Donald Trump pöyristyi korealaisen elokuvan Oscar-voitosta ja kertoi omat yli 50 vuotta vanhat suosikkinsa – Myös Brad Pitt sai haukut - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Donald Trump pöyristyi korealaisen elokuvan Oscar-voitosta ja kertoi omat yli 50 vuotta vanhat suosikkinsa – Myös Brad Pitt sai haukut

Presidentti haukkui eteläkorealaisen Oscar-voittajan torstaina pidetyssä tilaisuudessa.

Donald Trump puhui kannattajilleen torstaina 20. helmikuuta Coloradossa. Kuva: Michael Ciaglo / Lehtikuva

Julkaistu: 21.2. 13:55

Presidentti Donald Trump ei ole tyytyväinen Oscareihin.

”Kuinka huonot tämän vuoden Oscarit olivatkaan?” presidentti kysyy torstaina Coloradossa kuvatulla videolla, ja Keep America Great -kampanjatilaisuuden yleisö vastaa äänekkäästi buuaten.

Erityistä harmistusta Trumpissa herättää Parasiten saama parhaan elokuvan Oscar-palkinto. Bong Joon-hon ohjaama eteläkorealainen Parasite teki historiaa olemalla ensimmäinen ei-englanninkielinen elokuva, joka on voittanut kyseisen kategorian.

Parhaan elokuvan lisäksi Parasite voitti parhaan ohjaajan, parhaan käsikirjoituksen ja parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin.

Bong Joon-hon ohjaama Parasite voitti parhaan elokuvan, parhaan ohjaajan, parhaan käsikirjoituksen ja parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin. Kuva: Valerie Macon / AFP

”Voittajaelokuva tulee Etelä-Koreasta, mistä helvetistä siinä oli kyse?” Trump kysyy, ja yleisö nauraa. ”Meillä on Etelä-Korean kanssa aivan tarpeeksi ongelmia kaupanteossa, ja sen päälle heille annetaan vuoden paras elokuva.”

Ja jatkaa: ”Oliko se hyvä? En tiedä.”

Viimeksi mainittu kommentti on saanut Parasiten pohjoisamerikkalaisen levittäjän Neonin irvailemaan Trumpille Twitterissä: ”Ymmärrettävää, hän ei osaa lukea.”

Kommentti liittyy Bong Joon-hon kiitospuheeseen, jossa hän pilkkasi amerikkalaisten haluttomuutta katsoa tekstitettyjä elokuvia. ”Kun pääset tekstitysten muodostaman tuuman (2,54 senttiä) korkuisen esteen yli, pääset tutustumaan niin moniin muihin mahtaviin elokuviin”, ohjaaja tokaisi.

Haukuttuaan voittajan Trump siirtyy kertomaan, minkälaisten elokuvien olisi hänen mielestään kuulunut voittaa. Sen sijaan, että ottaisi esimerkiksi jonkun muun tänä vuonna ehdolla olleen elokuvan, presidentti kuitenkin katsoo menneisyyteen.

”Miten olisi Tuulen viemää? Saisimmeko Tuulen viemän takaisin, kiitos?”, ja yleisö hurraa. ”Sunset Boulevard?”

Tuulen viemää -elokuvan pääosissa näyttelevät Clark Gable ja Vivien Leigh. Kuva: Metro-Goldwyn-Mayer

Ensi-iltansa vuonna 1939 saanut Tuulen viemää on edelleen Yhdysvaltojen eniten tuottanut elokuva. Margaret Mitchellin samannimiseen romaaniin perustuva elokuva sijoittuu syvään etelään Yhdysvaltain sisällissodan aikaan 1860-luvulla.

Sekä romaania että elokuvaa on pidetty ongelmallisena. Mitchellin romaanissa Ku Klux Klania kutsutaan ”traagiseksi välttämättömyydeksi”, ja kirjaan sisältyvä tummaihoisista käytettävien halventavien loukkausten määrä sai afroamerikkalaisten kansalaisoikeuksia ajavan NAACP-järjestön (National Association for the Advancement of Colored People) osallistumaan filmatisoinnin tekoon.

Vaikka tuottajat poistivat elokuvasta rasistiset nimitykset tummaihoisten näyttelijöiden valitusten jälkeen, on myös elokuvaa pitkään kritisoitu siitä, millaisena se kuvaa tummaihoisten orjien ja heidän valkoihoisten isäntiensä välisen suhteen.

Mammya Tuulen viemässä näytellyt Hattie McDaniel voitti elokuvasta parhaan naissivuosan Oscarin ensimmäisenä tummaihoisena näyttelijänä. Yhteensä elokuva sai kahdeksan Oscaria palkintokategorioissa ja lisäksi kaksi kunniamainintaa.

1950 ilmestynyt Sunset Boulevard (suom. Auringonlaskun katu) puolestaan on Hollywoodin elokuva-alasta kertova satiirinen film noir, joka kertoo ikääntyvästä mykkäelokuvien tähdestä. Elokuva oli aikanaan ehdolla 11 Oscarin saajaksi ja voitti kolme.

”Niin paljon hyviä elokuvia, ja voittaja on Etelä-Koreasta! Luulin, että se oli paras ulkomainen elokuva, mutta ei”, Trump sanoo videolla.

”Onko tätä tapahtunut koskaan aiemmin?”

Brad Pittin poliittinen kiitospuhe Oscareissa ei miellyttänyt Trumpia. Kuva: MARIO ANZUONI / Reuters

Myös Brad Pitt saa kuulla presidentiltä kunniansa. Pitt voitti parhaan miessivuosanäyttelijän palkinnon roolistaan elokuvassa Once Upon a Time... in Hollywood.

”En ole koskaan ollut hänen suuri faninsa”, Trump tokaisee. ”Hän nousi lavalle ja esitti pikku viisastelijan lausuntonsa. Pikku viisastelija. Hän on pikku viisastelija.”

Trump viittaa tässä Brad Pittin Oscareissa pitämään kiitospuheeseen. Pitt sanoi saaneensa 45 sekuntia aikaa puhua, minkä hän vitsaili olevan 45 sekuntia enemmän kuin Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton sai senaatilta. Demokraatit halusivat Boltonin todistavan Trumpia vastaan virkarikosoikeudenkäynnissä, mutta republikaanienemmistöinen senaatti esti sen.

Eteläkorealainen Parasite teki Oscareissa historiaa ja voitti – Myös Joaquin Phoenixille ja Renée Zellwegerille palkinnot