Legendaarisen elokuvalehden toimitus irtisanoutui Ranskassa, pelkäävät liian keveitä kritiikkejä - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Legendaarisen elokuvalehden toimitus irtisanoutui Ranskassa, pelkäävät liian keveitä kritiikkejä

Vuonna 1951 perustettu Cahiers du cinéma on vaikuttanut kirjoituksillaan voimakkaasti elokuvan historiaan.

Kuvituskuva
Julkaistu: 28.2. 14:40

Legendaarisen elokuvalehden Cahiers du cinéman toimitus on kävellyt ulos Ranskassa. Uutistoimisto AFP:n mukaan toimitus reagoi irtisanoutumisella omistajan vaihdokseen.

AFP:n mukaan Cahiers du cinéma on myyty helmikuun alkupuolella ryhmälle elokuvatuottajia ja it-yrittäjiä.

Irtisanoutuneen toimituksen mukaan uudet omistajat ovat uhka lehden itsenäiselle linjalle. Erityisen uhkan omistajina tuovat elokuvatuottajat, toimitus perusteli. Toimitus pelkää arvostelujen muuttuvan uuden omistajan myötä keveämmiksi ja trendikkäimmiksi.

Cahiers du cinéma on maailman elokuvalehdistä perinteikkäimpiä, ja sitä on pidetty myös suhteellisen vakavamielisenä. Sen omistajat ovat vaihtuneet vuosien saatossa jo useaan kertaan.

Elokuvan erikoislehti perustettiin vuonna 1951, ja mukana perustajana oli muiden muassa elokuvateoreetikoiden kärkinimiin laskettu André Bazin. Ensimmäisen numeron kansikuvassa oli filmitähti Gloria Swanson elokuvasta Auringonlaskun katu.

Sittemmin lehden kultakauden kriitikoihin kuului joukko nimiä, joista kasvoi Ranskan keskeisiä elokuvantekijöitä: Claude Chabrol, Jean-Luc Godard, Jacques Rivette, Eric Rohmer sekä François Truffaut.

Lehti vaikutti aikanaan voimakkaasti ranskalaiseen elokuvamakuun ja maan niin sanotun uuden aallon syntyyn 1950-luvulla sekä sittemmin auteur-teorian leviämiseen elokuvan ystävien piirissä. Tällä käsityksellä korostettiin elokuvaohjaajan taiteellista roolia ja merkitystä elokuvan muuten kaupallisessa tuotantoprosessissa muun työryhmän ylitse. Tämä näkemys on monin paikoin vallalla edelleen.

Kultakauden jälkeen lehden vaikutusvalta heikkeni 1970-luvulla, ja lehti tunnettiin lähinnä vasemmistosympatioistaan.

Elokuvaohjaaja François Truffaut (vas.) ja Alfred Hitchcock päiväämättömässä arkistokuvassa.

Elokuvaohjaaja François Truffaut (vas.) ja Alfred Hitchcock päiväämättömässä arkistokuvassa. Kuva: HS

Cahiers du cinéman alku­vuosikymmenten kirjoit­tajat löysivät mielellään kaupal­lisena pidetystä amerikka­laisesta elokuvasta suuria ohjaajaneroja, joita lehti ryhtyi nostamaan: sellaisia kuten Alfred Hitchcock ja Howard Hawks. Samaan aikaan omia ranskalaisia ohjaajia ja näyttelijöitä saatettiin vähätellä. Lehden tämän vuoden helmikuun numeron kannessa komeilee kuva 77-vuotiaasta elokuvaohjaajasta Martin Scorsesesta.

Cahiers du cinéma on julkaissut säännöllisesti omia vuoden paras elokuva -listojaan. Vuoden 2019 elokuvista Cahiers du cinéman kampaamina kärkilistalle nousivat ykkösenä Jean-Luc Godardin Le Livre d'image, kakkosena eteläkorealaisen Bong Joon-hon Oscarinkin voittanut Parasite ja kolmosena israelilaisen Nadav Lapidin Synonyms.