Näin hallituksen linjaus hiljentää kulttuuritapahtumat: Keikkoja perutaan, elokuvien ensi-iltoja siirretään, kansallisooppera käynnistää yt-neuvottelut - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|Koronavirus

Näin hallituksen linjaus hiljentää kulttuuritapahtumat: Keikkoja perutaan, elokuvien ensi-iltoja siirretään, kansallisooppera käynnistää yt-neuvottelut

Muun muassa Anna Puun konserttikiertue, Helsingin kaupunginorkesterin konsertit sekä useiden isojen Hollywood-elokuvien ensi-illat on peruttu tai siirretty myöhemmäksi hallituksen tekemän linjauksen jälkeen. Hallitus linjasi torstaina, että kaikki yli 500 henkilön tilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Torstai-illan Pieni merenneito -esitys on peruttu Helsingin kaupunginteatterissa koronavirusohjeistuksen vuoksi. Valomainoksessa yleisö toivotettiin kuitenkin tervetulleeksi. Kuva: Kari Pullinen

Julkaistu: 12.3. 17:12, Päivitetty 13.3. 17:43

Hallitus linjasi eilen torstaina, että kaikki yli 500 henkilön tilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Pääministeri Sanna Marin sanoi lisäksi, että myös muiden kuin yli 500 hengen tapahtumien järjestämistä kannattaa harkita tarkkaan.

Lue lisää: Yli 500 hengen tilaisuudet perutaan, harrastustoiminnan rajoittamista suositellaan – lue täältä kaikki hallituksen päätökset koronavirukseen liittyen

HS selvitti tilannetta perjantaina, ja on mahdollista että alla olevat tiedot ovat sen jälkeen muuttuneet.

Tapahtumien peruutuksia tulee todennäköisesti vielä lisää lähiaikoina.

Suomen kansallisooppera ja -baletti peruu kaikki esityksensä 14. huhtikuuta asti. Lisäksi ooppera ja baletti aloittavat yhteistoimintaneuvottelut, joiden jälkeen tiedotetaan loppukevään esityksistä.

”Tilanne on äärimmäisen valitettava, mutta haluamme turvata sekä yleisömme että työntekijöidemme turvallisuuden”, pääjohtaja Gita Kadambi sanoo tiedotteessa.

Kansallisooppera ja -baletti hyvittää peruutetut liput ja tarjoilut asiakkaille. Esitysten peruuntumisen aikana oopperan ja baletin virtuaalinäyttämö Stage24:lle lisätään tallenteita viime vuosien ohjelmistosta.

Kansallisteatteri peruu kaikki kevätkauden näytäntönsä. Vielä torstai-iltana suurella näyttämöllä esitettiin Kauppamatkustajan kuolema.

”Tärkeintä on nyt, että ehkäisemme yhdessä uusia virustartuntoja”, pääjohtaja Mika Myllyaho kommentoi Kansallisteatterin verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Katsojat voivat vaihtaa lippunsa syksyn näytäntöihin, vuoden voimassa olevaan lahjakorttiin tai pyytää rahansa takaisin.

Helsingin kaupunginteatteri ilmoitti perjantaina peruvansa kaikki esityksensä 12. huhtikuuta saakka. Tiedotteen mukaan teatterin on määrä olla yhteydessä asiakkaisiin, joilla on lippuja peruttuihin esityksiin.

Anna Puun Heartbreak Hotel -konserttisalikiertue siirtyy loppuvuoteen. Kiertueen oli tarkoitus alkaa tänään perjantaina Hyvinkäällä. Korvaavia päivämääriä etsitään parhaillaan ja jo ostetut liput käyvät niihin sellaisinaan.

Facebook-sivullaan Anna Puu kertoo päätöksestään perua myös ne konsertit, jotka olisivat alittaneet hallituksen suositteleman 500 henkilöä.

”Meillä on vielä mahdollisuus toimia kun homma ei ole totaalisesti räjähtänyt käsiin, eikä se silloin voi olla kiinni siitä onko paikalla 450 vai 500 henkilöä. On parempi ylireagoida kuin ei reagoida ollenkaan. Koen, että mulla on eräänlainen vastuu”, laulaja kirjoittaa.

Turmion Kätilöiden keikka Helsingin jäähallilla siirtyy huhtikuun lopulta syyskuulle.

