Parasite ”paljastaa” Etelä-Korean todellisuuden, kehuu Pohjois-Koreaa kannattava lehti - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Parasite ”paljastaa” Etelä-Korean todellisuuden, kehuu Pohjois-Koreaa kannattava lehti

Pohjoiskorealainen propagandasivusto DPRK Today ylisti historiallista Oscar-voittajaa jo kesäkuussa 2019 sen esittämästä kapitalismin kritiikistä.

Parasitessa köyhän perheen poika pääsee rikkaan perheen tytölle kotiopettajaksi. Kuva: ENM CORPORATION

Julkaistu: 22.2. 9:44

Bong Joon-hon ohjaama Parasite ”paljastaa raadollisen todellisuuden” tuloeroista Etelä-Koreassa, Pohjois-Koreaa kannattava japanilaislehti Choson Sinbo ylistää. Lehti tunnetaan myös englanninkielisen painoksensa nimellä The People’s Korea, ”kansan Korea”.

”Yhdysvaltoihin ja länsimaihin keskittynyt elokuvateollisuus on nostanut ykköspaikalle mestariteoksen, joka taitavasti ja terävästi leikkaa läpi todellisuuden, jossa kourallinen koronkiskureita elää leveästi halliten suurta, koiriksi tai sioiksi kutsumaansa enemmistöä.”

Eteläkorealainen Parasite teki Oscareissa historiaa ja voitti parhaan elokuvan palkinnon ensimmäisenä ei-englanninkielisenä elokuvana. Myös parhaan ohjaajan palkinnon sai Parasiten ohjannut Bong Joon-ho. Palkinto oli odotettu mutta samalla ensimmäinen ohjaaja-Oscar koskaan Etelä-Koreaan.

Parasite voitti myös odotetusti parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Korealainen elokuva ei ole aiemmin voittanut tätäkään palkintoa, jota amerikkalaiset nykyään kutsuvat ”kansainvälisen elokuvan” kategoriaksi.

Oscareissa jaetaan kaksi käsikirjoituspalkintoa ja alkuperäiskäsikirjoituksen palkinnon sai myös Parasite. Eteläkorealaisen satiirin ja tragikomedian yhdistelmän ovat käsikirjoittaneet yhdessä Han Jin Won sekä ohjaaja Bong. Aasialainen elokuva palkittiin tässä kategoriassa nyt ensimmäistä kertaa.

Elokuva kertoo kahdesta eteläkorealaisesta perheestä, rikkaista Parkseista ja köyhistä Kimeistä. Elokuva käynnistyy, kun Kimit saavat onnea tuovan lahjan, suseok-kiven, jonka pitäisi tuoda omistajalleen vaurautta. Pian perheen parikymppinen poika puhuukin itselleen kotiopettajan työn kaupungin kukkulalla asuvien Parkien porvariperheestä.

Alkaa sosiaalinen nousu, joka vaatii nokkeluutta ja lipevää käytöstä, valkoisia valheita ja asiakirjaväärennöksiä.

HS:n Veli-Pekka Lehtonen kirjoittaa viiden tähden arviossaan: ”Parasitessa huijataan, mutta ei elokuva huijareista kerro. Kuva on suurempi: mikä on tavoittelemisen arvoista, minkä varaan me elämämme rakennamme ja miten suurille suunnitelmille on tapana käydä. Bong tunnetaan elokuvantekijänä vertauskuvistaan ja niitä Parasitessa todella riittää. Kenelle aurinko paistaa, kenen asuntoon likavesi valuu. Kuka istuu etupenkillä, kuka takana maksamassa.”

Satiirin hampaissa ovat kapitalismi ja tuloerot. Epätasa-arvon kokemus on universaali, ja länsimaissa etenkin nuoret, yhteiskunnallisesti tiedostavat elokuvaharrastajat ovat löytäneet siitä kaikupohjaa.

Samoista syistä Parasitea ylistetään myös pohjoisessa naapurimaassaan. Pohjoiskorealainen propagandasivusto DPRK Today ylisti elokuvaa jo kesäkuussa 2019, pian elokuvan Etelä-Korean ensi-illan jälkeen.

Sivuston mukaan Parasite ”saa ihmiset jälleen kerran ymmärtämään, että kapitalistinen järjestelmä on mätä, sairas yhteiskunta, jossa rikkaammiksi tulevat rikkaat ja köyhemmiksi tulevat köyhät muodostavat pahanlaatuisen kasvaimen, yhteiskunnan vailla toivoa tai tulevaisuutta”.

Donald Trump moitti tämän vuoden Oscar-voittajaa.

Elokuva-arvostelu|Onko Parasite maailmanluokan viihdettä vai viiltävää kapitalismikritiikkiä? Viiden tähden elokuva on molempia

Eteläkorealainen Parasite teki Oscareissa historiaa ja voitti – Myös Joaquin Phoenixille ja Renée Zellwegerille palkinnot