Yhdysvaltain muusikkojen liiton tutkinta valmistui: oopperalaulaja Plácido Domingo käyttäytyi sopimattomasti - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Yhdysvaltain muusikkojen liiton tutkinta valmistui: oopperalaulaja Plácido Domingo käyttäytyi sopimattomasti

Monet liiton kuulemat todistajat sanovat pelänneensä kostoa ja vaikeuksia uralleen, eivätkä siksi olleet ilmoittaneet Domingon käytöksestä aiemmin.

Plácido Domingo kuvattuna New Yorkissa toukokuussa 2018. Kuva: Shannon Stapleton / Reuters

Julkaistu: 25.2. 17:12

Yhdysvaltain muusikkojen liitto eli American Guild of Musical Artists (Agma) on saanut valmiiksi tutkintansa oopperalaulaja Plácido Domingon käytöksestä. Sen mukaan Domingo on käyttäytynyt sopimattomasti naisia kohtaan sekä työtehtävissään että vapaa-ajalla. Liiton julkaisema tiedote ei mainitse yksityiskohtia, mutta siinä kerrotaan Domingon flirttailleen ja lähennelleen naisia. Monet liiton kuulemat todistajat sanovat pelänneensä kostoa ja vaikeuksia uralleen, eivätkä siksi olleet ilmoittaneet Domingon käytöksestä aiemmin.

Domingo on toiminut sekä laulajana, kapellimestarina että oopperanjohtajana, ja hänellä on ollut paljon valtaa hänen johtaessaan Los Angelesin ja Washingtonin oopperataloja.

Agma aloitti tutkinnan syyskuussa 2019 sen jälkeen, kun useat naiset olivat syyttäneet Domingoa seksuaalisesta ahdistelusta. Syytökset julkaisi uutistoimisto AP elokuussa 2019. Tuolloin yhdeksän naista kertoi kokemuksistaan Domingon kanssa. Syyskuun alussa AP julkaisi uuden uutisen, jossa yksitoista naista kertoi kokemuksistaan. Domingo erosi Los Angelesin oopperan johtajan paikalta lokakuussa 2019.

Jo ennen tutkinnan tulosten julkistamista Domingo lähetti maanantaina 24. helmikuuta Los Angeles Times -sanomalehdelle lausunnon, jossa hän pyytää anteeksi käytöstään.

”Kunnioitan sitä että nämä naiset viimeinkin tunsivat olonsa niin turvalliseksi, että pystyivät kertomaan kokemuksistaan, ja haluan heidän tietävän, että olen todella pahoillani heille aiheuttamastani tuskasta”, Domingo sanoo lausunnossaan.

AP:n tuoreen artikkelin mukaan Agman tutkinnassa haastateltiin 27:ää todistajaa, joiden kertomukset osoittavat Domingon harjoittaman seksuaalisen ahdistelun ja vallan väärinkäytön jatkuneen ainakin kahden vuosikymmenen ajan.

Myös Los Angelesin ooppera on aloittanut Domingon toimista tutkinnan, mutta se ei ole vielä valmistunut.

Yhdeksän naista syyttää oopperatähti Placido Domingoa seksuaalisesta häirinnästä

Lisää häirintäsyytöksiä oopperalaulaja Plácido Domingoa vastaan

Laulajalegenda Plácido Domingo lähtee Metropolitan-oopperasta ahdistelusyytösten takia