Vetävässä scifijännärissä palkkatappaja saa työlistalleen vanhan itsensä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Vetävässä scifijännärissä palkkatappaja saa työlistalleen vanhan itsensä

Rian Johnsonin ohjaustyössä ratkaisut eivät ole itsestäänselviä, lopussakaan.

Vanha Joe (Bruce Willis) ja nuori Joe (Joseph Gordon-Levitt) tapaavat. Kuva: Alan Markfield / Yle

Julkaistu: 22.2. 2:00

Looper ★★★

USA 2012

TV2 klo 21.00 ja Areena (K16)

Rian Johnsonin kirjoittama ja ohjaama Looper suuntaa roh­keasti kohti aikamatkailun paradoksien haasteita. Ratkaisut ­eivät ole itsestäänselviä, lopussakaan.

On vuosi 2042, kun Joe (Joseph Gordon-Levitt) kertoo ­aikamatkailun tulevan keksityksi 30 vuotta myöhemmin. Saman tien se kielletään, mutta vuoden 2074 rikolliset käyttävät tekniikkaa päästäkseen tapattamaan ihmisiä. Nämä lähetetään huppu päässä menneisyyteen, jossa luuppereiksi kutsutut palkkatappajat välittömästi ampuvat uhrin, hävittävät ruumiin ja ottavat talteen palkkioksi lähetetyt hopeaharkot.

Käytäntö murenee, kun uusi rikollispomo lähettää ikääntyneitä luuppereita menneisyyteen, oman nuoremman minänsä tapettavaksi. Joe vastaanottaa vanhemman itsensä (Bruce Willis) ja riitelee tämän kanssa kasvotusten. Emily Blunt esittää yksinhuoltajaa, jonka tele­kineettisiä voimia saanutta poikaa monet eri tappajat jahtaavat.

Lomittaisten vaihtoehtojen verkostossa kaikkien on taisteltava itsensä ja tulevaisuutensa puolesta – vaikka itseäänkin vastaan.

Ainahan logiikan aukkoja etsivä katsoja löytää riemukseen jotain kritisoitavaa, mutta Looper on kauneusvirheineenkin vetävä ja viihdyttävä scifijännäri. Se ei anna vainoharhaisen väkivaltaisuutensa kasvaa kohtuuttomuuksiin, niin kuin monet lajityypin edustajat sortuvat tekemään.

Johnsonin taidot tunnistettiin, ja seuraavina elokuvinaan hän työsti avaruusseikkailun Star Wars: The Last Jedi (2017)sekä ­paraikaa teattereissa pyörivän parodisen murhamysteerin Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä (2019).

Seuraa uutisia tästä aiheesta