Kulttuurirahaston suurpalkinnot nyhtökauran kehittäjälle, saamelaisen kulttuurin kuvaajalle ja toivon teologille - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Kulttuurirahaston suurpalkinnot nyhtökauran kehittäjälle, saamelaisen kulttuurin kuvaajalle ja toivon teologille

Kulttuurirahasto myöntää 35 000 euron palkinnot merkittävistä kulttuuriteoista.

Reetta Kivelä (vas.), Outi Pieski ja Risto Saarinen Kuva: HS & Lehtikuva

Julkaistu: 27.2. 19:30

Suomen kulttuurirahasto on vuosijuhlassaan myöntänyt vuoden 2020 suurpalkintonsa elintarviketieteen tohtori Reetta Kivelälle, kuvataiteilija Outi Pieskille ja professori Risto Saariselle. Kulttuurirahasto myöntää 35 000 euron palkinnot merkittävistä kulttuuriteoista.

Reetta Kivelä (s. 1977) on toinen nyhtökauran kehittäjistä. Hän alkoi tutkia kauran käyttömahdollisuuksia proteiininlähteenä ystävänsä Maija Itkosen idean pohjalta vuonna 2014.

Kivelä, Itkonen ja Zhongqing Jiang perustivat Gold & Green Foods -yrityksen, jossa Kivelä toimi teknologiajohtajana, Itkonen toimitusjohtajana ja Zhongqing tutkimuspäällikkönä. Viime kesänä Kivelä jätti yrityksen operatiiviset tehtävät, mutta jatkaa hallituksen jäsenenä.

”Palkinto myönnetään täydellisestä peruskaurasta, vastuullisesta kulinarismista, ruokapöytämme uudistamisesta”, Kulttuurirahaston palkintoperusteluissa todetaan.

Kuvataiteilija Outi Pieskin (s. 1973) palkinnon perusteluiden mukaan ”palkinto myönnetään ikimuistoisten solmujen solmijalle, pohjoisen luonnon ja ihmisen puolustajalle, sanattoman historian eläväksi tekemisestä”. Hän on työssään keskittynyt saamelaiseen kulttuuriin ja tuonut sitä oman taiteensa aiheisiin.

Pieski on syntynyt ja kasvanut Helsingissä, mutta on sukutaustaltaan saamelainen. Hänen tuotannossaan on saamelaisesta käsityöperinteestä ammentavia installaatioita, maalauksia ja valokuvia. Niissä saamelainen perinne yhdistyy nykytaiteeseen.

”Miksi saamelaisten vanhaa kulttuuriperintöä esitetään etnografisessa museossa, mutta vanhaa länsimaista taidetta on siellä hienossa taidemuseossa?” Pieski kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2018.

Kolmas SKR:n suurpalkinnon saaja on Helsingin yliopiston ekumeniikan professori Risto Saarinen (s. 1959).

Ekumeniikan tutkimusalaa on eri kirkkokuntien yhteyksien tutkiminen, ja Saarisen palkinto myönnettiinkin Kulttuurirahaston perustelujen mukaan ”ekumeeniselle ajattelijalle siltojen rakentamisesta, toivon ylläpitämisestä.”

Reetta Kivelä kehitti miljoona­rahoituksen keränneen nyhtökauran – onko tämä lihan korvike uusi jauheliha ja ilmaston pelastaja?

Saamelaisuus hävetti helsinkiläislähiössä, jossa Outi Pieski kasvoi – nyt kuvataiteilija nostatti esiäidit kapinaan saamelaiskulttuurin mitätöintiä vastaan

Seuraa uutisia tästä aiheesta