Hiljainen kauneus -näyttely siirtyi Helsingistä Tukholmaan - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Hiljainen kauneus -näyttely siirtyi Helsingistä Tukholmaan

Ateneumissa Helsingissä esillä ollut Hiljainen kauneus -näyttely on parhaillaan esillä Tukholmassa Prinssi Eugenin Waldemarsuddessa

Kazuyo Nomura silkkiorganzateos on vuodelta 1955. Kuva: Hans Thorwid, Nationalmuseum

Julkaistu: 19.2. 14:50

Ateneumissa Helsingissä esillä ollut Hiljainen kauneus -näyttely on parhaillaan esillä Tukholmassa Prinssi Eugenin Waldemarsuddessa. Museoiden yhteistyönä tuottaman näyttelyn ruotsalaisversio poikkeaa jonkin verran Helsingissä viime vuonna nähdystä. Kyseessä on poikkeuksellinen pohjoismainen yhteistyö.

Stilla skönhet – Nordisk och östasiatisk interaktion -näyttely syventyy Pohjoismaita ja Itä-Aasiaa yhdistävään pelkistettyyn estetiikkaan 1900-luvun taiteessa. Erityisesti on näytteillä toisen maailmansodan jälkeen syntyneitä teoksia.

Tukholmassa on esillä yli 150 teosta yli 70 taiteilijalta, joukossaan muun muassa Helene Schjerfbeckiltä, Einar Jolinilta, Wilhelm Kågelta, Shoji Hamadalta ja Kyllikki Salmenhaaralta.

Einar Jolinin interiööri on maalattu vuonna 1913. Kuva: Prallan Allsten / Moderna museet

Niiden muotokieltä yhdistää meditatiivisuus ja keskittyneisyys tekniikasta riippumatta. Mukana on maalauksia, piirustuksia, grafiikkaa, keramiikkaa ja tekstiilitaidetta.

Ateneumin lisäksi teoksia on saatu lainaan Designmuseolta Helsingissä sekä muun muassa Mingei-museolta Tokiossa ja Hayama Museum of Modern Artilta. Näyttely on esillä Waldemarsuddessa 31. toukokuuta saakka.

Seitsemäs maaliskuuta Waldemarsuddessa avautuu Ruotsin tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan Lena Cronqvistin (s. 1938) näyttely. Se sisältää teoksia liki 60-vuotiselta uralta. Joukossa on teoksia, joita ei ole aiemmin ollut esillä näyttelyissä.

Kazuyo Nomura silkkiorganzateos on vuodelta 1955. Kuva: Hans Thorwid, Nationalmuseum

Lena Cronqvist: Parasollpromenad, 2009. Kuva: Ove Kvavik /Munch-museo