Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali pulassa Japanissa: koronavirus aiheutti kahden viikon kiertueen perumisen - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali pulassa Japanissa: koronavirus aiheutti kahden viikon kiertueen perumisen

Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali ja Göteborgin sinfoniaorkesteri pääsivät kuumemittausten jälkeen Japaniin, mutta sitten järjestäjät kertoivat kiertueen peruuttamisesta.

Santtu-Matias Rouvali on Göteborgin sinfoniaorkesterin ja Tampere Filharmonian ylikapellimestari ja lontoolaisen Philharmonia Orchestran seuraava ylikapellimestari.

Santtu-Matias Rouvali on Göteborgin sinfoniaorkesterin ja Tampere Filharmonian ylikapellimestari ja lontoolaisen Philharmonia Orchestran seuraava ylikapellimestari. Kuva: Reijo Hietanen

Julkaistu: 27.2. 14:53

Göteborgin sinfoniaorkesteri ja sen suomalainen ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali toipuvat parhaillaan melkoisesta turhautumisesta ja pitkästä illanvietosta Japanissa.

Bileet pantiin pystyyn lohdutukseksi, kun järjestäjät ilmoittivat koko kahden viikon kiertueen peruuntumisesta koronaviruksen vuoksi.

”Tää meni ihan persiilleen. Pääsimme maahan kuumetarkastusten jälkeen ja tulimme hotelliin tietoisena siitä, että kaksi konserttia oli jo peruttu. Sitten järjestäjien johtoryhmä tuli paikalle ja ilmoitti, että nyt on vaan pakko pistää pillit pussiin. Täällähän on tänään koulutkin suljettu”, Rouvali kertoo puhelimitse Helsingin Sanomille.

Rouvalin mukaan tilannetta purettiin ”aika kovilla bileillä”. Paluulentoja on buukattu osalle orkesteria perjantaiksi ja osalle orkesteria sekä Rouvalille lauantaiksi. Jos lähtemään siis päästään.

”Nyt alkaa tuntua kurkussa ja ääni on mennyt, mutta kuumetta ei ole noussut”, hän sanoo hieman käheästi.

Edessä on vielä neuvottelut siitä, voiko peruuntumiseen soveltaa sopimuksissa yleistä force majeure -tilannetta.

”Mehän olimme valmiita soittamaan ja konserttien peruminen on käsittääkseni viranomaisten suositus, ei pakkotilanne. Orkesterin omaa rahaa ei ollut panoksena yhtään, järjestäjät lupasivat alkuperäisessä sopimuksessa maksaa kaiken ja saavat nyt pahasti takkiinsa.”

Päivää aiemmin Japanin pääministeri pyysi suurten urheilu- ja kulttuuritapahtumien ”perumista, siirtämistä tai kutistamista alkuperäisestä laajuudesta” kahden seuraavan viikon aikana.

Järjestäjät ovat erittäin halukkaita järjestämään kiertueelle uuden ajankohdan, ja se näyttäisi löytyvän vuonna 2023.

”Meillähän on Tampere Filharmonian kiertue Japanissa ensi vuonna ja lontoolaisorkesterini (Philharmonia Orchestra, jonka johtoon Rouvali on valittu Esa-Pekka Salosen kauden jälkeen) kiertue vuonna 2022. Käyn täällä joka tapauksessa usein.”

Rouvalin ura on huimassa nousukiidossa, syksyllä hän debytoi esimerkiksi New Yorkin ja Berliinin filharmonikoiden konserteissa. On varmaa, että paikkokeikkoja olisi nytkin tarjolla kahden viikon vapauduttua yllättäen.

”Ilmoitin kuitenkin, että en ota tähän mitään. Voisi lähteä vaikka Gran Canarialle. Paitsi että sielläkin on kuulemma suomalaisia jumissa koronaviruksen vuoksi.”

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali löi nyt läpi New Yorkissa – filharmonikoilta herui heti uusintakutsu

Suomalais­kapellimestarit niittävät menestystä maailmalla: näin ylistetään Susanna Mälkkiä, Santtu-Matias Rouvalia ja Klaus Mäkelää

Ylilääkäri: Helsingin koronavirus­potilas voi hyvin, THL selvitti naisen lähikontaktit matkareitiltä

Pääministeri: Koronavirukseen tärkeää varautua huolellisesti, mutta samalla välttää ylimitoitettuja toimia