Yhdysvaltalainen kirjailija Clive Cussler on kuollut - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Yhdysvaltalainen kirjailija Clive Cussler on kuollut

88-vuotiaana kuollut Clive Cussler kirjoitti uransa aikana yli 80 kirjaa, suurimmaksi osaksi jännitysromaaneita.

Clive Cussler kuvattuna vuonna 2004. Kuva: Ulf Andersen / Aurimages

Julkaistu: 27.2. 7:43

Yhdysvaltalainen menestyskirjailija Clive Cussler on kuollut 88-vuotiaana kotonaan Arizonassa. Cusslerin vaimo Janet Horvath kertoi asiasta keskiviikkona Facebookissa. Horvath kertoi jakavansa uutisen miehen maanantaisesta kuolemasta raskain mielin ja kiitti viestissään muun muassa kirjailijan faneja ja ystäviä.

Vuonna 1931 Illinois’n osavaltiossa Yhdysvalloissa syntynyt Cussler varttui Californiassa. Hän kirjoitti uransa aikana yli 80 kirjaa, suurimmaksi osaksi jännitysromaaneita. Hänen kirjojaan on myyty uutistoimisto AFP:n mukaan yhteensä kymmeniä miljoonia ja julkaistu Cusslerin nettisivujen mukaan yli 40 kielellä yli 100 maassa.

Cusslerin tunnetuimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Nostakaa Titanic! (1976) ja Sahara (1992), joiden pohjalta on tehty myös elokuvat. Hänen ensimmäinen romaaninsa Konnankoukku, jossa hänen useissa kirjoissaan esiintynyt Dirk Pitt -niminen hahmo seikkaili ensimmäistä kertaa, julkaistiin vuonna 1973.

Cussler tunnettiin myös perustamastaan laivan hylkyjä tutkivasta järjestöstä, joka on löytänyt yli 60 uponnutta laivaa. Niiden joukossa on muun muassa Carpathia, jota käytettiin pelastamaan Titanicin uppoamisesta selviytyneitä.

Elämänsä aikana Cussler myös muun muassa palveli Yhdysvaltain ilmavoimien joukoissa Korean sodassa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta