Markus Leikola on journalisti ja kirjailija, josta tuli melkein tv-kanavan haltija 1990-luvulla – ”Ei asia jättänyt minuun katkeruutta” - Kulttuuri | HS.fi
Kulttuuri|60-vuotias

Markus Leikola on journalisti ja kirjailija, josta tuli melkein tv-kanavan haltija 1990-luvulla – ”Ei asia jättänyt minuun katkeruutta”

Markus Leikola on tätä nykyä liukunut yhä enemmän proosakirjailijaksi. Lähipäivinä hän julkaisee uusimman massiivisen romaaninsa, nimeltään Teidän edestänne annettu.

”Maailman tulevaisuuden suhteen on 2/3-optimisti ja 1/3 pessimisti”, Markus Leikola sanoo Senaatintorilla, tiedon, uskon ja vallan yhtymäkohdassa.

”Maailman tulevaisuuden suhteen on 2/3-optimisti ja 1/3 pessimisti”, Markus Leikola sanoo Senaatintorilla, tiedon, uskon ja vallan yhtymäkohdassa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Julkaistu: 16.3. 2:00, Päivitetty 16.3. 7:32

Markus Leikola on kova poika puhumaan. Parin tunnin tapaamisessa ei aina ehdi viedä kysymystä loppuun, kun Leikola on jo pitkällä vastauksessaan. Eikä siinä mitään, hän puhuu asiaa – paitsi laajasti, niin myös syvin ja yllättävin aspektein.

Leikolan tausta on yliopisto­suvuissa, ”sivistysporvaristossa”, kuten hän itse määrittelee. Kotona kunnioitettiin tutkittua tietoa ja akateemisuutta. Nelihenkinen perhe asui Helsingissä, ”maisterien Maunulassa”, mutta isän, eläintieteilijä Anto Leikolan tutkimustöiden vuoksi he viettivät 1960-luvulla vuoden myös Philadelphiassa, toisen Torontossa.

”Aika Amerikassa opetti paljon. Aloitin siellä koulun viisivuotiaana, asuimme mustien kaupunginosan ytimessä. Siksikin minua hämmästyttää tämä ympärillämme nykyään vellova rasismi”, Leikola tuhahtaa. ”Suhteellisuudentaju on hukassa.”

Kysymyksen sukutaustan merkityksestä Leikola laventaa oman sukupolvensa merkitykseen: ”Suurten ikäluokkien jälkeisenä välipolvena me ikäiseni ihmiset olemme myös välittävää polvea. Jos taas ajattelen oman ikäpolveni tehtävää, se on kahden aivotoiminnon, tunteen ja järjen, yhteensovittaminen.”

Leikola sukelsi jo nuorena pintaan – yliopistolla, ylioppilaskunnassa, lehdissä, televisiossa. Ennen julkisia vaiheitaan hän kuitenkin perehtyi moniin tieteenaloihin, tiiviimmin psykologiaan. Mitä opiskelu antoi?

”Totta kai keskeistä oli hankkia systemaattisen ajattelun eväät. Toisaalta tuli monitieteinen ote, joka alleviivaa perspektiivien vaihtelemisen välttä­mättömyyttä, ja niistä syistä maailmankuvani on rakentunut kaleidoskooppimaiseksi. Kun hieman liikautat kaleidoskooppia, se näyttää edelleen kaiken saman, mutta suhteiltaan hivenen muuttuneena, toisen näköisenä.”

Vaikka pyydettiin, hän ei jäänyt yliopistolle. ”Oli minulla paikka psykan laitoksen kahvipöydässä, mutta oma tiedon­intressini on sittenkin aavistuksen vapaampi ja leikkivämpi. Olin sitä paitsi konsistorin opiskelijajäsenenä havainnut yliopiston musertavan raskaan ja hähmäisen sosiaalisen puolen. Ei se houkutellut.”

Leikola siirtyi journalistiksi. Tv-toimittajana hän syventyi Itä-Euroopan murrokseen. Hänen mukaansa eritoten 1980-luvun Puolassa realisoitui harvinaislaatuinen yhtenäisyyden hetki.

”Siellä oli lyhyehkö tovi, jolloin niin älyköt ja kansa kuin kirkko ja Solidaarisuus-liikekin ymmärsivät samansuuntaisen toiminnan tärkeyden. Hetken he kulkivat samaan tahtiin, ja järjestelmä murtui.”

Nyky-Puolassa yhtenäisyys on vain muisto, kuten muuallakin Euroopassa. Hallituskoalitiot natisevat. Tämän hetken kiintoisimman yhteistyökuvion Leikola löytää Itävallasta.

”Konservatiivien ja vihreiden yllättävä hallituskokeilu kannattaa vakavasti noteerata. Siellä on liittokansleri konservatiiveista mutta vihreistä presidentti.”

1990-luvulla Leikola kävi tiukan tv-taiston. Yhdessä Liisa Akimofin ja Harri Saukkomaan kanssa hän perusti A4 Media Oy:n, joka loppumetreille asti kamppaili uudesta tv-kanavasta, mutta lopulta tämä neloskanava annettiin Sanoma Oy:lle.

”Voin nyt jo paljastaa, että käytyämme läpi Lipposen hallituksen ministerit, enemmistö heistä kannatti meitä – epäonneksemme eivät kuitenkaan pääpomot Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö”, Leikola kertoo.

”Asian ratkaisi Yleisradion ja Sanoma Oy:n raju yhteislobbaus.”

”Mutta ei asia jättänyt minuun katkeruutta.”

Tätä nykyä Leikola on liukunut yhä enemmän proosakirjailijaksi. Lähipäivinä hän julkaisee uusimman massiivisen romaaninsa, nimeltään Teidän edestänne annettu. Miksi näin – onko tosiasioiden maailma jo nähty?

”Ei suinkaan, mutta mitä paremmin mihinkään perehdyt, sen vaikeampi sinun on näkemystäsi maailmasta pelkistää journalismin edellyttämään muotoon”, hän perustelee.

”Kun konstruoit oman maailman, niin fiktiona pystyt hahmottamaan sen paremmin kuin tietokirjana.”

Faktamies, fiktion keinoin.

Markus Leikola

Syntyi 1960 Helsingissä.

Filosofian maisteri (psykologinen antropologia) 1984, Helsingin yliopisto.

Toimittaja Talouselämässä 1984–85, toimituspäällikkö Iltalehdessä 1988–89 ja toimittaja ja tuottaja Ylen TV1:ssä 1985–88 ja 1989–96.

A4 Media Oy:n tj. 1997–2003. Delicate Services Oy:n tj. 2003 alkaen. Markkinointiviestinnän toimistojen liiton MTL:n tj. 2006–09. Vapaa kirjailija ja kolumnisti vuodesta 2010 alkaen.

16 teosta proosaa, runoja ja näytelmiä.

Yle Radio1:n Leikola ja Lähde -ohjelma 2011–17. MTV:n Jahti-visan Besserwisser-hahmo 2018 al­kaen.

Valtion tiedonjulkistamispalkinto, 1992. Suomen Kuvalehden journalistipalkinto, 1993.

Asuu Helsingissä, naimisissa, aikuinen tytär.

Täyttää 60 vuotta tiistaina 17. maaliskuuta. Viettää merkkipäiväänsä perhepiirissä.