Antti J. Jokisen tuotantoyhtiö tekee elokuvan Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -romaanista sekä uuden version Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatiosta - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Antti J. Jokisen tuotantoyhtiö tekee elokuvan Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -romaanista sekä uuden version Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatiosta

Kun kyyhkyset katosivat -elokuva on tuotantoyhtiö Cinematicilla kehittelyvaiheessa. Muumipeikko ja pyrstötähti taas on jo tuotannossa ja saa ensi-iltansa ensi syksynä.

Kirjailija Sofi Oksanen ja ohjaaja Antti Jokinen Oksasen kirjaan perustuvan Puhdistus-elokuvan ensi-illassa Tallinnassa elokuussa 2012.

Kirjailija Sofi Oksanen ja ohjaaja Antti Jokinen Oksasen kirjaan perustuvan Puhdistus-elokuvan ensi-illassa Tallinnassa elokuussa 2012. Kuva: Heikki Pölönen

Julkaistu: 22.2. 18:00, Päivitetty 23.2. 16:21

Berliini

Elokuvaohjaajana tunnetun Antti J. Jokisen tuotantoyhtiö Cinematic kehittelee parhaillaan elokuvaversiota Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -romaanista.

Lisäksi yhtiössä on parhaillaan tuotannossa uusi versio Tove Janssonin kirjaan perustuvasta Muumipeikko ja pyrstötähti -animaatioelokuvasta.

Elokuvat levittää SF Studios. Projekteista kerrottiin lauantaina Cinematicin ja SF Studiosin tiedotustilaisuudessa Berliinissä, jossa ovat parhaillaan käynnissä Berliinin elokuvajuhlat.

Vuonna 2012 ilmestynyt Kun kyyhkyset katosivat on kolmas osa Oksasen Viron lähihistoriaa käsittelevästä kirjakvartetista. Kirja kuvaa elämää Virossa toisen maailmansodan aikana miehittäjien vallan alla.

Antti J. Jokinen ohjasi elokuvan Oksasen Viro-kirjasarjan edellisestä osasta Puhdistus (2008). Elokuva sai ensi-iltansa 2012. Se keräsi Suomessa yli 210 000 katsojaa.

Kun kyyhkyset katosivat -elokuvan käsikirjoittaa Marko Leino, joka kirjoitti Jokisen kanssa myös Puhdistuksen sekä Jokisen edellisen ohjaustyön, tammikuussa ilmestyneen Helenen. Elokuva on vasta varhaisessa kehitysvaiheessa.

”En itse asiassa vielä tiedä sitäkään, mille kielelle elokuva tehdään. Mahdollisesti jopa englanniksi.”

Ohjaaja aiotaan paljastaa myöhemmin tänä vuonna. Siitä voisi päätellä, ettei Jokinen ohjaa elokuvaa itse – vai ohjaako?

”Ei vielä mitään kommentoitavaa”, Jokinen sanoo.

Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuva on päivitetty versio vuoden 1992 suomalais-japanilais-hollantilaisesta animaatioelokuvasta, jonka ohjasi japanilainen Hiroshi Saito.

Cinematicin mukaan animaation ”kuva päivitetään tämän päivän 4K-elokuvan” standardeihin. Lisäksi sen äänimaailma, kuten musiikki ja dubbaukset, aiotaan tehdä kokonaan uusiksi.

Jokisen mukaan animaation ”retrotyyli” halutaan pitää mahdollisimman ennallaan. Elokuvan sisältöönkään ei kosketa, eikä esimerkiksi vuorosanoja kirjoiteta uusiksi, vaikka uudet ääninäyttelijät palkataankin. Uudesta musiikista vastaa Leri Leskinen.

”Mutta enemmän pidän elokuvaa kuitenkin uusintaversiona kuin uudelleenmasterointina. Sellaisena, joka kunnioittaa alkuperäistä versiota”, hän sanoo.

Muumipeikko ja pyrstötähti saa ensi-iltansa tämän vuoden syksyllä.

Jo aiemmin tiedotettiin Cinematicin Omerta-elokuvasarjasta, jotka perustuvat Ilkka Remeksen 6/12-jännitysromaaniin.

