Ranskan ”Oscareissa” osa gaala­yleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Ranskan ”Oscareissa” osa gaala­yleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon

Polanski kertoi aikaisemmin pelkäävänsä oman turvallisuutensa puolesta eikä itse osallistunut gaalaan. Ohjaajaa vastaan on esitetty useita raiskaussyytöksiä.

Julkaistu: 29.2. 10:58, Päivitetty 29.2. 12:25

Ranskan elokuva-alan ”Oscareissa” eli César-palkintogaalassa useat gaalavieraat osoittivat mieltään ja marssivat ulos, kun Roman Polanskille myönnettiin parhaan ohjaajan palkinto. Lisäksi useat ihmiset osoittivat mieltään tapahtumapaikan ulkopuolella. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Polanski palkittiin Upseeri ja vakooja -elokuvasta, joka keräsi yhteensä peräti kaksitoista palkintoehdokkuutta.

Muun muassa näyttelijä Adèle Haenel, joka on kertonut joutuneensa lapsena erään toisen ohjaajan hyväksikäyttämäksi, lähti huoneesta sanoen ”häpeä!”. Häntä seurasi ohjaaja Céline Sciamma. Tilaisuudessa palkintoja jakanut näyttelijä ja koomikko Florence Foresti puolestaan ei palannut enää lavalle Polanskin voiton julkistamisen jälkeen.

Muutamia tunteja ennen palkintotilaisuuden alkamista Ranskan kulttuuriministeri Franck Riester sanoi, että olisi ”symbolisesti huono asia” jos Polanski voittaisi parhaan ohjaajan palkinnon.

Elokuvaohjaaja ei itse osallistunut gaalaan. Hän kertoi aikaisemmin pelkäävänsä oman turvallisuutensa puolesta.

Roman Polanski ei ollut itse vastaanottamassa parhaan ohjaajan César-palkintoa, vaan palkinnon noutivat näyttelijä-ohjaaja Emmanuelle Bercot ja ohjaaja Claire Denis.

Roman Polanski ei ollut itse vastaanottamassa parhaan ohjaajan César-palkintoa, vaan palkinnon noutivat näyttelijä-ohjaaja Emmanuelle Bercot ja ohjaaja Claire Denis. Kuva: PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters

Polanskia vastaan on esitetty useita raiskaussyytöksiä. 1970-luvulla ohjaaja pakeni Yhdysvalloista Ranskaan myönnettyään syyllistyneensä 13-vuotiaan tytön raiskaukseen. Koska Polanski pakeni kesken oikeudenkäynnin, ennen tuomion antamista, on hänestä edelleen voimassa oleva pidätysmääräys Yhdysvaltojen lisäksi kaikissa niissä maissa, joilla on Yhdysvaltojen kanssa luovutussopimus.

Polanskilla on sekä Ranskan että Puolan kansalaisuus, ja koska Ranska ei luovuta kansalaisiaan, pysyttelee Polanski enimmäkseen maan rajojen sisäpuolella. Myös puolalainen tuomioistuin hylkäsi Yhdysvaltojen luovutuspyynnön 2015, kun Polanski oli Krakovassa kuvaamassa elokuvaa.

Polanskin elokuva aiheutti mielenosoituksia syksyllä Ranskassa ja Puolassa. Juuri ennen sen julkaisua marraskuussa ranskalainen näyttelijä ja valokuvaaja Valentine Monnier sanoi Le Parisien -lehden haastattelussa Polanskin raiskanneen hänet vuonna 1975. Monnier oli tuolloin 18-vuotias.

Mielenosoittajat protestoivat Roman Polanskia vastaan Cesar-palkintojuhlapaikan ulkopuolella Pariisissa perjantaina.

Mielenosoittajat protestoivat Roman Polanskia vastaan Cesar-palkintojuhlapaikan ulkopuolella Pariisissa perjantaina. Kuva: CHARLES PLATIAU / Reuters

Monnierin mukaan teko tapahtui Sveitsissä alppimajassa, jonne Polanski oli kutsunut hänet ystävineen. Erään illallisen jälkeen Polanski kutsui Monnierin luokseen yläkertaan. Siellä Polanski kävi Monnierin mukaan häneen käsiksi, repi hänen vaatteensa pois ja raiskasi hänet väkivaltaisesti. Polanski on kieltänyt syytökset.

Ennen gaalaa mielenosoittajat kokoontuivat tapahtumapaikan ulkopuolelle ja huusivat iskulauseita kuten ”Polanski lukkojen taakse”.

Polanskin elokuvan nimeäminen ehdolle synnytti paljon kritiikkiä Ranskassa. César-palkintoa jakavan akatemian hallitus erosi tehtävästään vain kaksi viikkoa ennen gaalaa.

Suomessa Upseeri ja vakooja saa ensi-iltansa 27. maaliskuuta.

Roman Polanskin elokuvan 12 César-ehdokkuutta suututtavat Ranskassa: Palkinnon jakajat ”ylistävät hyväksikäyttäjää ja raiskaajaa”, kriitikot sanovat

Lauantaiessee|Roman Polanski on niljakas ahdistelija ja loistava elokuvantekijä – Hän voi tänään voittaa Euroopan parhaan ohjaajan palkinnon

Jälleen uusi raiskaussyytös Roman Polanskia kohtaan – ranskalaisnäyttelijä oli kertonut asiasta jo aiemmin kirjeitse Ranskan presidentin puolisolle ja ministereille