Humoristinen dokumentti pohtii kusipäisyyden vaikutusta yhteiskuntaan - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Humoristinen dokumentti pohtii kusipäisyyden vaikutusta yhteiskuntaan

Dokumentin esittämät päätelmät ovat kieltämättä herkullisia mutta useimmat kovin kevyesti perusteltuja.

Assholes-dokumentti perustuu kalifornialaisen filosofian apulaisprofessorin Aaron Jamesin kirjaan, jossa hän pohti kusipäisyyttä yhteiskunnallisena ilmiönä. Surffausta harrastava James sai idean kirjaansa kohdattuaan erään itsekkään öykkärin uimarannalla. Kuva: John Walker Productions / Yle

Julkaistu: 23.2. 2:00

Mitä yhteistä on Italian entisellä pääministerillä Silvio Berlusconilla, Wall Streetillä rahaa takovilla sijoituspankkiireilla ja naispuolisen kollegan häirinnän villaisella painaneilla kanadalaisilla ratsupoliiseilla?

Kanadalaisen John Walkerin ohjaaman Assholes: A Theory -dokumentin (2019) mukaan yhteinen nimittäjä on kusipäisyys.

Dokumentti perustuu Aaron Jamesin vuonna 2012 ilmestyneeseen samannimiseen bestselleriin. James on filosofian apulaisprofessori Kalifornian yliopistossa ja myös yksi ohjelman haastateltavista.

Idea kirjaan syntyi arkisesta kohtaamisesta öykkärin kanssa: surffausta harrastava James näki rannalla muista piittaamattoman surffarin, joka omi parhaat aallot, etuili muita ja vielä hermostui asiasta huomautelleille.

Kuulostaa ehdalta kusipäältä.

Humoristisen dokumentin kiinnostavuus syntyy juuri siitä, että aihe on niin universaali. Mitä luultavimmin lähes jokainen on viimeistään aikuisikään ehtiessään tavannut nipun ikävästi käyttäytyviä ihmisiä.

Jamesin mukaan todellinen kusipäisyys on syvään juurtunutta, ei niinkään hetkellistä.

Ihminen, joka ei välitä muista tai pyrkii ensisijaisesti hyötymään muista, täyttää jo osan kriteereistä. Jos ominaisuuksina on lisäksi kyvyttömyys asettua toisen asemaan sekä ajatus siitä, että säännöt koskevat vain muita, on valitettava piirre jo itämässä kovaa vauhtia.

Ilmiöön liittyy kiinteästi ajatus itsestä muita ylempänä. Hälyttävintä on, että kusipää ei välttämättä aina ymmärrä olevansa kusipää.

Dokumentti lähtee liikkeelle kepeästä aiheen määrittelemisestä mutta etenee loppua kohden yhteiskunnassa vaikuttavien voimien tarkasteluksi. Kusipäisyys on taustalla niin populismin nousussa kuin epätasa-arvoa edistävissä talous- ja sosiaalipoliittisissa ratkaisuissa.

Eräs dokumentin päätelmä on, että rahan ja vallan läheinen suhde synnyttää kusipäisyyttä. Varsinkin dokumentin edustamasta pohjoisamerikkalaisesta näkökulmasta katsottuna nyky-yhteiskunnassa itsekkyyttä saatetaan pitää jopa ihailtavana ominaisuutena, menestyksen avaimena, ja siihen myös kannustetaan. Se puolestaan vain kasvattaa kusipäisyyden kierrettä.

Pointit ovat kieltämättä herkullisia mutta useimmat kovin kevyesti perusteltuja. Kaiken palauttaminen kusipäisyyteen sulkee monia muita tekijöitä pois.

Dokumentti kallistuukin huumoripläjäyksen puolelle.

Hauskoja kiteytyksiä piisaa. Esimerkiksi kielitieteilijä Geoffrey Nunberg sanoo, että ihminen voidaan määritellä kusipääksi vasta 14 ikävuoden korvilla. Sitä ennen häijysti käyttäytyvä lapsi on ennemminkin paskiainen.

Assholes: A Theory, Teema klo 22.50 ja Yle Areena.

Seuraa uutisia tästä aiheesta