Kolme esittävien taiteiden ammattilaista avaa kisan Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnosta - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri

Kolme esittävien taiteiden ammattilaista avaa kisan Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnosta

Edellisen palkinnonjaon jälkeen raadin tietoon on tullut jo 20 kirjaa.

Julkaistu: 1.3. 2:00

Kisa 26. kertaa jaettavasta Helsingin Sanomien palkinnosta käynnistyy nyt kolmen teatterin ja elokuvan puolella jo ansioituneen tekijän voimin: Saara Cantell, Marko Järvikallas ja Milja Sarkola.

Ohjaaja Johanna Vuoksenmaan romaani ilmestyy myöhemmin.

Palkinto, 15 000 euroa, myönnetään marraskuussa parhaalle suomeksi kirjoitetulle esikoisteokselle.

Alkujaan suomeksi kirjoitettu on myös Sarkolan romaani Pääomani (Teos), vaikka se ilmestyikin koko lailla samaan aikaan helmikuussa tekijän itsensä kirjoittamana myös ruotsiksi nimellä Mitt kapital (Förlaget).

Tapaus on ainutlaatuinen vuodesta 1995 lähtien jaetun tunnustuksen sekä sitä edeltäneen, vuosina 1964–1994 myönnetyn J.H. Erkon esikoiskirjapalkinnon historiassa. Vielä poikkeuksellisemmaksi tilanteen tekee se, että Q-teatterissa 13. helmikuuta kantaesityksensä saaneessa Pääomani-näytelmässä käytetään molempia kieliä.

Mutta siis: Sarkolan kirjoitushanke alkoi suomeksi Kriittisessä korkeakoulussa ja pelkästään suomeksi se myös pitkälle eteni, joten kirja täyttää kisan säännöt.

”Minulle Pääomani on alkuteos ja Mitt kapital itse tekemäni käännös”, äidinkieleltään ruotsinkielinen Sarkola kertoo.

Romaanin kirjoituskieli valikoitui lähinnä käytännön sattumien tähden.

”Välttämättä en enää toista teosta tekisi samalla metodilla”, Sarkola sanoo.

Viime vuosina raadin tietoon on yleensä tullut seitsemisenkymmentä suomeksi kirjoitettua debyyttiä.

Vähintäänkin sama tahti näyttää toistuvan myös tällä kerralla, sillä nyt esiteltävien teosten lisäksi edellisen palkinnonjaon marraskuussa 2019 jälkeen raadille on osoitettu jo 20 kirjaa, niin omakustanteita kuin suurten kaupallistenkin kustantamojen uutuuksia.

Osaan kyseisistä nimikkeistä palataan palstoilla myöhemmin.

Palkintoraatiin kuuluvat tänä vuonna toimittajat Suvi Ahola, Sanna Kangasniemi, Arla Kanerva ja Antti Majander (pj.) sekä runoilija Eino Santanen ja tunnustuksen viime vuonna runokokoelmalla Sydäntasku (Poesia) voittanut Jouni Teittinen.

Aiemmin teatteriohjaajat ja -kirjoittajat ovat voittaneet kahdesti: Reko Lundán romaanilla Ilman suuria suruja (2002) ja Saara Turunen romaanilla Rakkaudenhirviö (2015).

Dramaturgi Laura Gustafsson nousi kymmenen finalistin joukkoon romaanillaan Huorasatu (2011) ja elokuvakäsikirjoittaja Kirsikka Saari romaanillaan Hölmö nuori sydän (2018). Käytäntö kilpailun kymmenen kärkiehdokkaan nimeämisestä aloitettiin vasta vuonna 2010.

Kolumni|Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon raati joutuu vuosittain pohtimaan, kuka oikeastaan on esikoiskirjailija