Hillary Clinton haukkuu Bernie Sandersin uudessa dokumentissa – HS:n tapaama Clinton kertoo, mitä mieltä hän on Sandersista nyt - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Hillary Clinton haukkuu Bernie Sandersin uudessa dokumentissa – HS:n tapaama Clinton kertoo, mitä mieltä hän on Sandersista nyt

Nanette Bursteinin ohjaama nelituntinen dokumentti Hillary sai Euroopan ensi-iltansa Berliinissä. Yle esittää dokumentin sarjamuodossa alkukesästä.

Hillary Clinton vieraili Berliinin elokuvajuhlilla. Kuva: MICHELE TANTUSSI / Reuters

Julkaistu: 26.2. 13:19, Päivitetty 26.2. 15:38

Berliini

”Rehellisesti sanottuna, Bernie Sanders teki minut hulluksi. Hän työskenteli kongressissa vuosia, siis vuosia, yhden senaattorin tuella. Kukaan ei pidä hänestä, kukaan ei halua työskennellä hänen kanssaan, hän ei saanut mitään aikaiseksi.”

”Hän oli urapoliitikko, hän ei tehnyt mitään työtä ennen kuin täytti 41 ja hänet äänestettiin johonkin… Se oli täyttä tuubaa (’baloney’) ja minusta tuntuu pahalta niiden puolesta, jotka hurahtivat siihen mukaan.”

Näin suorasanaisesti puhuu Hillary Clinton neljän vuoden takaisesti kilpakumppanistaan Bernie Sandersista. Clinton ja Sanders kamppailivat demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaan paikasta vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Clintonin sitaatit ovat peräisin tuoreesta Hillary-dokumenttisarjasta. Nanette Bursteinin ohjaama neliosainen sarja sai maailmanensi-iltansa tammikuun Sundance-festivaalilla Yhdysvalloissa, ja Euroopan ensiesitys oli parhaillaan käynnissä olevilla Berliinin elokuvajuhlilla.

Hillary esitettiin festivaalilla elokuvamuodossa, jossa kaikki jaksot oli liitetty yhteen yli neljätuntiseksi eepokseksi.

Dokumentti käy läpi Clintonin, 72, koko tähänastisen elämän ja uran.

Se ei etene aivan kronologisesti, vaan keskiössä on juuri vuoden 2016 presidentinvaalikampanja, jossa Clinton lopulta peittosi Sandersin ja lähti taistelemaan republikaanien ehdokasta Donald Trumpia vastaan. Taistelun lopputulos tiedetään.

Kampanjan kuvaus kulkee jaksojen läpi punaisena lankana. Sen lomassa kerrotaan chicagolaissyntyisen Hillary Rodhamin, myöhemmin Hillary Rodham Clintonin, elämänvaiheet:

Collegeaikojen poliittinen aktivismi, opinnot Yalen yliopiston huippuarvostetussa lakikoulussa, tulevan aviomiehen Bill Clintonin tapaaminen. Menestyvä lakiura ja päätyminen politiikkaan ensin Bill Clintonin rinnalla, sitten oma vaikutusvaltaisen poliitikon ura muun muassa New Yorkin senaattorina ja Barack Obaman hallituksessa ulkoministerinä.

Elämää varjostaneet kohut ovat dokumentissa mukana, Bill Clintonin presidenttikauden seksiskandaaleista ja uskottomuudesta myöhempiin vaalikampanjakohuihin.

Puhujina kuullaan Hillary Clintonin lisäksi muun muassa hänen kampanjaväkeään, kuten viestintäpäällikkö Jennifer Palmieria ja kampanjapäällikkö John Podestaa, sekä esimerkiksi Barack Obamaa ja Bill Clintonia. Jälkimmäinen muistelee itku silmässä uskottomuuttaan Bursteinin hiillostaessa kameran takaa.

Hillary ei kritisoi kohdettaan juuri lainkaan, eikä siltä sellaista odotakaan. Hyvin rakennettu dokumentti on kuitenkin hyvä muistutus muun muassa siitä, kuinka aktiivinen ja periksiantamaton tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolustaja Clinton on ollut koko elämänsä ajan. Ja kuinka paljon väheksyntää, pilkkaa sekä suoranaista vihaa hän on osakseen sen vuoksi saanut.

