Hämmentävän hauska Hamlet All Inclusive on ehdottoman kitschiä, mutta myös tyylikäs ja pohjattoman traaginen - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Teatteriarvostelu

Hämmentävän hauska Hamlet All Inclusive on ehdottoman kitschiä, mutta myös tyylikäs ja pohjattoman traaginen

Nya Rampenin ja Viiruksen yhteistyö peilaa Tanskan prinssin Hamletin kohtaloa Norjan prinssi Fortinbraksen kautta.

Iida Kuninkaan esittämä Norjan prinsessa Fortinbras on Hamlet All Inclusiven päähenkilö. Kuva: Ernest Protasiewicz

Julkaistu: 23.2. 15:03

Näytelmä

Hamlet All Inclusive. Yhteistyö teatteriryhmä Nya Rampenin kanssa, kantaesitys teatteri Viiruksessa 21.2. William Shakespearen näytelmän pohjalta dramatisoinut ja ohjannut Jakob Öhrman, lavastus Lasse Idman, äänisuunnittelu Kristian Ekholm, valosuunnittelu Ada Halonen. Näyttämöllä Martin Bahne, Jonna Järnefelt, Iida Kuningas, Oskar Pöysti, Jessica Raita, Tiina Weckström, Heikki Turppo, Mika Mattson, Walter Öhman, Rebecca Nordman, Melina von Kraemer ja Wilanda Verdecia. ★★★★

Ohjaaja-käsikirjoittaja Jakob Öhrman on pistänyt sakset ja liiman kovaan käyttöön järjestäessään uudelleen Shakespearen Hamletin Teatteri Viiruksen näyttämölle.

Jakob Öhrman Kuva: Ernest Protasiewicz / Teatteri Viirus

Oman hiekka­myrskynsä kohdannut Hamlet tapahtuu muovisessa all inclusive -hotellissa Teneriffalla, jonne kovasti Hamletin kunin­kaallista seuruetta muistuttava joukkio on kokoontunut lomailemaan ja toipumaan hautajaisista.

Groteski asetelma heijastaa naurutalon vääristävien peilien tavoin Hamletin tapahtumia ja hahmoja: päähenkilönä on Fortinbras, tuo useimmista Hamletin produktioista poisleikattu hahmo.

Äkkipikainen ja panssarivaunun tavoin kostoon käyvä Fortinbras on tulkinnassa nainen, Norjan prinsessa. Iida Kuninkaan esittämän Fortinbrasin mielitietty on luultavasti teatterihistorian puheliain Ofelia, siis anteeksi Fofelia (Jessica Raita).

Vaikka usein versioitu Hamlet on nähnyt naisia pääroolissaan ennenkin, esimerkiksi Q-teatterissa Leea Klemolan Hamlet vuonna 1995 ja Lotta Kaihuan Prinsessa Hamlet 2017, on näytelmän kärki muualla kuin sukupuolessa.

Keskiössä on teatteri, sen luoma todellisuus ja näyttelijät.

Paheen mädättämillä lakanoilla kieriskelevät nyt Fortinbrasin äidin murhannut kuningatar Fertrude (Tiina Weckström), joka on nainut Fortinbrasin enon Flaudiuksen (Martin Bahne).

Ja, kuten tunnettua on, kaikki näytelmän henkilöt kuolevat. Kun kyseessä on all inclusive -matka, kuolevat he kaikilla niillä lukuisilla tekoveren tahraamilla tavoilla, joita vain kaiken palvelun kattavalla hotellipaketilla on tarjota.

Dialogi on Hamletia, mutta se on jaettu auliisti sikin sokin henkilöhahmojen kesken.

Tulkinta on taiturimaisen fyysistä, Teneriffan auringon hien hauduttamat sortsit voi lähes aistia.

Oman tasonsa näyttämön todellisuuteen tuo murhatun kuningattaren aave (Jonna Järnefelt), joka todistaa kaiken näkevän livekameran silmän kautta hotellin kulissien takaiset juonittelut. Vaikka livekuva on jo keinona kovin kulunut, tuo se Viiruksen lavalle hienon jännitteen.

Saattaa kuulostaa sekavalta. Sitä se onkin ajoittain.

Mutta ah niin hämmentävän hauskaa, ehdottoman kitschiä ja samaan aikaan tyylikästä ja pohjattoman traagista.

Teatteri Viiruksen soisi polttavan jokaisen lipun ostajan muistiin tulikirjaimin, että esitys alkaa jo 18.30, sillä esityksen alku sisältää tärkeän lukuohjeen.

Introssa Hamletille esiintyneet näyttelijät, rooleissa kertakaikkisen mainio parivaljakko Martin Bahne ja Oskar Pöysti, pohtivat Helsingöristä varastamansa vanhan teatteriesiripun äärellä sen näyttelijän sielua syövää mahtia.

Parivaljakko tulee sylkäistyksi esiripun toiselle puolelle, vaihtoehtoiseen universumiin.

Siellä näyttelijän työ ei ole koskaan tehty loppuun, vaan jatkuu painajaismaisena toistona Gonzagon murhasta.

Hamlet All Inclusive onkin näytelmää näytelmässä eksponentiaaliseen potenssiin.

Herkkupala on esimerkiksi parivaljakko Pöystin ja Bahnen pingispalloilla esittämä sorminukketeatteriesitys Hamletista. Vikana on vain, että all inclusive -buffet jatkuu turhan pitkään, kolme ja puoli tuntia.

Vähempikin tarjoilu olisi riittänyt.

Hillitön verifiesta ei onneksi lopu halpahintaisesti. Lopuksi jää vain hiljaisuus.

Seuraa uutisia tästä aiheesta