Elokuvat Omerta 6/12 ja 7/12 saavat ensi-iltansa syksyllä 2021 ja syksyllä 2022. Niiden miespääosaa esittää Jasper Pääkkönen. Remeksen 6/12-teoksen juonessa terroristit iskevät Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhliin. Tilannetta pääsevät selvittämään Euroopan parhaista erikoisjoukoista kerätyt sotilaat ja poliisit, Omerta-joukot.

Niin ikään SF Studiosin levittämiä Omerta-elokuvia esitellään parhaillaan mahdollisille ostajille Berliinin elokuvajuhlien yhteydessä järjestettävässä European Film Market -tapahtumassa.

Jokinen ohjaa elokuvat ja käsikirjoittaa ne yhdessä Mika Karttusen kanssa. Elokuvien pääosaa esittää Jasper Pääkkönen, ja muissa rooleissa nähdään liuta Suomen eturivin näyttelijöitä Ville Virtasesta Pekka Strangiin, Eero Ahoon, Krista Kososeen, Eero Milonofiin ja Peter Franzeniin.

Jokisen mukaan elokuvien kahteen muuhun päärooliin kiinnitetään ruotsalaiset näyttelijät. Kyseiset mies- ja naisnäyttelijä paljastetaan tämän vuoden Cannesin elokuvajuhlilla.

Omerta-elokuvien budjettia on kuvailtu ”suomalaisittain merkittäväksi”, mutta millaisista rahoista siis on kyse?

Jokinen kiertelee:

”En usko, että se lopulta kiinnostaa katsojia kovinkaan paljon. En mielelläni lähde brassailemaan budjeteilla. Elokuva ei ole niin kuin auto: jos tuossa menee 1990-luvun Saab, niin et sä sano että se maksaa 90 000 euroa”, Jokinen sanoo ja nauraa.

Cinematic on perustettu 2017 ja sen toinen suurin osakkeenomistaja on Mikko Kodisoja, peliyhtiö Supercellin toinen perustaja. Jokisen mukaan Omerta-elokuvien erikoistehosteissa hyödynnetään videopeleissä käytettävää teknologiaa.

Elokuvista tehdään lisäksi tv-sarja C More -kanavalle.

Jokinen ohjaa myös sen, vaikka sanoo olevansa vannoutunut elokuvantekijä eikä ”tv-sarjamiehiä”. Hänen ainoa aiempi sarjatyönsä on Elisa Viihteen vuoden 2018 Bullets-rikossarja. Siitäkin Jokinen ohjasi lopulta vain osan, sarjan Belgiassa kuvatut osuudet. Muutoin Bulletsin ohjaajana toimi Pete Riski.

Jokisen mukaan hänen ollut koskaan tarkoituskaan ohjata Bulletsia kokonaan.

”Se oli sovittu niin, että mä teen sarjan esityöt, roolitan sen ja ohjaan isoimman kansainvälisen jakson Brysselissä. Palkkasin Pete Riskin sarjaan ohjaajaksi itse”, hän sanoo.

Toistaiseksi Jokinen on Cinematicin tuotannoissa vahvasti mukana myös luovalla puolella, ohjaajana ja käsikirjoittajana. Mutta jatkossa se saattaa muuttua, ja keskittyä enemmän tuottajan virkaa. Eli tulevat Cinematic-elokuvat saattavat hyvin olla jonkun muun kuin hänen ohjaamiaan.

”Ehdottomasti, tämä ei ole firma joka pyörii vain mun ohjaamisella. Ennemminkin se pyörii mun ideologian ympärillä, eli mitä projekteja valitaan tehtäväksi. Cinematicista ei myöskään yritetä kasvattaa sadan ihmisen firmaa. Tehdään vähän, mutta keskitytään niihin tehtäviin niin paljon kuin mahdollista.”

Päivitys 23.2. kello 15.35: Juttua päivitetty Antti J. Jokisen kommenteilla.

Ilkka Remeksen menestysromaanista tehdään useissa maissa kuvattava elokuvasarja, pääosassa Jasper Pääkkönen