Kansainvälinen menestys aiheutti valokuvaaja Ville Juurikkalalle ahdistuksen ja alkoholismin – kunnes hän korvasi kunnianhimon intohimolla - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|40-vuotias

Kansainvälinen menestys aiheutti valokuvaaja Ville Juurikkalalle ahdistuksen ja alkoholismin – kunnes hän korvasi kunnianhimon intohimolla

Nykyään Ville Juurikkala vaalii yksinkertaisuutta.”Olen paljon onnellisempi, kun saan keskittyä pieniin juttuihin”, kotimaahan palannut valokuvaaja sanoo.

”Mitä enemmän olen päässyt addiktiivisesta kunnianhimosta irti ja mitä vähemmän koen tarvetta menestyä, sitä onnellisemmaksi olen tuntenut itseni”, Ville Juurikkala sanoo. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 4.3. 2:00, Päivitetty 4.3. 8:55

Metsässä raikuu nauru. Ville Juurikkala makaa sammalmättäällä ja poseeraa kameralle hampaat välkkyen.

Kerrankin näin päin.

Juurikkala on kansainvälistä mainetta niittänyt valokuvaaja, jonka kameran eteen ovat asettuneet kotimaisten tähtien ohella Aerosmithin Steven Tylerin, tenori Andrea Bocellin ja YK:n entisen pääsihteerin Ban Ki-moonin kaltaiset nimet.

Kaikkein parhaiten Juurikkala tunnetaan silti rock- ja musiikkikuvistaan, ja sen takia hän täällä Espoon Luukissa lepäilee. Juurikkala on kuvaamassa musiikkivideota maailmanmusiikkia esittävälle Teea Aarniolle.

Melko marginaalinen nimi hänen skaalallaan. Ei kuitenkaan vähemmän merkityksellinen, Juurikkala sanoo.

”Mulle tällainen antaa kuvaajana kaikkein eniten tyydytystä. Ei sellaisista isommista keikoista välttämättä edes nauti. Olen paljon onnellisempi, kun saan keskittyä pieniin juttuihin. Sellaisiin, jotka mahdollistavat aidosti läsnä olevan tekemisen.”

Vielä reilu vuosikymmen sitten kaikki oli toisin. Juurikkala asui Hollywood Hillsissä isossa omakotitalossa. Hän kuvasi työkseen kansainvälisiä rocktähtiä ja kurvaili Los Angelesin katuja Jaguar XK8 -urheiluautollaan.

Vapaa-aikanaan hän hengaili Good Charlotte -yhtyeen Joel Maddenin ja tämän puolison, seurapiirijulkkis Nicole Richien kanssa. Heidän luonaan hän vietti myös joulun.

Kansainvälinen ura tuntui Juurikkalasta pelkästään luonnolliselta jatkumolta. Suomessa hän oli saavuttanut jo kaiken: Juurikkalan ammattitaitoon luottivat muun muassa HIM, Apocalyptica, Nightwish ja Hanoi Rocks.

Nyt hän oli kansainvälisesti tunnustettu rockkuvaaja.

Juurikkala ei silti tuntenut it­seään onnelliseksi. Mitä suurempaa menestystä hän saavutti, sitä ahdistavammalta elämä tuntui. Pahaa oloaan hän lääkitsi juomalla, ja pian hän joutui myöntämään itselleen olevansa alkoholisti.

”Se oli pelkkää kunnianhimon ajamaa elämää”, Juurikkala sanoo. ”Kunnianhimossa on kyse jostain, jota ollaan saavuttamassa tulevaisuudessa, ja siksi se on niin ongelmallista. Se ei ole koskaan tässä ja nyt, ja sen vuoksi se ei voi johtaa aitoon onnellisuuteen. Onneksi löysin kun­nianhimon tilalle intohimon. Intohimo elää aina tässä hetkessä.”

Kuvaamisesta Juurikkala innostui 12-vuotiaana.

Perheen lomamatkan aikana hän leikki äitinsä videokameralla, ja sai kuvauksestaan kannustavaa palautetta. Juurikkalan äiti kun on palkittu elokuvaohjaaja Kaija Juurikkala.

Omaksi ilmaisumuodoksi valikoitui silti valokuvaus.

”Sellainen yksinkertaisempi ja pienempi. Sellainen ilmaisu kiehtoi, ja kiehtoo yhä”, Juurikkala sanoo.

Omiksi esikuvikseen hän nimeää alankomaalaisen rockvalokuvaajan Anton Corbijnin (mm. Metallica, Depeche Mode, U2, Nirvana) ja yhdysvaltalaisen Bob Gruenin (mm. John Lennon, Led Zeppelin, Sex Pistols). Ensiksi mainitun töissä häntä viehättää tekninen taituruus, jälkimmäisessä aitous ja ihmis­läheisyys.

Ne ovat asioita, joita Juurikkala yrittää omiinkin kuviinsa tal­tioida.

”Itselleni olennaisinta on saada kuvaan mukaan sielukkuutta, sellaista ihmistä lähellä olevaa tunnelmaa.”

Miten se saadaan aikaiseksi?

”Olemalla ihmistä lähellä”, Juurikkala sanoo ja nauraa.

”Pyrin tekemään kuvaustilanteesta mahdollisimman yksinkertaisen ja intiimin ja käytän mahdollisimman vähän työryhmää. Sanoisin, että tunnelman luominen on isoin osa työtäni. Toisen ihmisen kohtaaminen, se että ollaan vaan ja keskustellaan, siinä se kuvan tunnelma luodaan. En edes aina mieti kuvan ottamista. Se tulee tavallaan itsestään.”

Yksinkertaisuutta Juurikkala vaalii myös omassa elämässään. Hän elää 1800-luvulla rakennetussa talossa Vanhassa Porvoossa. Televisiota hän ei ole omistanut vuosiin, ja alkoholin ohella hän on luopunut myös kahvin ja valkoisen sokerin käytöstä.

”Vahvin päihde, jota käytän, on tumma suklaa”, hän paljastaa.

Omia fyysisiä rajojaan hän kertoo käyneensä koettelemassa muutamaa viikkoa aiemmin talviuinnin MM-kilpailuissa Slove­niassa.

Askeettisista elämäntavoistaan huolimatta Juurikkala korostaa, ettei hänen arkensa ole mitään kurjuuden ylistystä.

”Olen mielestäni hedonisti”, hän kertoo. ”Terveelliset elämäntavat eivät mielestäni lähde itsekurista vaan itsetuntemuksesta. Aiemmin sisäinen ääneni ajoi kohti asioita, jotka tuottivat itselleni lopulta vain kärsimystä.”

”Sitten aloin kuulla signaalit toisin ja ymmärsin, mitkä asiat tekevät minulle oikeasti hyvän olon. Teen valintani edelleen puhtaasti nautinnon perusteella. Ero on siinä, että nykyisin nautin elämästäni oikeasti ja olen paikalla tässä hetkessä, kun elämä tapahtuu.”

Ville Juurikkala

Syntyi 1980 Vantaalla.

Kuvannut promootiokuvia muun muassa Slashille, Good Charlottelle, Bullet for My Valentinelle, HIM:lle, Nightwishille ja Apocalypticalle sekä perhekuvia Chris Cornellille ja Linkin Park -yhtyeen Chester Benningtonille.

Tehnyt myös mainoskampanjoita esimerkiksi Lidlille, Kalevala Korulle ja Lapponialle.

Kolme lasta viime syksynä päättyneestä liitosta.

Täyttää 40 vuotta perjantaina 6. maaliskuuta.

Seuraa uutisia tästä aiheesta