Albert Edelfeltin muotokuvat Romanovien lapsista nähdään yhdessä ensi kertaa yli sataan vuoteen - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Näyttelyarvostelu

Albert Edelfeltin muotokuvat Romanovien lapsista nähdään yhdessä ensi kertaa yli sataan vuoteen

Edelfelt antaa keisarillisten lasten olla lapsia, ei monarkkeja pienoiskoossa.

Albert Edelfelt (1854–1905): Koivujen alla. Kuva: Hannu Pakarinen / Kansallisgalleria

Julkaistu: 21.2. 15:13

Kuvataide

Albert Edelfelt ja Romanovit 10.5. saakka Sinebrychoffin taidemuseossa (Bulevardi 40). Ti, to, pe 11–87, ke 11–20, la–su 10–17.

Sinebrychoffin taidemuseon kellarissa tapahtuu poikkeuksellinen kohtaaminen. Albert Edelfelt maalasi 1880-luvun alussa Venäjää hallitsevan Romanov-suvun lapsista joukon muotokuvia, jotka olivat yhdessä esillä vuona 1882 Moskovan yleisvenäläisessä taideteollisuusnäyttelyssä. Vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen teokset hajautuivat eri kokoelmiin, ja osan luultiin kokonaan hävinneen.

Nyt lapset kuitenkin kohtaavat jälleen liki 140 vuotta edellisen esiintymisen jälkeen. Tapaamisen taustalla on taidehistorioitsija Sani Kontula-Webbin tutkimustyö, joka johdatti kadonneeksi luultujen maalausten jäljille. Kaikki viisi maalausta luonnoksineen ovat nyt esillä Sinebrychoffilla.

Albert Edelfelt: Suuriruhtinaat Boris ja Kirill Vladimirovitš lapsina (1881). Kuva: Rybinskin valtiollinen historiallinen arkkitehtuuri- ja taidemuseo

Maalaus Suuriruhtinaat Boris ja Kirill Vladimirovitš lapsina (1881) nähdään Suomessa tiettävästi ensimmäistä kertaa.

Edelfelt oli ainoa suomalaistaiteilija, joka onnistui nousemaan Venäjän keisarisuvun suosioon. Keisarit Aleksanteri III ja Nikolai II sekä suurruhtinas Vladimir tilasivat häneltä muotokuvia niin itsestään kuin lapsistaan. Esimerkiksi Nikolai II:n muotokuva on nähtävissä Helsingin yliopistomuseossa.

Lasten muotokuvissa viehättää niiden välittömyys, joiden rinnalla viralliset keisarimuotokuvat näyttävät jäykiltä. Edelfeltin kuvissa nuoret Romanovit leikkivät palikoilla, lukevat koiralle ja retkeilevät metsässä. Vaikka puitteet ovatkin yltäkylläiset, Edelfelt kuvaa lapset nimenomaan lapsina, ei monarkkeina pienoiskoossa.

 

Albert Edelfelt: Aleksanteri III:n lapset Mihail ja Ksenia. Kuva: Hannu Aaltonen / Kansallisgalleria