Kulttuurivaikuttaja Jyrki Kangas on kuollut - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Kulttuurivaikuttaja Jyrki Kangas on kuollut

Jyrki Kangas tunnettiin ennen kaikkea musiikkifestivaali Pori Jazzin taustavaikuttajana ja yhtenä perustajana.

Mr Pori Jazzina tunnettu Jyrki Kangas on kuollut.

Mr Pori Jazzina tunnettu Jyrki Kangas on kuollut. Kuva: Jussi Partanen

Julkaistu: 28.2. 10:32

Kulttuurivaikuttaja Jyrki Kangas on kuollut 76-vuotiaana torstaina pitkällisen sairauden jälkeen. Hänet tunnettiin ennen kaikkea musiikkifestivaali Pori Jazzin taustavaikuttajana ja festivaalin yhtenä perustajana. Kuoleman vahvistaa HS:lle Kankaan lähipiiri.

Kangas oli syntynyt Porissa 20. tammikuuta 1944 ja valmistunut merkonomiksi vuonna 1965. Hän oli itse myös muusikko, joka soitti nuorena Porin kaupunginorkesterissa sekä sittemmin useissa jazzyhtyeissä.

Kankaan uralla merkittävin asia oli kuitenkin Pori Jazz, jota hän oli yhtenä perustamassa. Festivaalilla hän toimi vuosikymmenien ajan erilaisissa rooleissa. Kangas saikin lempinimekseen Mr Pori Jazz.

Kankaan ura oli poikkeuksellinen, sanoo tiedottaja Mikko Peltola Pori Jazzista.

”Kangas kuului siihen joukkoon joka teki tapahtumatoiminnasta ja festivaaleista ammattimaista ja samalla hän teki siitä itselleen ammatin. Pori Jazz oli maan ensimmäinen musiikkifestivaali”, Peltola sanoo.

”Kangas oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että kun nykyään puhutaan verkostoitumisesta niin Kangas verkostoitui jo 1970- ja 1980-luvulla eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten musiikkifestivaalien väen kanssa. Festivaalijohtajista tuli hänen henkilökohtaisia tuttujaan. Kankaassa yhdistyivät sekä ideat että toimeliaisuus. Hän oli henkilönä ristiriitainen: monesti voimakkaat ihmiset ajavat omia ajatuksiaan jääräpäisesti.”

Näin Kangas itse kertoi festivaalin perustamisesta Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 1990:

”1950-luvun suomalaiset tanssiorkesterit eivät voineet soittaa tangon ohella foxtrottia – se foxtrotti oli jazzia – muuta kuin Helsingissä ja Porissa, vähän Kotkassa. Täällä Porissa foxtrotti hyväksyttiin ja kaikki bändit halusi aina tänne keikalle.”

”Sitten oli rukouslauantai kolme kertaa vuodessa, heinäkuussa, lokakuussa ja pääsiäislauantai. Näinä päivinä oli huvikielto eikä keikkamuusikoilla ollut hommia. Me järjestimme silloin aina Porissa jamit ja kaikki valtakunnan muusikot vaelsivat tänne – ja erään kerran heinäkuun rukouslauantaista tehtiinkin festivaali.”

Vuosikymmenien ajan Pori Jazz henkilöityi Jyrki Kankaaseen ja festivaalijohtaja tiesi oman merkityksensä. Kangas valittiin festivaalin vetäjäksi vuonna 1970.

”Sellaiset lautakuntajuhlat eivät johda mihinkään. Niissä kaikki syntyy taiteellisina ja taloudellisina kompromisseina ja joissakin porukoissa. Vain voimakas johtaja voi vetää kulttuurijuhlan todella korkealla profiililla”, Kangas totesi Helsingin Sanomien haastattelussa 1990.

Kangas nautti festivaalilla tapahtumien keskipisteessä olemisesta. Yksi hänen suurista Pori Jazz -muistoistaan oli tällainen:

”Vuonna 1979 Lionel Hamptonin big band odotti kaatosateessa, kun kiistelimme managerin kanssa televisiointioikeuksista. Paineet purkautuivat silti lopulta hyvään suuntaan ja kastuneet muusikot ylittivät smokeissaan itsensä lainehtivan estradin vain lisätessä hurttiutta”, Kangas muisteli HS:n haastattelussa jälkikäteen

Kangas oli aktiivinen monessa. Hän oli perustamassa paikallisradioita Poriin, vaikutti mainostoimistossa sekä erilaisissa kulttuurin järjestötehtävissä. Luonnonsuojeluun hän suhtautui myös intohimoisesti. Säveltaiteen valtionpalkinnon hän sai vuonna 1988, ja hän sai tukun myös muita palkintoja.

Kankaan aikana Pori Jazz laajeni ja festivaalille haalittiin erilaisia tapahtumia ja musiikin tyylisuuntia. Jazzin varaan aikoinaan rakennettua festivaalia ryhdyttiin kritisoimaan musiikin tavarataloksi. Arvostelusta Kangas oli mielissään.

”Jos ne (kriitikot) pitävät meitä sen arvoisena, että he kritisoivat meitä, asiat ovat hyvin. Olisi ikävää, jos kansa kaikkoaisi kritiikin vuoksi, mutta nyt se äänestää ostamalla lippuja tyrmäyksistä huolimatta”, Kangas totesi Satakunnan Kansan haastattelussa 1998.

Kun Turkuun avattiin uusi jäähalli 1980- ja 1990-lukujen taitteessa, tapahtumajärjestäjänä kokenut Kangas kutsuttiin vastaamaan hallin muusta ohjelmatoiminnasta. Turkuhallin ohjelmajohtajana Kangas viihtyi kymmenisen vuotta.