Artisteista ja yhtyeistä myös muun muassa Paula Vesala, Anssi Kela, Maija Vilkkumaa, Elastinen, Apulanta, Suvi Teräsniska Sanni, J. Karjalainen, Tuure Kilpeläinen ja Kolmas nainen ovat kertoneet joutuvansa perumaan tai siirtämään konserttinsa tai osan konserteistaan.

Sannin Trippi Tourin oli tarkoitus alkaa perjantaina 13. maaliskuuta Jyväskylässä. Torstaina iltapäivällä Sanni julkaisi Facebook-seinällään tiedon kiertueen peruuntumisesta.

”Mä en voi uskoo tätä todeks”, Sanni kirjoittaa. ”Trippi tourin oli tarkotus alkaa huomenna mutta se joudutaan tältä keväältä perumaan kokonaan vallitsevien olosuhteiden takia.”

Sanni kertoo tiedottavansa heti, kun keikoille löytyy uudet päivämäärät. Nyt peruuntuneille keikoille ostetut liput ovat voimassa myös uusilla keikoilla.

JVG :n areenakiertueen järjestäjä Fullsteam tiedotti Facebookissa, että kaikki suunnitellut huhtikuun konsertit perutaan.

Fullsteamin mukaan areenakiertueen siirtäminen uuteen ajankohtaan tällaisella aikataululla ei ole mahdollista. Ostetut liput voi palauttaa Ticketmasterin lipunmyyntipisteisiin.

Kolmas nainen -yhtye puolestaan ilmoittaa Facebookissa jo löytäneensä korvaavat päivät perutuille keikoille. Maaliskuulle suunnitellut keikat siirtyvät lokakuulle.

J. Karjalaisen oli tarkoitus pitää Hartwall-areenalla konsertti vappupäivänä. Nyt konsertti on siirretty syyskuun alkuun.

”Jo ostetut liput käyvät sellaisenaan uuteen päivämäärään tai halutessaan liput voi palauttaa Tickemasterille 12.4. mennessä”, J. Karjalaisen Facebook-sivulla kerrotaan.

Hyvinkään Steelfest-metallitapahtuma tiedotti festivaalin siirtyvän suoraan ensi vuodelle.

”Toivottavasti olemme viimeisen vuosikymmenen aikana festivaalin ja erilaisten tapahtumien eteen tehdyllä kovalla työllä ansainneet luottamuksenne ja osoittaneet, miten omistautuneita olemme ja ettemme taivu kompromisseihin. On äärimmäisen tärkeää tulevien tapahtumiemme kannalta, että pidätte kiinni lipustanne ja käytätte ne ensi vuoden Steelfestiin”, järjestäjät tiedottavat.

”Tämä on meille suuri taloudellinen menetys, sillä suurin osa tämän vuoden festivaalin kuluista kuten lennot, markkinointi, henkilökunnat palkat ja niin edelleen on jo maksettu, emmekä saa niitä rahoja takaisin mistään. Toisin kuin monilla valtavirran festivaaleilla, meillä ei ole taustallamme isoja yhtiöitä ja rahakoneistoja, joten tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että nämä tappiot maksetaan omista lompakoistamme. Joten tämä on se hetki, jolloin tarvitsemme teidän tukenne ja luottamuksenne. Muuta meillä ei ole.”

Lepakkomies- ja On the Rocks -musiikkibaarien keikat sen sijaan toteutuvat normaalisti. Kumpikin keikkapaikka perustelee päätöstä sillä, että tapahtumien kapasiteetti alittaa hallituksen rajaaman yli 500 hengen yleisötilaisuudet.

Helsingin kaupunginorkesterin konsertit Musiikkitalossa on peruttu toukokuun loppuun asti. Jo lunastetut konserttiliput maksetaan asiakkaille takaisin, ja kausikorteista hyvitetään peruuntuneiden konserttien osuus.

Muusta toiminnasta kuten konserttien verkkolähetyksistä tai muista korvaavista esityksistä pyritään päättämään pian, kertoo orkesterin intendentti Aleksi Malmberg.

Helsinki Male Choir Weekend sekä VII Kansainvälinen Leevi Madetoja -kuorokilpailu peruuntuu huhtikuulta. Tapahtuma pyritään siirtämään järjestettäväksi myöhempänä ajankohtana.

Myös muun muassa Sellosaliin järjestettäviksi suunnitellut konsertit on siirretty. Korvaavista konserteista tiedotetaan myöhemmin erikseen, ja ennakkoon ostetut liput käyvät niihin sellaisenaan. Liput on myös mahdollista palauttaa.

