Stadi vs. Landen uudet jaksot alkavat – ”Monen mielestä Stadi pääsee helpommalla”, sanoo visan juontaja Jaakko Saariluoma - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Stadi vs. Landen uudet jaksot alkavat – ”Monen mielestä Stadi pääsee helpommalla”, sanoo visan juontaja Jaakko Saariluoma

Suomessa kehitetyn visailun formaatti on herättänyt kiinnos­tusta ulkomailla.

Jaakko Saariluoma ja Kalle Lamberg ovat juontaneet Stadi vs. Lande -visailua alusta alkaen. He ovat myös osallistuneet formaatin kehittelyyn. Kuva: MTV3

Julkaistu: 26.2. 2:00, Päivitetty 26.2. 10:18

Maailman suomalaisin tietokilpailu Stadi vs. Lande starttaa tänään keskiviikkona neljännelle kaudelleen. Visailun juontajina jatkavat helsinkiläinen Jaakko Saariluoma ja varsinaissuomalainen Kalle Lamberg.

Lamberg ja Saariluoma ovat olleet mukana sarjan kehittelyn alusta alkaen, ja Saariluoma uskoo, ettei heidän syntyperillään ollut osuutta juontajavalintaan.

”Me ollaan vaan niin helvetin hyviä”, hän toteaa.

Visailussa helsinkiläisten joukkue (Stadi) kohtaa maakuntien joukkueen (Lande). Helsinkiläisiltä kysytään muuta Suomea koskevia kysymyksiä, ja muualta Suomesta tulevat joutuvat puolestaan osoittamaan tietonsa pääkaupunkiseudusta.

Kilpailijoiden kesken synty­perällä ei ole näyttänyt olevan vaikutusta vaan tietäjiä on löytänyt pitkin Suomea. Neljännen kauden alussa tilanne Stadin ja Landen välillä on tasan.

Mutta onko epäreilua se, että Landen joukkueiden pitää hallita vain yhteen eteläiseen niemeen liittyvät asiat, mutta Stadin joukkueen on omattava tietämystä koko muusta Suomesta?

”Me saamme todella paljon päinvastaista palautetta. Eli monien mielestä Stadi pääsee helpommalla”, Saariluoma kertoo.

Lamberg jatkaa: ”Kuulemme paljon sitä, että Stadilta kysytään peruskoulun kuuluvia maantietoon ja luontoon liittyviä kysymyksiä. Mutta olemme siinä mielessä hyvässä asemassa, että koska tämä on meidän formaattimme, niin pystymme myös reagoimaan palautteeseen.”

Epäreiluus on myös osittain katsojan silmässä.

”Osa Landen joukkueiden jäsenistä ei välttämättä ole koskaan edes käynyt Helsingissä. Eivätkä jotkut Stadin joukkueiden jäsenistä taas ole pahemmin käyneet maaseudulla”, Saariluoma sanoo.

”Sen huomaa kyllä, kun he ryhtyvät pohtimaan, missä kohtaa on Oulu.”

Ohjelmaa yritetään Saariluoman mukaan kehittää koko ajan nimenomaan tv-katsojia ajatellen, kotona pelattavaksi.

”Jotta katsojakin voi miettiä, mikähän tuo on tai miksi tuo ei nyt tätä tiedä. Kun kysymykset menevät ristiin, on lupa ajatella, ettei minun edes tarvitse tuota tietää. Se pitää kilpailu­tilanteen positiivisena.”

Saariluoma ja Lamberg ovat Stadi vs. Landen lisäksi mukana myös Posse-ohjelmassa, jossa ystävällinen kuittailu on viety paljon rankemmille kierroksille.

Miten tämä vaikuttaa kaksikon väliseen ystävyyssuhteeseen? Jaksavatko he nähdä toi­siaan myös vapaa-ajalla?

”Ei me mitään ystäviä olla, me ollaan työkavereita”, Saariluoma virnistää.

”Eikä meillä edes ole mitään vapaa-aikaa”, sanoo Lamberg nauraen.

Stadi vs. Lande, MTV3 klo 20.00 ja Mtv-palvelu.

Stadi vs. Landen neloskausi avataan julkkisjaksolla. Stadin joukkueessa kilpailevat Pippa Laukka, Martina Aitolehti ja Mika Poutala. Kuva: MTV3

Seuraa uutisia tästä aiheesta