Ranskalaiselokuva autismikodin vetäjästä jää pintaraapaisuksi, kun sosiaalidraamaa vertaa Kovasikajuttuun - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Elokuva-arvostelu

Ranskalaiselokuva autismikodin vetäjästä jää pintaraapaisuksi, kun sosiaalidraamaa vertaa Kovasikajuttuun

Vincent Cassel on Erityiset-elokuvan päänäyttelijä.

Lippalakkipäinen Vincent Cassel esittää Erityisten pääosaa. Kuva: Quad Productions

Julkaistu: 27.2. 16:09

Erityiset (Hors normes), ohjaus Olivier Nakache ja Éric Toledano, pääosissa Vincent Cassel, Reda Kateb. 114 min. K12 ★★

Ranskalaiset Olivier Nakache ja Éric Toledano tekivät menestyselokuvan vuonna 2011. Koskemattomat eli tarina varakkaan pyörätuoliherran ja työttömän lähiönuoren epätodennäköisestä ystävyydestä nousi hitiksi maailmalla, erityisesti Ranskassa ja myös Suomessa. Elokuva kulki kuin juna, nauratti ja kosketti.

Sama tekijäkaksikko on asialla Erityisissä, ja nyt elokuvasta puuttuu sekä jännitettä että koskettavuutta.

Erityiset kertoo sosiaalikodista, jossa autetaan autismin kirjon kanssa eläviä lapsia ja nuoria aikuisia. Aihe on siis tärkeä ja poliittinen, kun kaikesta aina säästetään, mutta toteutukseltaan Erityiset on lähinnä hämmentävä.

Päähenkilö on tämän ihmisläheisen hoitolan vetäjä, ja häntä esittää Ranskassa kuulu näyttelijä Vincent Cassel. Henkilöhahmona Casselin esittämä hahmo on sekä loputon säätäjä, joka lupailee ummet ja lammet, että moderni Jeesus, joka ei päästä lammastakaan karkaamaan.

Painetta tarinaan yritetään tuoda, kun viranomaiset aikovat sulkea luvatta toimivan hoitokodin eivätkä ymmärrä pyyteettömyyden päälle. Sosiaalikodin johtajalle on lisäksi kirjoitettu romanttinen sivujuoni, jossa miekkosta yritetään naittaa.

Casselin esittämän pomon kaltainen hyväntekijä olisi kiehtova keskushenkilö dokumentaariseen elokuvaan, mutta Nakachen ja Toledanon luonnostelemana hahmona jää fiktioelokuvassa poseeraukseksi.

Cassel on rooliin myös jossain määrin epäsopiva, sillä hänen näyttelijäluontonsa sopii paremmin konnan rooliin kuin sympatiaa herättäväksi hyväntekijäksi. Toki Cassel itse on roolista varmasti mielissään. Näyttelijä on tämän elokuvan se erityinen.

Muutamalle nuorelle on käsikirjoitettu elokuvaan oma sivutarina, jossa seurataan heitä tukitöihin ja terapiahevosia halaamaan. Näissä tarinoissa on koskettavuutta ja huumoriakin. Hoitotyötä katsotaan kuitenkin aina pääroolin kautta ja hänen silmillään eli ulkopuolelta.

Summa summarum: Suomessa vastaavat draamat ovat vuosia edellä Ranskaa. Katsokaa mieluummin Kovasikajuttu.

Elokuva-arvostelu|Sukeltaja Mikko Paasi esittää itseään Thaimaan luolapelastuksesta kertovassa elokuvassa, joka on tapahtumien amatöörimäinen toisinto

Elokuva-arvostelu|Fanit pillastuivat Sonic-siilin hampaista ennen klassikkovideopelistä tehdyn elokuvan julkaisua – Nyt hampaat on korjattu, mutta elokuva on kökkö

Elokuva-arvostelu|Näkymätön paha vainoaa paennutta vaimoa kauhuelokuvassa, joka on parempi kuin monet viime aikoina nähdyt

Seuraa uutisia tästä aiheesta