Ben Affleck puhuu The New York Timesille alkoholismistaan – luopui Batman-elokuvasta, koska olisi muuten ”juonut itsensä hengiltä” - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Ben Affleck puhuu The New York Timesille alkoholismistaan – luopui Batman-elokuvasta, koska olisi muuten ”juonut itsensä hengiltä”

Affleck näyttelee tulevassa The Way Back -elokuvassa alkoholistia, jonka avioliitto on hajoamassa.

Ben Affleck näyttelee uudessa The Way Back -elokuvassa alkoholisoitunutta pesäpallovalmentajaa, jonka avioliitto on hajoamassa käsiin. Kuva: Dylan Martinez / Reuters

Julkaistu: 20.2. 11:57

Näyttelijä, ohjaaja Ben Affleck kertoo The New York Timesille antamassaan harvinaisen avoimessa haastattelussa luopuneensa The Batman -elokuvan tekemisestä, koska arvelee, että olisi muuten juonut itsensä hengiltä.

”Minulta kesti kauan, ennen kuin todella, syvällisesti, ilman epäilyksen häivääkään, tunnustin itselleni olevani alkoholisti”, hän sanoo. ”Seuraava drinkki ei tule olemaan millään tavalla erilainen.”

Affleck, 47, näytteli Batmania elokuvissa Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), Suicide Squad (2016) ja Justice League (2017). Hänen oli myös määrä näytellä ensi vuonna ilmestyvässä The Batman -elokuvassa – ja lisäksi käsikirjoittaa, ohjata ja tuottaa se. Justice Leaguen tuotantoprosessissa ilmenneet ongelmat olivat kuitenkin osoittautuneet harvinaisen raskaiksi, ja peläten The Batmanin osoittautuvan samanlaiseksi Affleck päätti luopua elokuvasta.

”Näytin jollekulle The Batmanin käsikirjoituksen. Hän sanoi: ’Olen sitä mieltä, että käsikirjoitus on hyvä. Olen myös sitä mieltä, että juot itsesi hengiltä, jos käyt uudestaan läpi saman, jonka juuri kävit.’”

Nyt lepakkomiehen roolissa nähdään Affleckin sijasta Robert Pattinson. Ohjaajana toimii Matt Reeves, joka myös tuottaa elokuvan yhdessä Dylan Clarkin kanssa ja käsikirjoittaa sen yhdessä Mattson Tomlinin kanssa.

Affleck kertoo juomisensa riistäytyneen käsistä viitisen vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun hänen avioliittonsa näyttelijä Jennifer Garnerin kanssa oli hajoamassa. Affleck ja Garner menivät naimisiin vuonna 2005 ja heillä on kolme yhteistä lasta.

”Juomiseni, tietenkin, aiheutti lisää ongelmia avioliittoon”, Affleck sanoo. Hän kertoo edelleen kokevansa syyllisyyttä avioerosta ja siihen johtaneista tapahtumista.

Pariskunta erosi lopullisesti vuonna 2018 pitkän asumuseron jälkeen. Samana vuonna Affleck oli myös kolmatta kertaa vieroituksessa.

Affleck on puhunut alkoholiongelmastaan julkisuudessa ennenkin. Elokuussa 2019 hänen kerrottiin olleen kuivilla tasan vuoden, mutta vain paria kuukautta myöhemmin hän esiintyi selvästi päihtyneenä Unicefin naamiaistanssiaisissa.

”Sitä sattuu, se oli lipsahdus, mutta en aio antaa sen suistaa minua raiteiltani”, hän kommentoi tuolloin.

Massachusettsissa kasvanut Affleck kertoo NYT:n haastattelussa oman isänsä olleen humalassa lähes joka päivä koko Affleckin lapsuuden ja nuoruuden ajan.

Myös Ben Affleckin veli Casey Affleck on kertonut julkisesti paitsi omasta alkoholismistaan ja nykyisestä raittiudestaan myös pyrkimyksestään auttaa Beniä tämän kamppailussa alkoholiongelman kanssa.

Moni muukin Hollywood-tähti on viime vuosina puhunut avoimesti riippuvuudestaan ja raitistumisestaan. Brad Pitt on kertonut juomisensa olleen viimeinen syy eroonsa Angelina Jolien kanssa. Avioeron jälkeen Pitt kävi puolitoista vuotta AA:n kokouksissa. Kamppailuistaan riippuvuuden kanssa ovat puhuneet myös muun muassa Demi Lovato, Anthony Hopkins, Jessica Simpson, Demi Moore ja Elton John, joka myös auttaa muita riippuvuudesta kärsiviä julkkiksia.

Parhaillaan Affleck mainostaa tulevaa elokuvaansa The Way Back, jossa Affleck näyttelee high schoolin pesäpallovalmentajaksi ryhtyvää Jackia – alkoholistia, jonka avioliitto hajoaa käsiin. Affleck kuvaa elokuvan tekemisen olleen ”hyvin terapeuttista”.

”Uskon, että Ben halusi, taiteellisella tavalla, syvästi inhimillisellä tavalla, kohdata henkilöhahmon kautta omat ongelmansa ja parantua”, sanoo elokuvan ohjaaja Gavin O’Connor.

The Way Back tulee Yhdysvalloissa teattereihin 6. maaliskuuta. Suomen ensi-illasta ei vielä ole tietoa.