JuuriJuhla-kansanmusiikkifestivaali on peruttu.

Kansainvälinen lapsille ja nuorille suunnattu esittävän taiteen Bravo!-festivaali on peruttu. Festivaali oli tarkoitus järjestää 14.–22. maaliskuuta pääkaupunkiseudun kulttuuritaloissa ja muissa esityspaikoissa. Festivaalin avajaisia oli tarkoitus viettää kirjasto Oodissa lauantaina 14. maaliskuuta. Järjestävät tahot kartoittavat parhaillaan mahdollisuuksia siirtää festivaali tulevaisuuteen.

Jaakko Saariluoman Lavat auki -stand up -kiertue siirtyy syksyyn. Maaliskuulle Poriin ja Turkuun sovitut esitykset siirtyvät syyskuulle. Muista uusista päivämääristä tiedotetaan seuraavien viikkojen aikana. Jo ostetut liput käyvät uusiin esityksiin sellaisinaan tai ne voi palauttaa kyseisen esityspaikan lippuagentille.

Useiden isojen blockbuster-elokuvien ensi-iltoja on peruttu. Ainakin Hiljainen paikka, Fast & Furious 9 sekä Mulan siirtyvät myöhemmäksi. Elokuvateattereiden yleisömäärät ovat pudonneet kahdessa viikossa noin 50 prosenttia.

Koneen Säätiö tiedottaa järjestävänsä osan tapahtumistaan etäyhteyksien avulla huhtikuun loppuun asti. Osa tilaisuuksista on kokonaan peruttu tai siirretty syksyyn. Saaren kartanon taiteilijaresidenssin yleisötapahtumat on peruttu toukokuun loppuun asti.

Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry kertoi torstaina, että sen jäsenyritykset siirtävät myöhemmäksi tai peruuttavat kokonaan kaikki kevään yli 500 hengen messut, kongressit ja muut tapahtumat.

Savoy-teatterin kaikki tapahtumat toukokuun loppuun asti siirretään myöhempiin ajankohtiin. Osalle tapahtumista on jo löydetty korvaavat päivämäärät ja lopuille etsitään uudet ajat lähipäivinä. Jo hankitut liput käyvät sellaisinaan uusiin tapahtumapäiviin. Jos uusi ajankohta ei käy voi maksetut liput palauttaa. Tällöin rahat saa takaisin lukuun ottamatta Lippupisteen palvelumaksua.

Porin Teatteri esittää tänään perjantaina näytelmän Mannerheim ja saksalainen suudelma. Tämän jälkeen teatteri lopettaa koko esitystoimintansa kevään osalta. Päätöksen teki Porin Teatterisäätiön hallitus perjantaiaamuna.

Tampereen Työväen Teatteri puolestaan lopettaa kaiken esitystoimintansa keväältä koronaviruksen takia.

”Vaikka valtioneuvoston suositus koski yli 500 hengen tilaisuuksia koemme, että meillä on teatterina vastuu sekä kävijöidemme että henkilökuntamme terveydestä”, teatterin lähettämässä tiedotteessa kerrotaan.

”Tämä on vastuullisin teko, jonka tässä tilanteessa voimme tehdä”, teatterinjohtaja Otso Kautto kommentoi. Teatteri jatkaa harjoitustoimintaa näillä näkymin normaalisti.

Tampereen Työväen Teatteri ottaa yhteyttä jokaiseen tälle keväälle lipun ostaneeseen. Teatteri toivoo, että mahdollisimman moni lipun ostaneista ottaisi vastaan teatterin tarjoaman lahjakortin, joka on voimassa esityksiin 27. elokuuta alkaen 31. toukokuuta 2021 asti. Lipun ostaneilla on myös mahdollisuus saada lippurahat takaisin.

Tampereella on peruttu myös Samuelin Poloneesi -kansanmusiikkitapahtuma, joka oli tarkoitus järjestää 13.–15. maaliskuuta. Ainoana poikkeuksena on 15. maaliskuuta pidettävä Kansanlaulukirkko-konsertti, joka järjestetään pienen soittajajoukon kanssa.

”Vuodesta 1972 järjestettyä, eri puolilla Suomea kiertävää Samuelin Poloneesia ei ole koskaan aiemmin peruttu, joten tämä on ainutlaatuista! Pahoittelemme tilannetta ja peruuntunutta tapahtumaa, mutta noudatamme viranomaisten ohjeita, ja teemme vastuullisina järjestäjinä kaikkemme että emme osaltamme levitä vakavaa sairautta”, kommentoi Suomen Kansanmusiikkiliiton toiminnanjohtaja Päivi Ylönen-Viiri.

