Kanadanvietnamilaisen Kim Thúyn romaani Vi käsittelee traumoja: mukana on niin kommunistijoukkojen marssi Saigoniin kuin pakomatka Malesiaan - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Kirja-arvostelu

Kanadanvietnamilaisen Kim Thúyn romaani Vi käsittelee traumoja: mukana on niin kommunistijoukkojen marssi Saigoniin kuin pakomatka Malesiaan

Viime kesänä Helsinki Lit -festivaalilla esiintyneen Kim Thúyn romaani Vi on edellisen romaanin lailla autofiktiivinen.

Julkaistu: 22.2. 14:18

Kim Thúy: Vi.

Suom. Marja Luoma. Gummerus. 133 s.

Moni kirjallisuuden ystävä osaa luetella pitkän listan kirjoja, jotka ehdottomasti pitäisi kääntää suomeksi. Kun sellainen kirja sitten todella suomennetaan, kuten oman suosikkini László Krasznahorkain Saatanatango viime syksynä, on tunne epä­uskoinen: että kaikista maailman kirjoista, tämän sitten käänsivät…

Silti hienoimpia hetkiä käännöskirjallisuuden ystävälle ovat ne, onneksi useammin toistuvat, jolloin suomeksi saadaan helmiä, joiden olemassaolosta ei aiemmin ole ollut tietoinen.

Kanadanvietnamilaisen Kim Thúyn fragmentaarinen pakolaisromaani Ru ilmestyi keväällä 2019 Marja Luoman oivallisena käännöksenä ja hurmasi heti monet.

Ru tuntui tekevän alle sadassaviidessäkymmenessä sivussaan saman, mihin Salman Rushdien kaltaisilla kirjailijoilla tuhrautuu moninkertaisesti painomustetta: loi tyhjästä elävän maailman, joka imaisee sisäänsä, vaikka lukijalla ei olisi kulttuurista minkäänlaisia ennakkotietoja.

Kirjailijan eloisa esiintyminen Helsinki Lit -festivaalilla varmasti auttoi lukijoiden saavuttamisessa, ja niinpä samana vuonna suomennettiin Thúylta toinenkin ilonaihe, Ru:n myöhempi sisarteos Vi. Autofiktiivisten romaanien maailmoja ja niiden rakentumista on kiinnostava vertailla, sillä yhtäläisyyksien lisäksi myös eroja on paljon. Yhteistä on trauman käsittely, se miten sota vie hetkessä kaikki varmuudet elämästä.

Edeltäjänsä tavoin Vi:ssä tarina kerrotaan tytöstä naiseksi kasvavan päähenkilön, Vin, näkökulmasta. Se koostuu lapsuudesta Saigonissa, kommunistijoukkojen marssista kaupunkiin sekä pakomatkasta veneellä Malesiaan ja sieltä Kanadaan.

Yksityiskohdat matkoissa ­eroavat: Vistä tulee kosmopoliitti ja kansainvälistä uraa luova juristi, jolla ei kirjan päättyessä ole lapsia, kun taas Ru:ssa keskeinen teema on äitiys maahanmuuttajaperheessä. Vin isä on jäänyt Vietnamiin, siinä missä Ru:n päähenkilön isä ei suostu palaamaan sinne edes käymään. Vaikea isäsuhde nousee Saigoniin palaavan naisen ajatuksiin toistuvasti.

Isä tuntuu täysin eri henkilöltä, kun hänen myöhemmästä elämästään kuulee paikallisilta.

Nyt viehättää sama yksityis­kohtien taju kuin edeltäjässä, ja havainto tarkentuu herkullisesti erityisesti ruokiin, joiden kulttuuriset merkitykset saattavat vietnamilaisen keittiön ystävillekin olla vieraita.

Juoni on aiempaa lineaarisempi, poukkoilua edes takaisin ajassa ei juuri ole eikä jäykempi Vi saavuta aivan samanlaista tarinankerronnan tenhoa kuin edeltäjänsä.

Havainnot Saigonin kommunistimiehityksestä eivät ole samalla tavalla painavia. Enemmän kuin ideologioiden taisteluun Vi kohdentaa vallan­käyttöön perhepiirissä ja toisen polven maahanmuuttajan irtautumiseen oman kulttuurinsa piiristä.

Vietnamiin jäävä isä on eräänlainen merkkihenkilö, jolla on paljon etuoikeuksia ja vallan ulkoiset tunnusmerkit, mutta päättäväiseen ja työteliääseen äitiin verrattuna hän on lopulta heikko ja saamaton.

Vin äiti jopa hylkää tyttärensä vähäksi aikaa, kun tämä on purkanut kihlauksensa vietnamilaisen pojan kanssa. Vaikka millainen matriarkka valvoisi perinteiden noudattamista, on hänkin aseeton uuden kulttuurin ja koulutuksen edessä, tuntuu kirja sanovan.

Suosittelen aloittamaan Thúyhin tutustumisen Ru:sta, mutta järjestyksellä ei lopulta ole suurempaa merkitystä. Pääasia on, että keskuudessamme on uusi kiinnostava kirjailija, jolta ilmestyy heti useita teoksia suomeksi.

Gummeruksen kevään 2020 katalogista pistää silmään ­Thúyn uusin teos, opas vietnamilaiseen keittiöön, joka nostaa Vi:ssä kuvattujen nyyttien ja vermisellien jäljiltä jo valmiiksi veden kielelle.

HS haastatteli kirjailija Kim Thúy:tä kesäkuussa 2019.

Seuraa uutisia tästä aiheesta