Radiomusikaali Röölän saaristolaiskylästä kuulostaa vanhalta mutta tyylikkäästi ja ajatuksella - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Radioarvostelu

Radiomusikaali Röölän saaristolaiskylästä kuulostaa vanhalta mutta tyylikkäästi ja ajatuksella

Anni Mikkelssonin teos kertoo henkilötarinoiden kautta saaristolaiselämän muuttumisesta.

Lähtökäsky-musikaalin päähenkilöä, Röölän kylään muuttavaa Meriä, esittää Laura Halonen.

Lähtökäsky-musikaalin päähenkilöä, Röölän kylään muuttavaa Meriä, esittää Laura Halonen. Kuva: Laura Pohjavirta / Yle

Julkaistu: 1.3. 2:00, Päivitetty 1.3. 9:46

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Anni Mikkelsson (s. 1987) perusti 2013 Meriteatterin ja ryhtyi viettämään aikaa sukunsa mökillä Röölässä Naantalin saaristossa. Teatteri ammensi ensimmäiset aiheensa paikallishistoriasta.

Kolmiosaisen Lähtökäsky-radiomusikaalin päähenkilö Meri (Laura Halonen) palaa parikymppisenä sukujuurilleen Röölään ja ryhtyy haastattelemaan kylän vanhinta naista Tyyneä (Leena Uotila) sillinkalastuksestaan tunnetun kylän vaiheista.

Yhteneväisyys on ilmeinen. Meri on Mikkelssonin alter ego – ei yksi yhteen sama henkilö, mutta monin tavoin tutunoloinen. Ja mikrohistoriaa kuunnelma on pullollaan – jälleen ei aivan yksi yhteen, mutta varmasti faktapohjalta.

Merin ja Tyynen keskustelusessioista kasvaa tarina, joka rönsyää maailman merille. Saaristossa meri on merkinnyt lähtemistä. Se on jakanut ihmiset niihin, jotka astuvat laivaan, ja niihin, jotka jäävät laiturille. Erityisesti korostuvat saariston naisten kohtalot.

Nuoren ja vanhan naisen keskustelut ovat sukupolvien kohtaaminen. Vapaalle modernille parikymppiselle maailma on auki, mutta kumpi naisista oikeastaan on vahvempi. Kumpi onnellinen?

Henkilötarinoiden kautta avautuu vielä laajempi taso saaristolaiselämän, meren ja kalastuksen muuttumiseen. Lopulta koko kukoistava silliteollisuus tulee tiensä päähän.

Kuunnelman musiikki kuulostaa tietoisesti vanhalta; se voisi olla 1970-luvulta. Mitään varsinaisesti uutta ei onnistuta luomaan, mutta se mikä tehdään, tehdään niin tyylikkäästi, että lopputulos kuulostaa tuoreelta.

Sama pätee tarinaan. Ei kai ryyppäävissä ja merille karkaavissa miehissä, kaiken kestävissä naisissa ja autioituvassa saaristossa ole mitään kovin mullistavaa. Mutta ei aina tarvitse mullistaa. Ote pitää.

Anni Mikkelsson on sittemmin jälleen helsinkiläistynyt. Hän on vuodesta 2017 vastannut Ylioppilasteatterin taiteellisesta linjasta veljensä Hannes Mikkelssonin kanssa.

Myös Meriteatteri, jonka kolmeen kiiteltyyn näytelmään Lähtökäsky perustuu, on edelleen hengissä, vaikka luopuikin viime vuonna toimitilastaan Röölässä. Ryhmä kiertää edelleen esiintymässä ja valmistelee myös uutta näytelmää.

Lähtökäsky, Radio 1 klo 15.00 ja Areena.

Anni Mikkelsson vuonna 2017 Naantalin Röölässä.

Anni Mikkelsson vuonna 2017 Naantalin Röölässä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Seuraa uutisia tästä aiheesta