Kaliforniassa paloi kaksi viikkoa sitten tehdas, ja sillä saattaa olla kauaskantoiset vaikutukset: Vinyylilevyjen buumin pelätään kokevan nyt äkkilopun - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Kaliforniassa paloi kaksi viikkoa sitten tehdas, ja sillä saattaa olla kauaskantoiset vaikutukset: Vinyylilevyjen buumin pelätään kokevan nyt äkkilopun

Palanut Apollo Masters -tehdas valmisti lakkapinnoitettuja alumiinilevyjä, joita tarvitaan vinyylilevyjen valmistuksessa. Jäljellä on enää yksi vastaava tehdas, mutta sekään ei ota enää uusia tilauksia.

Lp-levyt ovat kasvattaneet reippaasti suosiotaan musiikinharrastajien parissa 14 viime vuoden aikana. Kuvassa vanhoja jazzlevyjä We Jazz -levykaupan avajaisista marraskuulta 2019.

Lp-levyt ovat kasvattaneet reippaasti suosiotaan musiikinharrastajien parissa 14 viime vuoden aikana. Kuvassa vanhoja jazzlevyjä We Jazz -levykaupan avajaisista marraskuulta 2019. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Julkaistu: 20.2. 16:11

Asiantuntijat pelkäävät, että Kalifornian Banningissa sijaitsevan tehtaan tulipalolla voi olla tuhoisat vaikutukset vinyylilevyjen tulevaisuuden kannalta.

Tulipalo sattui 6. helmikuuta Apollo Masters -nimisessä tehtaassa. Palossa ei loukkaantunut työntekijöitä, mutta tuli tuhosi yrityksen koko toiminnan.

Yritys valmistaa niin kutsuttuja lakkalevyjä, eli alumiinilevyjä, jotka se päällystää tarkoin salassa pitämänsä ohjeen mukaan valmistetulla lakalla. Lakkausprosessi kestää viikkokausia.

Alkuperäinen masteräänite kaiverretaan näihin peilinsileisiin lakattuihin alumiinilevyihin. Niistä valmistetaan sitten vinyylilevyjä kuluttajille.

Apollo Mastersin nettisivujen mukaan palo aiheutti ”katastrofaalista tuhoa”, ja sen vuoksi koko tehtaan tulevaisuus on epävarma.

Samalla tulipalo heitti suuren epävarmuuden varjon aivan koko vinyyliteollisuuden tulevaisuuden ylle.

”Ymmärtääkseni tulipalo aiheuttaa maailmanlaajuisen ongelman vinyyliteollisuudelle”, kertoo Third Man -levy-yhtiön omistaja Ben Blackwell Pitchfork-lehdelle.

Maailmassa on vain kaksi yhtiötä, jotka valmistavat vinyylituotannossa tarvittavia lakkalevyjä. Nyt palanut firma oli niistä ykkönen.

Los Angeles Timesin mukaan Apollo toimittaa 75 prosenttia kaikista maailman lakatuista alumiinilevyistä, jotka ovat täysin olennaisia vinyylilevyjen tuotannossa.

Toinen yhtiöistä, MDC, sijaitsee Japanissa, mutta se toimii jo nyt äärirajoilla. Yhtiö ei ole kyennyt vastaamaan suureen kysyntään edes ennen Apollo Mastersin tuhoa eikä ota tällä hetkellä uusia tilauksia.

Los Angeles Timesin mukaan vinyylialalla on oltu jo kauan huolissaan Apollon valta-asemasta lakkalevyjen valmistuksessa. On pelätty, mitä alalle käy, jos tehtaalle tapahtuisi jotain. Lähes kaikki asiantuntijuus on ollut tässä tehtaassa.

Nyt pelätty tilanne on todellisuutta.

Yhden tehtaan tulipalo on levittänyt alalle suorastaan tuomiopäivän skenaarioita. Kriisin on sanottu oleva suurin sitten cd-levyn tulon.

Isku osuu kohtaan, jossa vinyylilevyjen suosio on kasvanut cd-katastrofin jälkeen voimakkaasti. Viimeiset 14 vuotta ovat olleet vinyylialalla kasvun aikaa.

Alalla on puhuttu jopa vinyylibuumista, vaikka esimerkiksi Yhdysvalloissa vinyylilevyjen myynti kattaakin vain neljä prosenttia koko musiikkimyynnistä.

Los Angeles Timesin mukaan Apollon palo ei näy kuluttajille vielä lähiaikoina. Esimerkiksi huhtikuussa pidettävää vuosittaista Record Store Dayta varten tarvittavat alumiinilevyt oli jo ehditty valmistaa ja lähettää levypuristamoihin.

Lakkapintaa vaativat vain uudet, aiemmin kaivertamattomat levyt. Viime vuonna esimerkiksi Yhdysvalloissa eniten myyneitä vinyylilevyjä ilmestyi Queenilta, Beatlesilta, Pink Floydilta sekä Amy Winehouselta. Yksikään uusintajulkaisu ei vaatinut uutta lakkapintaa.

Huolena on, että palo vaikuttaa uusien levyjen julkaisuun ensi vuodesta lähtien eli sen jälkeen, kun varastot ovat loppuneet. Sen arvellaan vaikuttavan koko teollisuuteen ja koko ketjuun: kaikkiin vinyylitehtaisiin, yhtyeisiin, levy-yhtiöihin, masteroijiin.

Ratkaisu löytynee vasta sitten kun joku keksii vaihtoehdon lakkapäällysteisille alumiinilevyille.

Levynpuristamiseen erikoistuneen Record Technology -tehtaan johtaja Rick Hashimoto sanoo Los Angeles Timesille, että erityisesti lakkapula iskee indie-levy-yhtiöihin, jotka julkaisevat uutta musiikkia ja ansaitsevat juuri vinyylimyynnillä.

Lakan puute näkyy jatkossa väistämättä myös kuluttajille uusien vinyylilevyjen yhä korkeammissa hinnoissa.

Vinyylilevyjen myynti ohittaa cd-levyjen myynnin vuoden loppuun mennessä Yhdysvalloissa, Suomessa on sama suunta