”Olen parempi kuin Spotify”, lataa YleX:n musiikkitoimittaja Teppo Vapaus, jolle algoritmi on myös mieluisa työkalu - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

”Olen parempi kuin Spotify”, lataa YleX:n musiikkitoimittaja Teppo Vapaus, jolle algoritmi on myös mieluisa työkalu

Teppo Vapaus on paljon vartijana. Ilman hänen ohjelmaansa uusi koti- ja ulkomainen rock valtavirran ulkopuolelta ei soisi radiossa juuri missään.

Teppo Vapaus on toimittanut omaa nimeänsä kantavaa musiikkiohjelmaa YleX:llä tammikuusta 2018 alkaen. Kuva: Juuli Aschan / Yle

Julkaistu: 20.2. 2:00, Päivitetty 20.2. 10:05

”Olen parempi kuin Spotify”, YleX:n musiikkitoimittaja Teppo Vapaus, oikealta nimeltään Frank Leppänen, kehaisee.

Joku voisi kysyä, mihin toimitettua musiikkiohjelmaa radiossa tarvitaan, kun kaikki musiikki on netissä muutaman klikkauksen päässä. Vapauden mielestä hänen työnsä merkitys ei ole vähentynyt yhtään siitä ajasta, kun levyt ostettiin levykaupasta.

”Kuuntelemalla ohjelmani säästää parikymmentä tuntia netin selailua. Selvitän kuuntelijan puolesta, millaista musaa juuri nyt tulee Belgian tuppu­kylistä tai Tokion sivukujilta.”

Vapaus kuitenkin myöntää kernaasti asian, jota moni vanhan polven musiikkitoimittaja ei ehkä tunnustaisi:

”Spotify on loistava työkalu. Musiikkipalvelun algoritmi on tosi kehittynyt ja osaa haistella musiikkimakuani. Olen kuuntelijan Spotify-kuraattori.”

Teppo Vapaus on paljon vartijana. Ilman hänen ohjelmaansa uusi koti- ja ulkomainen rock valtavirran ulkopuolelta ei soisi radiossa juuri missään.

Internetin musiikkipalvelujen lisäksi toimittaja selailee viikoittain musiikkiblogeja ja ulkomaisia radiokanavia. Hän myös saa kuunneltavakseen musiikkia suoraan bändeiltä. Esimerkiksi yhtyeet Ursus Factory, Luukas Oja ja Pää Kii ovat ponnahtaneet myös YleX:n soittolistalle Teppo Vapauden ohjelman kautta.

Vapaus on toimittanut ohjelmaansa pari vuotta. Sinä aikana hän on tehnyt viitisenkymmentä artistihaastattelua. Tänään torstaina studioon saapuu Mokoma-yhtye, joka julkaisee uuden albuminsa ensi yönä.

Joulukuussa Vapaus sai yhdessä neljän muun Ylen musiikkitoimittajan kanssa Suomen Musiikintekijät ry:n myöntämän Pro Musiikintekijät -kun­niamaininnan suomalaisen kevyen musiikin hyväksi tekemästään työstä. Ilman YleX:n iltojen musiikin erikoisohjelmia moni artisti jäisi kokonaan soittamatta suomalaisessa radiossa.

”Kaupalliset radiot ovat käyneet niin kapeaksi artistikirjoltaan. Jos voimasoittoon otetaan muutama uusi biisi vuodessa, niin se on kyllä jo aika laiskaa”, Vapaus näpäyttää.

Levymyynnin vähennyttyä radiosoitolla on entistä suurempi merkitys myös muusikoiden tulonmuodostuksessa.

”Nyt musiikkibisnes polarisoituu voimakkaasti”, Vapaus sanoo. ”Tekijänoikeuskorvaukset keskittyvät entistä kapeammalle artistijoukolle.”

Hän näkisi mielellään ohjelmallaan enemmän kilpailijoita.

”Ei kai mainoskanavien bisnes siihen kaatuisi, jos annettaisiin vaikka kaksi tuntia viikossa pelkästään nousevien tekijöiden musiikille?”

Teppo Vapaus, YleX klo 20.00 ja Areena.

Televisioarvostelu|Saako tulevaisuuden tapahtumiin puuttua, David Cronenbergin hienossa trillerissä pohditaan

Televisioarvostelu|Britannian ilmavoimien hävittäjälentäjäkurssilla muistellaan Top Gun -elokuvaa