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) soittaa perjantaista alkaen konserttinsa ilman yleisöä ja niitä pääsee kuulemaan radiolähetyksinä ja striimeinä. Orkesterin intendentin Tuula Sarotien mielestä tapahtumien peruminen toukokuun loppuun asti on ”aika iso juttu”. Soittaminen on tärkeää siksikin, että orkesteri pysyy kunnossa, Sarotie huomauttaa.

Kulttuuritalolla M. A. Nummisen konsertti järjestetään torstai-iltana suunnitelmien mukaan. Tulevista tapahtumista tiedotetaan heti, kun valtion hallinnosta saadaan tarkemmat määräykset.

Suomen elokuva-alan Jussi-palkintogaala perutaan, palkinnot jakava Filmiaura tiedotti torstai-iltapäivänä.

Gaala oli tarkoitus järjestää perjantaina 20. maaliskuuta. Filmiauran mukaan uutta gaalapäivää aletaan etsiä MTV-kanavan ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

”Jussi-ehdokkaat vuoden 2019 elokuvista joutuvat valitettavasti jännittämään vielä kuukausia, mutta uskomme että gaalan siirto on oikea ratkaisu kaikkien kotimaisen elokuva-alan ihmisten ja gaalan kumppaneiden kannalta”, tiedotteessa todetaan.

Elokuvateatteri- ja elokuvalevitysyhtiö Finnkinolla odotetaan toistaiseksi viranomaisten tarkempia ohjeita, ennen kuin poikkeustoimenpiteisiin ryhdytään, yhtiön myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila kertoi torstaina iltapäivällä.

”Olemme kysyneet tarkempaa ohjeistusta, mitä se [hallituksen linjaus yli 500 henkilön tilaisuuksien perumisesta] tarkoittaa elokuvateattereiden osalta”, Wolf-Mannila sanoo.

Finnkinolla on Wolf-Mannilan mukaan Suomessa muutama yli 500 henkeä vetävä elokuvateatterisali.

Helsingin suurin on Tennispalatsin ykkössali- eli Isense-sali, jossa on 635 paikkaa.

”Toki olemme varautuneet erilaisiin tilanteisiin, ja joka tapauksessa haluamme pitää huolta, että meidän tiloissa on turvallista olla.”

Finnkino tiedottaa mahdollisista poikkeusjärjestelyistä omissa kanavissaan, kunhan tarkemmat ohjeistukset viranomaisilta saadaan.

Espoossa näyttelykeskus Weegee ilmoitti torstaina, että lapsille suunnattu museofestivaali siirretään koronatilanteen vuoksi syksyyn. Muutoin koronatilanne ei välttämättä vaikuta museoiden toimintaan, arvioi Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä.

”Museoissa on todella vähän sellaisia tilaisuuksia, joissa olisi kerrallaan yli 500 henkeä. Harvemmin avajaisissakaan on paikalla tuota määrää vieraita”, Levä pohtii.

Levällä ei torstaina päivällä ollut tiedossaan, että mikään museo olisi sulkenut oviaan yleisöltä tai rajoittanut kävijämääriä. Monissa museoissa muun muassa siivousta on tehostettu jo aiemmin.

”Jokainen museo tietysti käyttää omaa harkintaansa.”

Perjantaina THL:n tiedotustilaisuudessa THL:n johtajilta kysyttiin, mistä 500 ihmisen raja yleisötapahtumien peruuttamiseen on tullut:

Seija Kuusisto ja Mariita Ahonen odottelevat Kansallisteatterien dessä Kauppamatkustajan kuolema -esityksen alkua torstaina. Kuva: Kari Pullinen

Varautuminen|Yli 500 hengen tilaisuudet perutaan, harrastustoiminnan rajoittamista suositellaan – lue täältä kaikki hallituksen päätökset koronavirukseen liittyen

Päivittyvä seuranta|Muualla maailmassa todettujen koronavirustartuntojen määrä ylitti Kiinan luvut, New York sulkee julkisia tiloja

Koronavirus|Erikokoisia kulttuuritapahtumia perutaan nyt ilman selkeää linjaa: Tee näin, jos olet ostanut lipun esitykseen tai konserttiin

Seuraa uutisia tästä aiheesta