutena. Tällöin syyte on rikollinen seksuaalinen teko, josta enimmäisrangaistus on 25 vuotta vankeutta.

Tämän jälkeen valamiehistö käsittelee nimettömän naisen todistusta, jonka mukaan Weinstein raiskasi hänet newyorkilaisessa hotellissa. Tästäkin enimmäisrangaistus on 25 vuotta, mikäli tuomio tulee pelkästään nimettömän naisen raiskaamisesta. Jos se käsitellään yhdessä Sciorran syytöksen kanssa ja Weinstein todetaan syylliseksi kummassakin tapauksessa, on rikosnimeke saalistava seksuaalinen väkivalta ja rangaistus kovempi.

Oikeudenkäynnin odotetaan jatkuvan maaliskuun alkuun asti.

Oikeussalipiirtäjän näkemys Harvey Weinsteinin oikeudenkäynnin valamiehistöstä tiistaina 18. helmikuuta. Kuva: JANE ROSENBERG / Reuters

Joulukuun alussa Weinstein ja hänen konkurssiin hakeutuneen elokuvayhtiönsä johtokunta pääsivät alustavaan 25 miljoonan dollarin eli yli 22,5 miljoonan euron sopimukseen kymmenien Weinsteinia seksuaalirikoksista syyttävien naisten kanssa.

Sopimukseen osallistui yli 30 näyttelijää ja Weinsteinin entistä työntekijää, jotka syyttivät häntä rikoksista seksuaalisesta häirinnästä raiskaukseen.

Harvey Weinsteinin oikeudenkäynti keskeytyi dramaattisesti, kun häntä raiskauksesta syyttänyt näyttelijä romahti kesken ristikuulustelun

Harvey Weinsteinin seksuaali­rikos­oikeuden­käynti alkaa tänään – elokuvamogulia uhkaa vuosikymmenten vankeus

Kirja paljastaa, miten elokuvatuottaja Harvey Weinstein yritti vaientaa toimittajat ja uhrinsa

”Tämä mies ei ollut vain Hollywoodin jättiläinen, vaan myös raiskaaja” – Seksuaalirikoksista syytetty Harvey Weinstein astui valamiehistön eteen