Tv-elokuva kertoo, kuinka salanimillä uransa aloittaneista Brontën sisaruksista tuli kirjallinen ilmiö – Toteutuksessa ei ole moitteen sijaa - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Tv-elokuva kertoo, kuinka salanimillä uransa aloittaneista Brontën sisaruksista tuli kirjallinen ilmiö – Toteutuksessa ei ole moitteen sijaa

Maineikas ohjaaja Sally Wainwright antaa elokuvassa yllättävän paljon huomiota sisarusten veljelle, perheen mustalle lampaalle.

Yorkshireläiset Brontën siskokset Anne (Charlie Murphy, vas.), Emily (Chloe Pirrie) ja Charlotte (Finn Atkins) nousivat menestyskirjailijoiksi 1800-luvulla.

Yorkshireläiset Brontën siskokset Anne (Charlie Murphy, vas.), Emily (Chloe Pirrie) ja Charlotte (Finn Atkins) nousivat menestyskirjailijoiksi 1800-luvulla. Kuva: Yle

Julkaistu: 22.2. 2:00, Päivitetty 22.2. 9:03

To Walk Invisible ★★★

Britannia 2016

Frii klo 17.20

Vuonna 1847 ilmestyi esikoisteos kolmelta kirjailijaveljekseltä: Acton, Currer ja Ellis Belliltä. Oikeasti he olivat Brontën siskokset Anne, Charlotte ja Emily.

Varsinkin Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaani ja Emily Brontën Humiseva harju ovat laajasti tunnettuja klassikoita, eikä moni muista enää nimimerkkejä, jotka siskokset katsoivat tarpeellisiksi, jotta saivat julkaistua kirjansa.

Tv-elokuva To Walk Invisible kertoo muutamasta vuodesta, jolloin siskokset ponkaisivat pöytälaatikoista kirjallisiksi ilmiöiksi. Sen nimi tarkoittaa tuntemattomana taivaltamista. Romaanit menestyivät jo ennen kuin Brontët paljastivat oikeat henkilöllisyytensä.

Nykyään on vähän vaikea arvioida, kuinka tarpeellista miesten nimillä esiintyminen oli. Jo ennen Brontëja kirjailijoina olivat menestyneet omilla nimillään muun muassa Mary Woll­stonecraft ja varsinkin Jane Austen. Toisaalta maailma toki kuului miehille.

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Sally Wainwright (s. 1963), kokenut ja arvostettu tv-sarjojen tekijä. Hänen sarjoistaan Menneisyyden vanki (2009), Viimeinen tango Halifaxissa (2012–) ja Happy Valley (2014–) ovat saaneet palkintoja.

Monet Wainwrightin sarjat sijoittuvat hänen kotiseudulleen Yorkshireen. Niin myös To Walk Invisible: Brontëjen kotikylään Haworthiin, jossa koko perhe asuu Patrick Brontën (Jonathan Pryce) pappilassa. Wain­wright käytti lähteinään varsinkin Charlotte Brontën kirjeitä.

Patrickin tyttäret ovat harrastaneet kirjoittamista jo pitkään, kun Charlotte (Finn Atkins) päättää yrittää saada heidän töitään julkaistuksi. Emily (Chloe Pirrie) hangoittelee vastaan. Anne (Charlie Murphy) myötäilee ja jää hieman sivuun samoin kuin kirjallisuuden historiassa.

Wainwright antaa paljon huomiota kirjailijasiskosten veljelle Branwellille (Adam Nagaitis), perheen mustalle lampaalle. Hänen ongelmansa alkavat sopimattomasta suhteesta ja syvenevät alkoholismin pyörteeseen.

Renttuveli tuo särmää kovin kunnollisten siskojen tarinaan mutta vie myös huomiota heistä. Tarina jopa päättyy suremaan Branwellin kohtaloa, vaikka tarkoitus olisi kai juhlia naisten menestystä miesten maailmassa.

Britit ovat perinteisesti osanneet historiallisen pukudraaman. Toteutuksessa ei ole tälläkään kertaa moitteen sijaa.

Brontën pappilasta rakennettiin kuvauksia varten kopio. Oikea toimii kotimuseona, josta on liitetty loppuun turistimainoksia muistuttavia kuvia.

Seuraa uutisia tästä aiheesta