Feminismi ei vielä 1990-luvullakaan Yhdysvalloissa ollut isossa huudossa. Koomikot haukkuivat suorapuheista presidentin puolisoa pirttihirmuksi, ja konservatiivit messusivat tämän yrittävän tuhota perinteiset perhearvot.

Sukupuoleen perustuva vähättely lähti kierroksille myös vuoden 2016 presidentinvaalikampanjassa, dokumentti näyttää. Trump käytti sitä häntä vastaan väittelyssä esimerkiksi sanomalla, kuinka Clinton ei ole päässyt millään muulla avulla ehdokkaaksi kuin olemalla nainen.

Trumpin solvauksista se oli tietysti lievimmästä päästä, ja hänen kannattajiltaan lokaa sateli vielä enemmän.

Ohjaaja Nanette Burstein (vas.) ja Hillary Clinton. Kuva: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Hillary Clinton oli vieraana Berliinin elokuvajuhlilla ja tapasi toimittajia yhdessä ohjaaja Bursteinin kanssa. Myös HS tapasi kaksikon.

Yksi haastattelussa esille nousseista asioista oli luonnollisesti Bernie Sanders.

Donald Trumpista Clinton ei puhu dokumentissa vihaisesti. Trumpin valheisiin ja loanheittoon perustuvaa kampanjaa hän muistelee edelleen lähinnä epäuskoisena.

Sen sijaan dokumentin ainoa kohtaus, jossa Clinton vaikuttaa aidosti ärsyyntyneeltä, koskee Sandersia. Siinä kuullaan jutussa aiemmin mainitut sitaatit. Myös Sanders käytti demokraattien ehdokkuuskisan aikana kovaa kieltä Clintonista, syyttäen tätä korruptoituneeksi ja Wall Streetin raharikkaiden kätyriksi.

Hillaryssa Clinton taitaakin päästää ensimmäistä kertaa ulos julkisesti tuohtumuksensa Sandersiin.

Ensi syksynä Yhdysvalloissa koittavat jälleen presidentinvaalit. Republikaanien puolella Trump hakee jatkokautta.

Clinton ei ole enää mukana kisassa, mutta Sanders, 78, kilvoittelee jälleen demokraattien presidenttiehdokkaan paikasta Yhdysvaltain ensi syksyn presidentinvaaleissa.

Mitä mieltä Clinton siitä on nyt?

”Sanoin mielipiteeni hänestä dokumentin kuvauksissa puolisentoista vuotta sitten. En silloin ollut edes varma, aikooko hän uudelleen ehdokkaaksi. Se ei ollut kommentti näitä vaaleja koskien”, Clinton kertoo haastattelussa.

Samalla hän sanoo myös seisovansa edelleen mielipiteensä takana – hän todella oli ärsyyntynyt Sandersiin. Taitaa olla yhä. Hän nostaa esiin vuoden 2008 presidentinvaalit, jossa Clinton ensimmäistä kertaa osallistui demokraattien esivaaleihin, mutta hävisi Barack Obamalle.

”Asetuin silloin täysillä Obaman taakse, tuin häntä ja sain kaikki minua kannattaneet tukemaan häntä. Kun olin keväällä 2016 peitonnut Bernie Sandersin, hän ei missään vaiheessa osoittanut minulle samanlaista kunnioitusta, mitä olin osoittanut Obamalle”, Clinton sanoo.

Hän toteaa kuitenkin lopulta tukevansa syksyn päävaaleissa demokraattien ehdokasta, oli se kuka hyvänsä.

”Minusta meillä on vahvempia kandidaatteja käymään Trumpia vastaan [kuin Sanders], mutta katsotaan. Jos Bernie Sandersista tulee demokraattien presidenttiehdokas, tuen häntä. Kuka tahansa demokraatti on parempi kuin Donald Trump.”

”Donald Trump on suora uhka (’clear and present danger’) meidän demokratiallemme ja – suoraan sanottuna – koko maailmalle.”

Yle esittää Hillary-dokumentin kesäkuussa.