Kirk Douglas on häikäilemätön lehtimies ja tavalliset kansalaiset tyhmiä Billy Wilderin superkyynisessä klassikkoelokuvassa - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Televisioarvostelu

Kirk Douglas on häikäilemätön lehtimies ja tavalliset kansalaiset tyhmiä Billy Wilderin superkyynisessä klassikkoelokuvassa

1950-luvun alun katsojille elokuvan kyynisyys oli liikaa.

Kirk Douglas hehkuu voimaa ja energiaa kohtauksesta toiseen. Kuva: Paramount Pictures / Yle

Julkaistu: 27.2. 2:00

Tuhansien silmien edessä ★★★★

USA 1951

Teema klo 21.00 ja Areena (K16)

Kirk Douglas (1916–2020) kuoli helmikuun alussa, ja nyt näyttelijän muistoksi esitetään Billy Wilderin klassikkodraama Tuhansien silmien edessä.

Siinä Douglas tekee unohtumattoman roolin häikäilemättömänä toimittajana, joka saa elämänsä tilaisuuden, kun paikallinen huoltoaseman pitäjä jää loukkuun luolaan. Toimittaja onnistuu rakentamaan luolan ympärille valtavan mediamylläkän ja jopa pitkittämään pelastustoimia. Samalla hän yrittää edistää omaa uraansa.

Douglasin toimittajahahmo on kunnianhimoinen ja epämoraalinen. Limaisia ja pikkusieluisia toimittajaroistoja on nähty elokuvissa useinkin, mutta tuskin ketään yhtä voimakastahtoista ja kovapintaista.

Myöhemmin Douglas teki kuuluisimman roolinsa Spartacuksen (1960) päähenkilönä, orjakapinan urheana johtajana, mutta Tuhansien silmien edessä -elokuvan lehtimiesrooli on väkevyytensä takia vielä ikimuistoisempi. Douglas todella hehkuu voimaa ja energiaa kohtauksesta toiseen.

Näyttelemistä auttaa harvinaisen tehokkaasti kirjoitettu, väliin suoranaisen ilkeä dialogi.

Erityisen hienoa elokuvassa on se, etteivät monet muutkaan henkilöhahmot ole ihailtavia. Lainvalvoja on korruptoitunut, luolaan juuttuneen miehen vaimo epämiellyttävä, tavalliset ihmiset hölmöjä ja helposti manipuloitavissa.

Näin satiirisuus tai kriittisyys eivät kiinnity liiaksi yhteen hahmoon.

Elokuva on aikaansa edellä juuri kyynisyydessä. 1950-luvun alun katsojille se oli liikaa, eikä Tuhansien silmien edessä menestynyt aikoinaan lippuluukulla.

Seuraa uutisia tästä aiheesta